IMF, 2020 ve 2021 için dünya ekonomisi büyüme tahminlerini düşürdü. 2020 beklentisi yüzde 5 oranında bir küçülme; bu sadece 10 hafta önce Nisan ayında yaptığı tahminden (yüzde 3 oranında küçülme) ciddi boyutta farklı. IMF daha önce de gelişmelerin Nisan tahminini geçersiz kıldığını ve dünya ekonomisinin muhtemel gelişme çizgisinin daha kötü olacağını açıklamıştı. Hem dünya çapında hem de birçok ülkede pandeminin yol açtığı resesyonun IMF’nin önceden düşündüğünden daha derin olacağı anlaşılıyor.
IMF, tüketici harcamalarında ciddi düşüş bekliyor. Tüketiciler genellikle böyle dönemlerde tasarruflarından harcama yaparak, ya da aile veya sosyal yardım kaynaklarına başvurarak tüketimlerindeki dalgalanmayı azaltmaya çalışır ve tüketici harcamaları ekonomik daralma dönemlerinde yatırım harcamalarından daha az etkilenir. Bu defa ise karantina uygulamaları ve gönüllü sosyal mesafelenme, talebi çok etkiledi. IMF, geleceğe ilişkin belirsizlik nedeniyle insanların önlem olarak daha çok tasarrufa yönelebileceği kanısında.
Daha çok işletmenin kapanması ve insanların daha uzun süre işsiz kalması ekonomik faaliyetin eski haline umulduğu kadar çabuk kavuşamaması anlamına gelebilir. Diğer bir tehlike de, işletmelerin ayakta kalması için gereken verimliliğe hijyeni sağlamak için alacakları önlemlerin ket vurması.
IMF bu yıl en büyük daralmanın gelişmiş ülkelerde, özellikle de Avrupa’da yaşanacağını öngörüyor. Öte yandan, bazı ülkelerde bir ölçüde ekonomik toparlanma da bekleniyor. IMF’nin tek tek tahminde bulunduğu 16 ülke arasında, sadece Çin için, o da yüzde 1 oranında büyüme öngörüsü var. Hindistan ise Nisan’dan bu yana en dramatik tahmin değişiminin sözkonusu olduğu ülke; az da olsa büyüme beklenirken şimdi yüzde 4,5 oranında daralma öngörülüyor.
IMF’nin yeni değerlendirmesi pandeminin ve önlemlerin ekonomide yol açmakta olduğu ağır hasarı bir kez daha vurguluyor.
(Kaynak: BBC)