spot_img
Ana SayfaHaberlerErzincan İliç’teki toprak kayması sonucu çöken madende 9 işçiye ulaşılamıyor. Erzincan Valisi:...

Erzincan İliç’teki toprak kayması sonucu çöken madende 9 işçiye ulaşılamıyor. Erzincan Valisi: “Siyanür sızması söz konusu değil”

İliç’te bulunan Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması nedeniyle çökme yaşandı. İlk belirlemelere göre toprak altında kalan 9 işçiye ulaşılamıyor, arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Madeni işleten Anagold şirketinin yüzde 80'i Kanadalı Alacer Gold'a, yüzde 20'si Çalık Grubu’na ait. TMMOB: "Göz göre geliyorum diyen bir facia." Elazığ Valisi: "Şu anda bir siyanür sızması söz konusu değil. Olsa bunu size açıklarız."

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik şirketinin işlettiği Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması meydana geldi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 işçiye ulaşılamadığını açıkladı. Toprak altında kalan işçiler için arama kurtarma çalışması başlatıldı. AFAD, bölgeye ekipler sevk edildiğini duyurdu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Toprak kayması ile ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığı’nca adli soruşturma başlatılmış olup dört Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir” açıklamasında bulundu.

Madeni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., olayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14.28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

2022’de 16 milyon TL ceza kesilmişti

Anagold Madencilik’in yüzde 80’i Kanadalı altın maden şirketi Alacer Gold’a (SSR Mining), yüzde 20’si ise Çalık Grubu bünyesinde bulunan Lidya Madencilik’e ait.

Çöpler Altın Madeni’nde kullanılan siyanür borularının patladığı 2022 yılında ortaya çıkmıştı. 16.4 milyon lira ceza kesilen maden daha sonra yeniden faaliyete başlamıştı.

Türkiye’nin en büyük altın ikinci altın madeni olan Çöpler, 2010 yılından bu yana faaliyetine devam ediyor. Çöpler Madeni’nde taşeron dahil 2 bin 700 kişi çalışıyor.

Birgün’deki habere göre, 2021 yılında projeye ilişkin ikinci kez kapasite artışına onay verildi.

ÇED raporunda yer alan ifadelere göre tesiste, bir yılda kullanılan kimyasal miktarı şu şekilde: 11 bin ton siyanür, 122 bin ton sülfürik asit, 50 kilogram nikrit asit. SSR Mining’in 2023 yılında 7.2 milyon dolar vergi borcunun silindiği ortaya çıkmıştı. İkinci kapasite artırımı için açılan dava hâlâ sürüyor.

TMMOB: “Göz göre geliyorum diyen bir facia”

Madendeki göçük üzerine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (TMMOB) şu açıklama geldi:

“Erzincan İliç Çöpler Altın Madeninde yaşanan facia, göz göre geliyorum diyen bir faciadır.

6 Aralık 2023 tarihinde İliç’de açtığımız iki ayrı davanın bilirkişi keşfindeydik. 2. kapasite artırımı için Bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararı ve açık ocak işletme genişletmesi için verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı açtığımız davalardı.

İliç Çöpler Altın Madeni işletmesi kapatılmalıdır ve rehabilite çalışmalarına başlanmalıdır dedik. Facia geliyor dedik… Facia geldi…

Öncelikle işçilerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyoruz, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Teknik ekibimiz ile bölgeye gitmek üzere hazırlık yapıyoruz.”

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu: “Siyanür sızması söz konusu değil

Olayın gerçekleştiği yerde bir açıklama yapan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu şunları söyledi:

Şu anda o bölgeye vardık. Bu işlemde toprak dışarı çıkarılıp istifleniyor. O sırada bir toprak kayması gerçekleşiyor. Bütün arkadaşlarımız bunun nedeni üzerinde çalışıyorlar.  Toprak altında kalan çalışanlar var, kişi sayısı belli değil. Birkaç iş makinasının olduğu ve toprakları istifleyen işçilerimiz toprak kaymasının altında kaldı.

Şu anda önemli olan bu toprak altında kalan vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde ulaşıp, onları sağ salim çıkarmak. Onun için biz gerekli tüm bilgileri vereceğiz. Bakın toprak diyoruz, biz gittik bütün arkadaşlarımızla hem sağ taraftaki hem de sol taraftaki toprak kaymasını gördük. Şu anda bütün arkadaşlar ölçümleri yapıyorlar. Ankara’dan ekipler yola çıktı geliyorlar. Şu anda bizim için en önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımızı sağ salim çıkarmak.”

Bu konuyla ilgili bütün ekiplerimiz burada. Biz olayın olduğu anda buradaydık. Sayın İçişleri Bakanımız her 10 dakikada bir bilgi alıyor. Cumhurbaşkanımız Mısır’dan aradı, bilgi arz ettik. Bütün arama kurtarma ekipleri burada. Canla başla çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Bir eksik, kusur varsa devlet zaten bunun gereğini mutlaka yapar ama şu anda en önemli önceliğimiz toprak altında kalan vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmak.

Şu anda bir siyanür sızması söz konusu değil. Olsa bunu size açıklarız. Fırat Nehri’ne sızma söz konusu değil. Toprak kayması oldu, yani bu toprak kayması dışında herhangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor, buradaki bütün kontrolleri yapacaklar.”

Bölgede, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül ile Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun bulunuyor.

- Advertisment -