Ana SayfaHaberlerDünyaManipülasyon operasyonunda borsanın büyük yatırımcıları gözaltında

Manipülasyon operasyonunda borsanın büyük yatırımcıları gözaltında

Borsada manipülasyon yaptıkları suçlamasıyla borsanın büyük yatırımcılarından Mehmet Akdere ve Ahmet Can Teoman ile Bekir Sani Karayal’ın akrabaları Tunç Karayal, Eda Karayal, Necip Kaan Karayal’ın da aralarında olduğu 8 kişi gözaltına alındı. Hakkında yakalama kararı çıkartılan iki kişinin de yurtdışında olduğu tespit edildi. Soruşturma, borsada temmuz ortasında kamu bankaları hisselerinde başlayan olağanüstü yükseliş ve ardından aynı hızda düşüşle ilgili yapılan işlemler nedeniyle başlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, borsa işlemlerinde örgütlü ve organize biçimde usulsüzlük yapıldığı ve Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet edildiği iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı.

İstanbul merkezli olarak dört ilde başlatılan soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı verilen 10 zanlıdan 8’i gözaltına alındı.

Gözaltına alınan kişiler arasında borsanın büyük yatırımcılarından Mehmet Akdere, Ahmet Can Teoman ile Bekir Sani Karayal’ın akrabaları Tunç Karayal, Eda Karayal, Necip Kaan Karayal da yer alıyor. Diğer gözaltına alınanlar Barış Aşçıoğlu, Hakan Gençoğlu ve Berke Arpacı oldu.

Nihat Kılınç ve Poyraz Teoman’ın ise yurtdışında olduğu tespit edildi.

Ne olmuştu?

Soruşturma, borsada temmuz ortasında kamu bankaları hisselerinde başlayan olağanüstü yükseliş ve ardından aynı hızda düşüşle ilgili yapılan işlemler nedeniyle başlatıldı.

Borsa İstanbul’da temmuz ayı ortasında birkaç büyük oyuncunun Vadeli İşlemler Piyasası’nda yüksek risk alarak aynı zamanda spot piyasada da alımlar yaparak gerçekleştirdiği ve borsanın bu süreçte yüzde 59 yükseldiği operasyon sonraki 2 haftada ise endeksin yüzde 14 kan kaybetmesi ile son bulmuştu.

İşlemlerin yoğunlaştığı bankacılık endeksinde ise 1.5 aylık yüzde 150’lik kazanç kurulan riskli sistemin bozulması nedeniyle aynı hızla geri çekilmişti. Yapılan bu işlemler borsa genelinde olumsuzluklar yaratarak neredeyse sistem riskine dönüşmüştü. Oyuncuların ağırlıklı olarak kredi kullanarak yaptıkları işlemler VİOP’da manipülasyona yol açacak açıklar olduğunu ortaya koyarken oluşan krizin ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Borsa İstanbul, bakanlık yetkilileri ve aracı kurumların bir araya gelerek günlerce yaptıkları toplantılar sonucunda oluşan zararın aracı kurumlar tarafından karşılanması görüşü ağırlık kazandı.

- Advertisment -