Ana SayfaHaberler“Genel başkanımızı meze edenlerin karşısında dururuz”

“Genel başkanımızı meze edenlerin karşısında dururuz”

14-28 Mayıs seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun en yakın kurmay ekibinin içinde yer alan CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, seçim sonrasında sürdürdüğü suskunluğunu bozdu. CHP Ankara İl Kongresi’nde konuşan Salıcı, seçim yenilgisinde tüm sorumluluğun Kılıçdaroğlu’na yıkılmasının yanlış olduğunu söyledi: Biz yemeği hep beraber yedik ama hesabı Kılıçdaroğlu’nun ödemesi isteniyor. En büyük sorumluluk; adayımız olduğu için sayın Kılıçdaroğlu’nda ama bütün faturayı Kılıçdaroğlu’na kesersek işi minvalinden çıkarmış, eleştiriyi inkarcılığa dönüştürmüş oluruz Televizyonlarda, tartışmalarda genel başkanımızı meze edenlerin karşısında dururuz.

Değişimci-yenilikçi tartışmasının büyüdüğü CHP’de, 38.Ankara Olağan Kongresi’nde sürpriz yapan isim CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim öncesi en yakın kurmay ekibinin içinde yer alan, örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevinde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı yaptı.

Seçim yenilgisinden sonra Kılıçdaroğlu’nun yeni oluşturduğu Merkez Yönetim Kurulu’na almadığı Salıcı, CHP Ankara İl Kongresi’nde seçim yenilgisi ve partideki tartışmalar üzerine ilk kez konuştu.

Salıcı, seçim yenilgisinin tek sorumlusunun hem CHP içinde hem de diğer muhalefet partilerinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Seçime 6 siyasi partinin oluşturduğu Altılı Masa olarak girildiğini hatırlatan Salıcı’nın, yenilgi faturasının tamamının Kılıçdaroğlu’na yıkılamayacağını söyledi:

“’Biz yemeği hep beraber yedik ama hesabı Kılıçdaroğlu ödesin’ deniyor. Bu doğru değil. En büyük sorumluluk adayımız olduğu için Sayın Kılıçdaroğlu’nda. Ama bütün faturayı Kılıdaroğlu’na kesersek işi minvalinden çıkarmış, eleştiriyi inkarcılığa dönüştürmüş oluruz. Bizim reisle, führerle işimiz yok. Biz kendi genel başkanımızı severiz, sayarız, arkasından yürürüz, akşam televizyonlarda meze edenlerin karşısında dururuz, saygınlığını koruruz.”

“Yerel seçimde de ittifaka ihtiyaç var”

Türkiye’de seçim kazanmak için yüzde 50+1’e ihtiyaç olduğunu, bu yüzden de genel seçimlere ittifakla gidildiğini anlatan Oğuz Kaan Salıcı, ittifak sistemine yöneltilen eleştirilerin mantıklı olmadığını savundu:

“Yüzde 50+1 almak için CHP’nin oyu yetmiyor. AKP’nin de oyu yetmiyor. O da ittifak yaptı, biz de ittifak yaptık 50+1’i bulmak için. Biz kendi benliğimizi ortadan kaldıracak bir iş yapmadık. Biz yine sosyal demokratız, solcuyuz, Atatürkçüyüz. Bizim ittifak ortaklarımız sağ partiler. ‘İttifak sistemi yanlıştı’ diyenler yüzde 50+1’e ulaşacak başka bir öneri sunmadı. Ben böyle bir öneri duymadım.Yerel seçimde de ittifaka ihtiyaç var. -Biz bugün İstanbul’u yüzde 45 – 50 ile kazanırız- diyen bir babayiğit varsa buyursun söylesin” dedi.

“Üst üste kaybedenin genel başkanlığı engellenmeli”

CHP Genel Başkanlığı’na adaylığını ilan eden CHP PM üyesi Örsan Öymen’nin Kılıçdaroğlu’nun liderliğini eleştirmesi dikkat çekti. Öymen, “Lider konjonktüre göre siyaset yapmaz. Lider, konjonktürü değiştiren kişidir. İki genel seçimi üst üste kaybeden bir genel başkanın bir daha genel başkan adayı olmasının engellenmesi gerekir. Bu durum mutlaka tüzükte yer almalı” çıkışında bulundu.

“Katılım düşük, heyecan yok”

Ankara Atatürk Spor Salonu’ndaki kongreye katılımın düşüklüğünün en çok konuşulduğu ve “heyecansız” olduğu değerlendirmelerinin öne çıktığı kongrede divan başkanlığını yapan Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un isim vermeden partideki değişim ekibinin genel başkan adayı Özgür Özel ile İyi Parti’ye dönük eleştirileri de, partide tartışmaların bitmeyeceğinin işareti olarak görüldü:

“CHP’de duygusal kopuş olduğunu söyleyenler var. CHP’nin büyükşehirleri kaybedeceğini söylüyorlar. AKP’li trol ağzıyla konuşuyorlar. CHP, seçim yenilgilerinden ayağa kalkmasını, kazanmasını hep bilmiştir. Partimizi dışarıdan dizayn etmeye çalışanları da biliyoruz. Daha düne kadar ortaklık yaptıklarımız aynı masada oturduklarımız CHP’yi dizayn etmeye çalışıyorlar. Biz CHP’nin dışarıdan dizayn edilmesine izin vermeyeceğiz.”

“Ankara’da hedef yüzde 60”

Kongrede konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediye başkanlığına yeniden aday olduğunu hatırlatırken, hedefini “Yüzde 60’la kazanıyoruz” olarak açıkladığında salondan en çok alkış alan isim oldu:

“Ankara’nın muhalif kimliği var. Üç dönemdir devam ettiriyor bu duruşunu. 2018 referandumunda yüzde 50’den fazla –hayır- dedi. 2019 yılında yine yüzde 50’den fazla oy vermek suretiyle bizi göreve getirdi. En son 2023 seçiminde de yüzde 52, sayın genel başkanımıza oy vermek suretiyle muhalif kimliğini devam ettirdi. Bizler 4 milyon 200 bin seçmenin tamamının oyuna talip olacağız ve hedefimiz en az yüzde 60 ve belediye meclisinde çoğunluktur.”

- Advertisment -