Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE), salgın nedeniyle ilk 17 gününde ‘tam kapanma’ uygulanan 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,89, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,59 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,13 arttı.
Yıllık en düşük artışı yüzde 2,90 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 5,75 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 8,07 ile haberleşme ve yüzde 10,05 ile eğlence ve kültür oldu.
Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla yüzde 28,39 ile ulaştırma, yüzde 21,79 ile ev eşyası ve yüzde 19,30 ile sağlık oldu.
Merkez Bankası Eski Baş Ekonomisti Hakan Kara: “Twit bu kadar…”
“Yıllar itibarıyla ilk beş aylık üretici fiyat artışı. Twit bu kadar.”
Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan: “Enflasyon düşük geldiği için kurun değer kaybettiğini de gördük ya…”
“Nasrettin Hoca fıkrasında olduğu gibi, öyle de olsa böyle de, TL olumsuz etkileniyor. Önceki akşam itibarıyla nur topu gibi yeni bir riskimiz daha oldu; para politikası… Bugün kurdaki hareketi tetikleyen etkenler arasında beklentilerin altında gelen enflasyonun olduğu kanısındayım.
“Anlaşılan Merkez Bankası Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘enflasyon Temmuz-Ağustos döneminde düşecek, izin verirseniz faizi o zaman düşürelim’ diye taahhütte bulunarak durumu idare etmiş.”
“Dolayısıyla enflasyonda beklenenden hızlı düşüş olması, piyasa tarafından daha erken/daha güçlü faiz indirimi olasılığı olarak fiyatlanıyor. Oysa ekonomide faiz indirimini kaldıracak bir görünüm ne yazık ki yok. Üstelik gelişen piyasa ekonomilerinde faiz artırımı gündemde.”
“Enflasyon düşük geldiği için kurun değer kaybettiğini de gördük ya… Korkuyorum, sonunda diplomamız işe yaramaz hale gelecek.”
Ekonomist Uğur Gürses: “Faiz indirimi değil, eksik sıkışma konuşulmalı”
“Ara malı fiyatları yıllıkta nihai tüketici fiyatlarındaki artışın üç katı artmış. Evet evet faiz indirelim!”
“Merkez Bankası başkanının görevden alındığı Mart ayı dahil üç ayda ara malı fiyat artışı yüzde 17.8 olmuş. Bunu gören bir merkez bankacı, takvimini konuşmak bir yana faiz indirimini konuşmayı bile reddeder. Faiz indirimi değil, eksik sıkılaşma konuşulmalı.”
Prof. Dr. Özgür Demirtaş: “Varın siz yıllığı hesaplayın”
“Enag sadece 5 ay (yanlış duymadınız sadece 5 ay) için enflasyonu %16.1 ölçüyor… Varın siz yıllığı hesaplayın…”
Ekonomist Mahfi Eğilmez: “Mayıs ayında TL’nin dış değer kaybı %2,5”
“TÜİK’e göre Mayıs ayı enflasyonu (TÜFE) % 0,89, ENAGroup’a göre 3,94.
TÜİK’e göre 12 aylık enflasyon son bir ayda % 17,14’den % 16,59’a gerilemiş.
Mayıs ayında TL’nin dış değer kaybı % 2,5.”
TÜİK’ten yanlış girilen enflasyon verisiyle ilgili açıklama
TÜİK Mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerinde yaşanan aksaklıkla ilgili açıklama yayımladı. Kurumun açıklamasında ay genelinde oluşan “ortalama fiyatlar” yerine sehven veritabanına atılan ve aktarım etkisini ölçmeyi amaçlayan çalışmada ise “son gözlenen fiyatlar” verisinin kullanıldığını belirtildi. Açıklamada konuyla ilgili idari sürecin başlatıldığı da ifade edildi.
Kara: “Haziran’da yıllık enflasyonun artma olasılığı yüksek”
Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara şu ifadeleri kullandı:
“Bu açıklamayla TÜİK’in daha önce vermediği bir bilgiyi edindik. Haziran’da fiyatlar değişmese bile aylık enflasyon 0,55 olacak (geçen yıl 1,13).
“Ay içinde fiyat artışının hızlanacağı kesin olduğuna göre Haziran’da yıllık enflasyonun artma olasılığının yüksek olduğu söylenebilir.”