Ana SayfaHaberlerGündem“Etki Ajanlığı” yasa tasarısı geri çekildi

“Etki Ajanlığı” yasa tasarısı geri çekildi

CHP’li Murat Emir duyurdu: “Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi.”

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilinen 9. Yargı Paketi’nin 16. maddesinin geri çekildiğini duyurdu.

Emir, X hesabından yaptığı açıklamada, “Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi” dedi.

CHP Halkla İlişkiler ve Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da “Bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek, Türk Ceza Kanunu’nda ‘casusluk’ suçunun kapsamını genişleten, iktidarı eleştiren herkesi casuslukla, dış güçlerle bağlantılı olmakla suçlayacak ‘Etki ajanlığı’ yasası geri çekildi” paylaşımında bulundu.

AKP kaynakları, “CHP ve kamuoyunda endişeler konuşuldu. Şimdi muhalefete önerilerini getirmesi için süre veriyoruz. Haftaya bürokrasiden de yeniden görüş alacağız. Bu düzenlemeyi tekrar ele alacağız. Muhalefet çözüm önerisi getirmez ise bu madde aynen geçecek” değerlendirmesinde bulundu.

Eleştiriler ışığında yeniden düzenlenecek

Bugün TBMM Danışma Kurulu toplantısında bir araya gelen iktidar ve muhalefet partileri grup başkanvekillerinin gündeminde Noterlik Kanunu’nda değişiklik yapılmasıyla ilgili kanun teklifinin 16’ncı maddesi olan “etki ajanlığı suçu” düzenlemesi de vardı. Muhalefet sözcüleri burada da eleştirileri ve tepkileri dile getirdi. Grup başkanvekillerinin uzlaşıya vardığı belirtilen toplantıda muhalefete, söz konusu maddenin tekliften çıkarılacağı bilgisi verildi. Maddenin, eleştiriler dikkate alınarak yeniden düzenleneceği belirtildi.

Yasa teklifi, daha önce 9’uncu yargı paketiyle Mayıs 2024’te Türkiye gündemine getirilmişti. Ancak kamuoyundan gelen tepkilerin ardından teklif Haziran ayında paketten çıkarılmıştı. Düzenleme 18 Ekim 2024’te Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi adı altında TBMM başkanlığına yeniden sunuldu. TBMM Adalet Komisyonu’nda 23 Ekim’de kabul edilen teklifin bugün TBMM Genel Kurulu’na getirilerek yasalaşması bekleniyordu.

Teklifin yasalaşması hâlinde sivil toplum örgütleri ve medyaya yönelik baskıların artırmasından endişe ediliyordu. Hukukçular da yasada yoruma açık ifadelerin keyfiyete sebep olabileceği konusunda uyarıda bulunuyordu.

Kaynak: DW Türkçe

- Advertisment -