Ana SayfaHaberlerEkonomiForbes listesine göre Türkiye’nin en zengin iş insanı İbrahim Erdemoğlu’nun yükselişini “Sasaniler”...

Forbes listesine göre Türkiye’nin en zengin iş insanı İbrahim Erdemoğlu’nun yükselişini “Sasaniler” mi sağladı

Forbes 2023 milyarderler listesine Türkiye’den en üst sıradan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı iş insanı İbrahim Erdemoğlu girdi. Adı az bilinen Erdemoğlu’nu “Türkiye’nin en zengini” yapan şey, sahibi olduğu SASA Polyester’in borsadaki değerinin yüksekliği. Borsada SASA hisse senedi alınmasını savunan “Sasaniler” diye adlandırılan bir kitle de var. “Sasaniler”, bizzat Erdemoğlu’nun “SASA o kadar değerli değil, hisse senetleri alınmamalı” açıklamasına “inanmadı” ve desteğe devam etti.

Forbes, 2023 milyarderler listesini yayımladı. 2 bin 640 milyarderin yer aldığı listeye Türkiye’den 26 isim girdi. Listenin 497’inci sırasında bulunan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 5,3 milyar dolarlık servetiyle listeye giren Türkiye vatandaşlarının en zengini oldu.

Adıyaman Besnili olan ailesinin halıcılık mesleğini devam ettiren Erdemoğlu, 1998’de Merinos Halı’yı kurdu, 2005’te ise Dinarsu firmasını satın aldı. 2006’da kurulan Erdemoğlu Holding bünyesinde Merinos, Dinarsu, Padişah Halı, Efsane Halı gibi halı şirketleri bulunuyor.

Erdemoğlu’nun Forbes’taki yükselişinin ardında SASA hisse senetleri mi var?

Ancak Erdemoğlu’nun, Forbes değerlendirmesine göre Türkiye’nin en zengin iş insanı olmasını sağlayan yatırımı, 2015’te Sabancı Holding’ten satın aldığı ve yüzde 84,80 hissesine sahip olduğu SASA Polyester’in borsadaki değeri.

Borsadaki hisse senedi değeri epey yüksek olan SASA, borsayı takip edenlerce yakından biliniyor.

Borsadaki “Sasaniler”

Twitter’da SASA hisse senedi alınmasını savunan ve sosyal medyada “Sasaniler” diye adlandırılan bir kitle var.

“Hisseler neden yükseldi bilmiyorum”

SASA’nın hisse senedi değerlerinin aniden üç misline yükselmesi üzerine İbrahim Erdemoğlu da şaşırmış, Kasım 2022’de şunları söylemişti:

“Borsa İstanbul’da yaşanan bu havadan küçük yatırımcıların zarar görmesine üzülürüm. SASA Polyester’in hisse fiyatı 60 liradan 180 liraya neden yükseldi, bilmiyorum. Daha önceki yatırım açıklamalarımıza yenisini eklemedik, hisse fiyatlarımızı yukarı çıkaracak bir açıklama yapmadık.

“SASA Polyester hissesinin fiyatı 80 liraya çıktığında Borsa İstanbul’da satış yaptık. Bunu da küçük yatırımcılar zarar görmesin diye yaptık. O satıştan beri herkese, ‘SASA hissesi çok yüksek, alınmaz’ diyorum.”

“Sasaniler” Erdemoğlu’na da inanmadı

Erdemoğlu’nun temkinlilik açıklamasına SASA hisselerine “inanan” Sasaniler tepki gösterdi.

Tepki gösteren mesajlar arasında Erdemoğlu’na baskı yapılmış olabileceğini öne sürenler de oldu.

Hisse senetlerini yükselten petrol rafinerisi projesi mi? 

SASA hisse senetlerinin yükselmesinde, SASA’nın 2030’larda hayata geçeceğini duyurduğu bazı projelerin etkili olduğu düşünülüyor.

Bu projeler arasında bir petrol rafinerisi kurulması da yer alıyor. 

- Advertisment -