Ana SayfaHaberlerEkonomi‘Karamsarlık ekonomi için zafiyet yaratıyor’

‘Karamsarlık ekonomi için zafiyet yaratıyor’

 

Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı Sabancı Center’da yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye'de siyasi iktidarsızlık yaşanmakta olduğunu ve bunun ekonomi için zafiyet yarattığını söyledi:

 

“Geçen haftanın olayları üç şeyin hayati önemini bir kez daha hatırlattı. Belirsizliğin mahsurları; kişilerden bağımsız, sağlam kurumsal yapıların önemi ve parlamenter sistemin çalışır ve çözüm üretir hâlde olması. İçerideki ve dışarıdaki karamsarlık ekonomi için zafiyet yaratıyor. 

 

Geçen haftadan beri siyasi belirsizlik, bir kez daha gündemimizde ilk sırayı işgal eder oldu. Fakat şu anda en büyük belirsizlik, hükümette yer alacak isimlerin kimler olduğu değil. Tabii ki, Türkiye hükümetsiz kalmayacak. Önemli olan Türkiye’de demokratik sistemin sağlıklı işleyişinin devam etmesidir. Bu nedenle en öncelikli konu demokrasinin organlarının işleyişine ilişkin belirsizliklerin giderilmesidir.

 

Artık kısır siyasi çatışmalara bir çözüm bulunması gerekiyor. Her şey bir yana, terör sorunu bir yana. Üst üste gelen şehit haberleri yüreğimizi dağlıyor. Daha fazla takatimiz kalmadı. Bu bütün partilere bir çağrıdır. Gün birlik günüdür. Bıkmadan, usanmadan, bir şey olmuyor demeden, sorunlara çözüm bulmamız gerekiyor. Bildiğimizi, inandığımızı söylemeye devam edeceğiz."

 

‘Yeni Anayasa birlik ve beraberliği artırmalı’

 

“Dileğimiz içinden geçtiğimiz bu sürecin sonunda, 21. Yüzyıl Türkiye’sine yakışan bir anayasaya kavuşmamızdır” diyen Özilhan, yeni anayasa çalışmaları hakkında da şunları söyledi:

 

“Modern dünyada anayasaların özellikleri bellidir. Evrensel normlara uygun olmayan bir çerçeve, uzun vadede sıkıntı getirir. Laiklik, demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü ilkelerini tartışma dışı bırakmalıyız. Uzun vadeyi düşünerek hareket etmek, temel ilkeler üzerinden hareket etmek ve hukuk devletini tartışmasız şekilde tesis etmek günün sonunda herkes açısından daha iyidir.

 

Güncel sorunu çözmek için, siyasi sistem ve toplumsal hayatı düzenleyen kurallarla oynamanın uzun vadeli sonuçları her zaman hüsran olmuştur. Bir bumerang gibi dönüp kısa vadeli çıkarı uğruna sistemin çarklarına çomak sokanları vurmuştur. Yeni anayasa tartışmalarına da bu açıdan yaklaşmalıyız. Yeni anayasa bir grubun nüfus alanını, bir diğer grup aleyhine genişletme mücadelesi olarak bakamayız. Yeni anayasa kavga ve kutuplaşmayı artırmaya değil, birlik ve beraberliği artırmaya hizmet etmelidir.”

 

Kaynak: DHA

- Advertisment -