Ana SayfaHaberlerErdoğan’a “diktatör” soruldu, o helikopter anlattı

Erdoğan’a “diktatör” soruldu, o helikopter anlattı

Star.com.tr yazarı Fadime Özkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Roma ziyaretinde görüştüğü Draghi’nin kendisine “diktatör” dediğini hatırlatarak, “Bu hasarlı durumu telafi edebilmek için nasıl bir yaklaşımı oldu?” diye sordu. Erdoğan, yanıtında Draghi’den ve onunla yaptığı görüşmeden hiç bahsetmedi. Onun yerine, İtalya’yla birlikte ürettikleri Atak helikopterlerinin ihracatı için yeteri kadar Rolls-Royce motoru temin edememekten yakındı.

Erdoğan ve Özkan arasında tam olarak şu diyalog yaşandı:

Özkan:

İtalya Başbakanı Draghi’yi kabul edişinizi sormak istiyorum. Özellikle Nisan ayında Draghi’nin atanmış bir başbakan olarak, defalarca seçilmiş bir Cumhurbaşkanına karşı kullandığı bir ifade vardı. Bu Türkiye’de haliyle büyük bir tepki gördü. İtalya medyasında da sizin İtalya’ya gelmiş olmanızın ve bu kabulün bir telafi beklentisi oluşturduğuna yönelik haberler çıktı.

Draghi’nin şahsen bu hasarlı durumu telafi edebilmek için nasıl bir yaklaşımı oldu, bu konu hiç geçti mi, aranızda nasıl bir ilişki oluştu?

Erdoğan:

Biz İtalya ile Berlusconi döneminden itibaren çok güzel, başarılı işler yaptık. Savunma sanayiinde de o dönemde çok ciddi bir adım atarak bu Atak helikopterlerimizi biz İtalya ile anlaşarak aldık. Onlarla buna başladık.

Özellikle Atak helikopterlerinde müşteri çok ama bizim tek sıkıntımız, bu Rolls-Royce noktasında gerekli olan motoru istediğimiz miktarda temin edemediğimiz için ihracatında maalesef çok çok başarılı olamıyoruz. Atak helikopterlerinde elimizde bol miktarda Rolls-Royce motor olsa biz ciddi manada ihracat yaparız.

Bu dönemde inşallah burayla adımları yeniden başlatıp atarken, onların motor teminini sağlamalarıyla biz Atak helikopter talebini karşıladığımız zaman savunma sanayiinde ciddi manada bir sıçrama daha yapmış oluruz. Olay sadece İHA, SİHA, Akıncı’da kalmaz. Aynı zamanda Atak helikopterleriyle de dünyada farklı bir yere geliriz.

Bunun dışında da ben Biden’ın buraya farklı yaklaşım göstermediğini, onun da olumlu bir yaklaşım veya beklenti içerisinde olduğunu görüyorum. Temennim odur ki inşallah en kısa zamanda bu süreci başarılı bir şekilde sürdürürüz.

Ne olmuştu?

Draghi bir basın toplantısı sırasında, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in Ankara ziyareti sırasında çıkan protokol kriziyle ilgili bir soruya şu yanıtı vermişti:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davranış şekline kesinlikle katılmıyorum, uygun olmadığını düşünüyorum. Komisyon Başkanı Von der Leyen’ın maruz kaldığı aşağılama beni çok üzdü. Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: adını koyalım, bu ‘diktatör’ diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız.”

Bu sözlerin ardından İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Draghi’nin Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz” demişti.

Erdoğan yaklaşık bir hafta sonra, “İtalya Başbakanı’nın yapmış olduğu açıklama tam bir densizliktir. Tam bir terbiyesizliktir. Türkiye-İtalya ilişkilerinin tam iyi bir noktaya geleceğini umduğumuz bir dönemde bu Draghi denilen adam bu açıklamayı yapmak suretiyle, aramızdaki münasebetlere maalesef baltayı vurmuştur” diye konuşmuştu.

- Advertisment -