Ana SayfaHaberlerDünyaEmekli askerler Batı’yı suçladı; Rusya’ya ve Putin’e eleştiri yok

Emekli askerler Batı’yı suçladı; Rusya’ya ve Putin’e eleştiri yok

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin önce bağımsızlıklarını tanıyıp sonra da asker yollamasını değerlendiren Türkiye’den bazı emekli general ve amiraller yaşananları “Batı kışkırtması” olarak yorumladı, Rusya’ya karşı eleştirel hiçbir söz sarf etmedi. Türker Ertürk: “Bu duruma gelinmesinin nedeni ABD’nin kışkırtması”, Cem Gürdeniz: “Biden ve Stoltenberg Ukrayna’yı gücünün ötesinde kışkırttı”, Naim Babüroğlu: “ABD-İngiltere Ukrayna’yı sürekli kışkırttılar.”

Emekli general ve amirallerin açıklamaları şöyle:

Türker Ertürk: “Bu duruma gelinmesinin nedeni ABD’nin kışkırtması”

Türkiye’nin Rusya’nın Donbass ile ilgili aldığı kararı kınaması ve tanımıyoruz şeklinde açıklama yapması çok yanlış olur. Diplomatik açıklamalar yapılmalı, taraf olunmamalı ve bu duruma gelinmesi nedeninin ABD’nin kışkırtması olduğu bilincinde olunmalı!

Ülkesini büyük güçlerin planları ve hedefleri için kullandıran kaybeder. Gürcistan kullandırdı kaybetti. Ukrayna kullandırdı Kırım’ı kaybetti, şimdi de Donbass’ı. Devam ederse daha da kaybedecek. Biz bu krizde tarafsız kalmalı ve ülkemizi BOP’da olduğu gibi kullandırmamalıyız.

Cem Gürdeniz: “Biden ve Stoltenberg Ukrayna’yı gücünün ötesinde kışkırttı”

Rusya, ABD ve NATO’dan jeopolitik güvence istedi. Biden ve Stoltenberg aksine meydan okuyup Ukrayna’yı gücünün ötesinde kışkırttılar. Ve sonuç: Tekrarlayan tarih. 2008 Osetya/Abhazya, 2014 Kırım ve 2022 Donbass. Çok kutuplu dünya bu gece resmen başladı. Şimdi Pasifik’e dikkat.

Naim Babüroğlu: “ABD-İngiltere Ukrayna’yı sürekli kışkırttılar”

Putin 2008’de Gürcistan’dan G. Osetya-Abhazya’yı kopardı. ABD/NATO seyretti. Putin, 2014’te Kırım’ı ilhak etti. ABD/NATO seyretti. Putin 2022’de Donbass’ı Ukrayna’dan kopardı, bağımsızlığını tanıdı. ABD/NATO seyretti. Yıllık askeri harcama: ABD 750 milyar dolar; Rusya 60 milyar.

ABD-İngiltere, Ukrayna’yı sürekli kışkırttılar. Tarihi okuyamayan Ukrayna yönetimi Gürcistan’dan ders alamadı. ABD’nin açıklamalarına aldandı. Strateji ile taktik arasındaki farkı kavrayamadı. NATO’ya üye yapılmayacağını anlayamadı.

Bundan böyle en fazla Finlandiya ve İsveç NATO üyesi olur. SSCB eski coğrafyasında yer alan hiçbir ülke NATO üyesi olamaz. Putin tek kurşun atmadan kazandı.

Ukrayna, Gürcistan, Moldova, Kazakistan gibi ülkeler bundan böyle NATO üyesi olamaz.

ABD/NATO, Rusya’nın askeri güç açısından 2030’da ciddi bir tehdit olacağını hesaplamıştı. Rusya bu gücü 2020’de yakaladı. ABD ve 30 ülkeye sahip NATO büyük bir uzman kadrosuna rağmen bunu öngöremedi. ABD Rusya’dan 13 kat fazla askeri harcama yapmasına rağmen neden yenildi?

Engin Alan: “Ukrayna, ABD ve NATO’ya güvenmenin bedelini ağır ödeyecek”

Rusya; ABD ve NATO’nun ‘Bugün saldıracak, yarın saldıracak’ propagandasını mat ederek, amaçlarına ulaştı. Ukrayna, ABD ve NATO’ya güvenmenin bedelini ağır ödeyecek. Kırım, Donbass, Güney Osetya gitti gider. NATO’ya üyelik ise artık çok uzun bir süre, belki de hiç gündeme gelemez.

Rusya iyi bir ‘Kriz Yönetimi’ örneği sergiledi. Politik gücün arkasına askeri gücü koydu. Milli güç unsurlarının nasıl eşgüdüm ve uyum içinde kullanılabileceğini gösterdi. Batı’da her kafadan ayrı ses çıktı. Ukrayna kurban edildi. Tek Türkiye çözüm için çabaladı. Gerisi hikâye!

Mustafa Özbey: “Küresel jeopolitik fay hattı kırıldı”

22.02.2022 bu tarihi unutmayın. Yarın sabah farklı bir dünyaya uyanacağız. Küresel jeopolitik fay hattı Donetsk ve Luhansk’ta kırıldı, hasar tespiti için çok erken. Artçıları onlarca yıl sürebilir. Türkiye bu depremden çok etkilenecek. Öncelikle akıl seferberliğine ihtiyaç var.

- Advertisment -