Ana SayfaHaberlerEMEP Başkanı Akdeniz: "Cesareti olan varsa geri kabul anlaşmasını kaldıralım, Türkiye baraj...

EMEP Başkanı Akdeniz: “Cesareti olan varsa geri kabul anlaşmasını kaldıralım, Türkiye baraj değil transit ülke olsun”

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz: Cesareti olan varsa geri kabul anlaşmasını kaldıralım. İnsanlar gitmek istediği yere gidemiyor. Türkiye’nin baraj ülke değil, transit ülke olması gerekiyor.

Türkiye’nin gündeminde yer alan sığınmacıların durumu tartışmasıyla ilgili EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz’den farklı bir öneri geldi.

Akdeniz, Türkiye’nin AB ile yaptığı geri kabul anlaşmasının kaldırılmasını ve Türkiye’nin transit ülke olmasını savundu.

Gazete Duvar‘dan Hacı Bişkin’e konuşan Akdeniz şunları söyledi:

“Bunlar köpük tartışmalar. Çünkü herkes biliyor ki, bu kadar insan bir yılda geri gönderilemez. İç savaşlar tarihi de bunu da söylüyor. Savaşın soğuması gerekir. Kardeşin kardeşi vurduğu topraklara insanlar kolay bir şekilde dönemez. Biz başka bir noktaya odaklanmalıyız. Mülteciler Türkiye’de sıkışmış durumda. Ne ileri gidebiliyor ne de geri dönebiliyor. Cesareti olan varsa geri kabul anlaşmasını kaldıralım. İnsanlar gitmek istediği yere gidemiyor. Türkiye’nin baraj ülke değil, transit ülke olması gerekiyor. Barajların ortadan kaldırılıp güvenli bir geçiş yolu açılması gerekiyor.

“Diğer bir mesele de Türkiye’de doğan yabancı çocuklar. Bu sayı yaklaşık 800 bin. Bu çocukların öğrendiği Arapça, Suriye’deki Arapça değil. Suriye’yi bilmezler. Anneleri, babaları köyünde ölmek istiyor. Bunlar ise Türkiye’de yaşamak istiyor. Bu kuşak kayıp bir kuşak. Acil bir şekilde bir arada yaşam, uyum ve entegrasyon çalışmalarının yapılması lazım. Gecikmeden bunun başlaması gerekiyor. Geri dönüş için Esad’la el sıkışmak yetmez, dış güçlerin o topraklardan çıkması lazım. Bu olmadan insanlar dönemez.”

“Bir diğer mesele de Türkiye’de sömürülerek çalışan yabancılar. Mültecileri sömürdüler. Bu korkunç bir şey. 38 bin SGK’li yabancı işçi var ama 2 milyon kayıtlı olmayan mülteci işçi var. Asıl bunları tartışmak lazım. Bu yeni bir emek sömürü rejimidir. Bunu AKP bilerek yarattı. Bugün işçi sınıfını baskılayan bir şey var. Sendikalar ayakta uyuyor. Sendikalar neden bu tartışmalara katılmıyor? Sendikaların göçmen işçiler için kayıtlı bir düzenleme talep etmesi gerekiyor. Bir kampanya başlatması gerekiyor. O zaman bu ön yargı duvarları yıkılır, nefret iklimi ortadan kalkar. İşçi sınıfı kendi göç politikasını emek alanında ortaya koymalı.”

- Advertisment -