Donald Trump, Truth Social adlı sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ateşkes konusunda anlaşmanın sağlandığını açıkladı.
Trump’ın paylaşımı:
“Orta Doğu’daki rehineler için bir anlaşmamız var. Yakında serbest bırakılacaklar.”
Trump anlaşamayı duyurduğu paylaşımın ardından bir paylaşım daha yaptı. Trump’ın paylaşımı şöyle:
“Bu EPİK ateşkes anlaşması, yalnızca Kasım ayında kazandığımız Tarihi Zaferimizin bir sonucu olarak gerçekleşebilirdi, çünkü bu zafer tüm dünyaya, Yönetimimin Barış arayacağını ve tüm Amerikalıların ve Müttefiklerimizin güvenliğini sağlamak için anlaşmalar yapacağını gösterdi. Amerikan ve İsrailli rehinelerin aileleri ve sevdikleriyle yeniden bir araya gelmek üzere evlerine dönecek olmalarından dolayı çok mutluyum.”
Bölgede güç kullanarak barışı teşvik etmeye devam edeceğiz”
“Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un çabalarıyla Ulusal Güvenlik ekibim, Gazze’nin bir daha asla teröristlerin sığınağı haline gelmemesini sağlamak için İsrail ve Müttefiklerimizle yakın çalışmaya devam edecek. Bölgede Güç Yoluyla Barış’ı teşvik etmeye devam edeceğiz ve bu ateşkesten doğan ivmeyi Tarihi Abraham Anlaşmalarını daha da genişletmek için kullanacağız. Bu, Amerika ve hatta Dünya için harika şeylerin sadece başlangıcı!
Henüz Beyaz Saray’da olmadan bile bu kadar çok şey başardık. Beyaz Saray’a döndüğümde ve Yönetimim tam anlamıyla onaylandığında, Amerika Birleşik Devletleri için daha birçok Zaferi güvence altına almak üzere yapılacak harika şeyleri bir hayal edin!”
Reuters ajansı “Gazze’de ateşkes onaylandı” ifadelerine yer verirken, Katar merkezli El Cezire de “Hamas ateşkesi onayladı” haberini son dakika duyurdu.
Ateşkes anlaşmasıyla ilgili Katar Başbakanı Mohammed bin Abdulrahman Al Thani’nin açıklama yapması bekleniyor.
İsrailli yetkili, Gazze ateşkes anlaşmasının 16 Ocak Perşembe günü (yarın) imzalanacağını açıkladı.
Anlaşmaya göre Hamas 33 rehineyi, İsrail 950-1650 arasındaki Filistinli mahkumu serbest bırakacak.
Katar’ın başkenti Doha’da Hamas ve İsrail arasındaki dolaylı müzakerelerde arabulucular, Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması ve İsrail’de tutuklu bulunan Filistinlilere karşılık Hamas’ın elindeki rehinelerinin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmaya varmaya çalışıyorlardı. Söz konusu görüşmelerde, Hamas’ın müttefiki olan Filistin kökenli İslami Cihad da yer alıyor.
Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macid el-Ensari Salı günü yaptığı açıklamada görüşmelerin olumlu geçtiğini ve “çok yakında” bir anlaşmaya varılabileceğini belirtmişti.
Katar, ABD ve Mısır ile birlikte yaklaşık 15 aydır devam eden Gazze savaşını sona erdirecek bir anlaşma için müzakereler yürütüyor.
İsrail’in güvenlik kabinesi ateşkes için yarın toplanıyor
İsrail’de daraltılmış güvenlik kabinesinin yarın sabah Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasını onaylamak için toplanacağı bildirildi.
İsrail ordu radyosunun haberine göre, İsrail daraltılmış güvenlik kabinesinin yarın sabah yerel saatle 11’de ateşkes ve esir takası anlaşmasını oylamak üzere toplanacağı bildirildi.
Güvenlik kabinesi toplantısının ardından ateşkes ve esir takası anlaşmasının hükümet onayına sunulacağı belirtildi.
İsrail’de yayın yapan Maariv gazetesi ise İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, “Ateşkes anlaşması güvenlik kabinesi, kabine ve hükümette çoğunluğa sahip” ifadelerine yer verdi.
İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un taraflar arasında esir takasını gerçekleştirecek Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Mirjana Spoljaric Egger ile görüştüğü bildirildi.
Açıklamaya göre, Herzog, esir takası anlaşması hazırlıkları kapsamında İsrail’i ziyaret eden Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Spoljaric ve heyetiyle bir araya geldi.
Kızılhaç heyetinin Herzog’a esirlerin transferi için yapılan hazırlıklar ve karşılaştıkları çeşitli zorluklar hakkında bilgi verdiği aktarıldı.
Ateşkes anlaşmasının şartları neler?
Üç aşamada uygulanacak anlaşmanın metni henüz yayınlanmadı ancak medyaya yansıyanlar şimdilik şu şekilde:
İlk aşama
Altı hafta sürmesi planlanan ilk aşamada, sınırlı bir esir değişimi, Gazze’deki İsrail askerlerinin kısmen çekilmesi ve bölgeye yardım gönderilmesi yer alacak.
7 Ekim 2023’te Güney İsrail’e Hamas liderliğindeki saldırıda kaçırılan kadınlar, çocuklar ve 50 yaş üstü siviller de dahil olmak üzere 34 İsrailli esir serbest bırakılacak. Karşılığında İsrail, bu aşamada yaklaşık 2000 Filistinli esiri serbest bırakacak, bunların arasında müebbet hapis cezası çeken 250 esir de var. Serbest bırakılan Filistinliler arasında 7 Ekim’den sonra gözaltına alınan yaklaşık 1000 kişi de bulunuyor.
İsrail, Gazze’nin kuzeyindeki sivillerin evlerine dönmelerine izin verecek ve bölgeye günde 600 kamyona kadar yardım gönderilmesine izin verecek.
İsrail ayrıca yaralı Filistinlilerin tedavi için Gazze Şeridi’nden ayrılmalarına izin verecek ve ilk aşamanın uygulanmasının başlamasından yedi gün sonra Mısır ile Refah sınır kapısını açacak.
İsrail güçleri, Mısır ile Gazze arasındaki sınır bölgesi olan Philadelphi Koridoru’ndaki varlıklarını azaltacak ve daha sonraki aşamalarda tamamen çekilecek.
İlk aşamadan sonra ne olacak?
İkinci ve üçüncü aşamaların detaylarının prensipte mutabakata varıldığı anlaşılsa da, birinci aşamada müzakere edilmesi bekleniyor.
İsrail, ilk aşama tamamlandıktan ve sivil esirler geri gönderildikten sonra saldırıların yeniden başlamasını dışlayacak yazılı bir garanti verilmemesi konusunda ısrarcı.
İkinci aşama
İsrail, ikinci aşama için koşulların karşılandığını tespit ederse, Hamas, İsrail hapishane sisteminde tutulan daha fazla Filistinlinin serbest bırakılması karşılığında, çoğunluğu erkek askerler olmak üzere, hayatta kalan tüm esirleri serbest bırakacak. Ayrıca, mevcut belgeye göre, İsrail Gazze’den “tam çekilme” sürecini başlatacak.
Üçüncü aşama
Üçüncü aşamanın detayları henüz netleşmedi.
Tasarıya göre, ikinci aşama şartlarının sağlanması halinde üçüncü aşamada geri kalan tutsakların cenazeleri, uluslararası denetim altında yürütülecek 3-5 yıllık bir yeniden inşa planı karşılığında teslim edilecek.
Şu anda ateşkesin ötesinde Gazze’yi kimin yöneteceği konusunda bir anlaşma yok. Amerika Birleşik Devletleri bunu yapmak için Filistin Yönetimi’nin reform edilmiş bir versiyonu için baskı yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, salı günü yaptığı açıklamada, savaş sonrası yeniden yapılanma ve yönetimin Filistin Yönetimi’nin kritik hizmetleri yürütmek ve bölgeyi denetlemek için geçici bir yönetim otoritesi kurmak üzere “uluslararası ortakları” davet etmesini öngördüğünü söyledi.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, başta Arap ülkeleri olmak üzere diğer ortakların kısa vadede güvenliği sağlamak için güç sağlayacağını söyledi.