Ana SayfaHaberlerEkonomiMB’den gece yarısı kredi kararları: “Kredi Mevduat Hesabı faizini artırmak doğrudan düşük...

MB’den gece yarısı kredi kararları: “Kredi Mevduat Hesabı faizini artırmak doğrudan düşük gelir grubunu hedef almaktır”

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın gece yarısı açıkladığı yeni seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarını değerlendirdi. Turhan: “İktisat tarihimiz, finansal baskılama ile sonuç alınamayacağının örnekleriyle dolu”, Karatepe: “Kredi kartlarından nakit çekme limitleri zaten çok düşürülmüştü. Şimdi hem bunun hem de Kredi Mevduat Hesabı faizini artırmak doğrudan düşük gelir grubunda bulunanları hedef almaktır.”, Babuşçu: “Politika faizini artıramıyorsan parasal sıkılaştırma yapmaya çalışırsın.”

Gece yarısı yayınlanan Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan karar ile Merkez Bankası seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarını devreye aldı.

Kredi kartı gecikme faizi yüzde 2,13 olurken; kredi kartı nakit kullanımı ile kredili mevduat hesaplarına (KMH) uygulanan aylık faiz oranı 2,89’a yükseltildi. Taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırı da yüzde 2 olarak yeniden belirlendi.

Şimşek: “Kararlar cari açığı azaltmaya ve enflasyonu düşürmeye yönelik”

Bu kararlar hakkında bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şunları söyledi:

“Ülkemizin ödemeler dengesini iyileştirme, kamu açıklarını azaltma ve enflasyonu düşürme amacı doğrultusunda tedbir almaya ve uygulamaya devam ediyoruz.”

“Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı kararlar cari açığı azaltmaya ve enflasyonu orta vadede düşürmeye yöneliktir. Sınırlı kaynaklarımızı ihracata ve yatırımlara kanalize etmeye devam edeceğiz.”

Ekonomistler de sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar ile Merkez Bankası’nın bu adımlarını değerlendirdi.

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Turhan: “İktisat tarihimiz, finansal baskılama ile sonuç alınamayacağının örnekleriyle dolu”

“Parasal sıkılaştırma fiyat ile yapılır. Fiyat yerine miktar sınırlaması getirip kredi tayınlaması yapmak verimsizliği artırır. Selektif kredi politikası, kaynak dağılımını bozma riski taşır. İktisat tarihimiz, finansal baskılama ile sonuç alınamayacağının örnekleriyle dolu.”

“Bu müdahaleler, merkezi planlama yapan bir takımın ekonomideki kaynak dağılımını piyasa mekanizmasından daha doğru ve sağlıklı yapabileceği yanılgısından kaynaklanır. Birbirinden bağımsız hareket eden çok sayıda birimin olduğu piyasada miktar fiyatın fonksiyonudur. Tersi değil!”

Prof. Dr. Yalçın Karatepe: “Bu, doğrudan düşük gelir grubunda bulunanları hedef almak”

“Kredi kartlarından nakit çekme limitleri zaten çok düşürülmüştü. Şimdi hem bunun hem de KMH’lerin faizini artırmak doğrudan düşük gelir grubunda bulunanları hedef almaktır. Özellikle KMH’den nakit çekenler gerçekten hiç nakdi olmayanlardır.”

Ekonomist Ömer Faruk Gencal: Risk: Üretim maliyeti baskısı

“Kredi hızları baş döndürücü hızla aşağı geliyor. Yeni düzenleme, vergi ve fiyat artışları kazık freni ile ekonomiyi durdurup döviz stabilitesi sağlamaya çalışıyor. Enflasyonda da yön yukarı.. Risk: Üretim maliyeti baskısı, arz yönlü enflasyon talep canlandığında yeni sarmal.”

Prof. Dr. Şenol Babuşçu: “Politika faizini artıramıyorsan parasal sıkılaştırma yapmaya çalışırsın”

“Politika faizini artıramıyorsan (Artırmana birileri izin vermiyorsa), kredi kartı nakit ve KMH faizlerinin tavan hesaplama formülünü değiştirerek parasal sıkılaştırma yapmaya çalışırsın. Yan yollardan palyatif çözümler…”

- Advertisment -