Ana SayfaHaberlerGündemErinç Sağkan: “Seçmen kütüğü sorunu yok. Seçim zamanında yapılabilir”

Erinç Sağkan: “Seçmen kütüğü sorunu yok. Seçim zamanında yapılabilir”

Deprem nedeniyle seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunan Bülent Arınç’a bir tepki de Türkiye Barolar Birliği’nden (TBB) geldi. TBB Başkanı Erinç Sağkan, Serbest TV’de YSK’nın kendi kendine seçimi erteleme ya da iptal etme yetkisinin olmadığını, seçmen kütükleri konusunda da sıkıntı yaşanmayacağını söyledi: “Haziran’daki seçimlere çokça zaman var. Seçim zamanında yapılabilir. Bunun dışında bir uygulama açıkça milletin iradesinin gasp edilmesi teşebbüsü olur.”

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı yıkımı yerinde incelemek ve depremzedelerin hak ihlaline uğramalarını önlemek için ilk günden itibaren bölgede incelemelerde bulunan TBB Başkanı Erinç Sağkan, Serbest TV’de yayımlanan “Deprem Özel” programına konuk oldu. 

Deprem bölgesinin bütünüyle suç mahalli olduğunu ancak TBB’nin 2 binden fazla avukatla bölgedeki hukuki sorunları çözmek için devrede olduğunu anlatan Sağkan, seçimlerin ertelenebileceğine ya da iptal edilebileceğine dair Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın başlattığı tartışmanın hukuki boyutuna da açıklık getirdi: 

“Anayasamız çok açık. Savaş hali dışında seçimlerin geriye bırakılmasına dönük herhangi bir karar alınması ihtimali yok. Bu çok açık olarak düzenlenmiş hukuk sistemimizin genel kuralıdır. Sayın Arınç, YSK’nın bazı mahalli seçimlere ilişkin bir ya da iki kararını örnek olarak gösteriyor. Önceki kararların koşullarıyla bu dönemin koşulları arasında çok çok fark var. YSK’nın temelde görevi bir seçimi ertelemek değil. Hiçbir zaman da böyle bir yetkisi yok. YSK’nın görevi ilan edilen bir seçimin seçim takvimini yürütmek, yapılan itirazları değerlendirmektir. YSK kendi kendine bir seçimi iptal edemez. Ancak buradaki konu; seçmen kütüklerinin oluşturulmasına ilişkin bir kaygı var mıdır, yok mudur olabilir. Tüm vatandaşlarımızın, yaralılarımızın ve hayatını kaybedenlerin kayıt altında olduğunu devletin ilgili kurumları açıkça ilan ettiler. Haliyle; yaşayan yurttaşlarımızın hangi illere gittiklerinin kayıt altında olduğu da beyan edildiğine göre ortada seçmen kütüğü bakımından yaşanacak hiçbir sorun da görünmüyor. Kaldı ki önümüzde Haziran ayında yapılacak seçimlere kadar çokça zaman var. Bu konuda itirazlar olursa da, bu zaman dilimi içerisinde rahatlıkla çözülerek seçime gidebileceğimiz bir ortam şu anda vardır. Bunun dışında bir uygulama açıkça milletin iradesinin gasp edilmesi teşebbüsünden ibarettir.” 

“Deprem bölgesinin tamamı suç mahalli” 

Sağkan, deprem bölgesinde delilleri karartma girişimlerinin olduğuna da dikkat çekti, bu girişimleri önleyeceklerini söyledi: 

“Deprem bölgesinin tamamı suç mahallidir. Çünkü buradaki enkazların tek tek incelenmesi, delillerin toplanması, ilgili numunelerin alınarak delillendirilmesi, arşivlenmesi, tasnif edilmesi gibi çok ağır bir iş yükü var. Sahada bulunan cumhuriyet savcıları, teknik bilirkişiler ve meslektaşlarımız büyük bir özveriyle görev yapıyor. Ancak bu kadar çok sayıdaki enkaza bu kadar az sayıda cumhuriyet savcısının ve teknik bilirkişinin yetişme ihtimali yok. Hızlı şekilde de enkazların toplanarak yeniden bina yapılmasına başlanacağına ilişkin söylemler ve buna ilişkin de bazı eylemsel tavırlar görüyoruz. 

“Uyarılarımızı tekrarlıyoruz: Delilleri karartmak bir suçtur. Kimse, -benim yapabileceğim hiçbir şey yok- diyerek bu işin içerisinden kurtulamaz. “

Yayının tamamı için: 

- Advertisment -