Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Ukraynalı Anastasya Fomenko, moda fotoğrafçılığı yaptığı Harkiv’deki...

ÖZEL HABER | Ukraynalı Anastasya Fomenko, moda fotoğrafçılığı yaptığı Harkiv’deki yıkımı Serbestiyet için görüntüledi

Harkiv’de senelerdir moda fotoğrafçılığı yapan Anastasya Fomenko’yu Rus işgali, bir günde savaş fotoğrafçısına dönüştürdü. Bombardıman sonrası çektiği özel kareleri Serbestiyet’e özel notlarla paylaştı: “Şubat’ın 23’ü. Bu güne dek nispeten huzur içinde yaşadık. Bir günde bu hayat bitti. 'Rus barışı' sayesinde.”

Ukrayna’da 24 Şubat’ta başlayan çatışma ve hava bombardımanı, 1,5 milyon kişinin yaşadığı Harkiv’i hayalet şehire çevirdi. Pastel krem ve kahverenginin hakim olduğu meydan, cadde ve sokaklara artık gri bir toz rengi hakim.

27 yaşındaki Anastasya Fomenko, Harkiv’de giyim markaları için modelleri kareleyen bir fotoğrafçıydı.

Türkiye’yi takip eden Ukraynalı isimdaşı sayesinde Serbestiyet’in haberlerini gördü ve teşekkür mahiyetinde bize özel fotoğraflarının olduğu bir dosyayı iletti.

Instagram profili iki hafta öncesine kadar parıldayan elbiseler, gülümseyen yüzler ve renkli dekorlarla dolu. Sayfasında yıkımın fotoğraflarına ani geçiş en az fotoğrafları kadar çarpıcı.

Fotoğraflara gelirsek… Ukrayna işgali, model fotoğrafçısı Nastya’yı savaş fotoğrafçısı yapmış.

Teşekkür edip fotoğraflarına dair notlar yazmak isteyip istemediğini sorduk. Uzun bir süre cevap gelmedi.

Sonunda yazdı: “Kusura bakmayın. Bir şeyler yazmaya çalışayım. Dün amcamı kaybettim. Elim kolum bağlı biraz.”

“Şubat’ın 24’ü. Sabaha karşı başlayan ağır bombalama, eşimle günlerdir yaptığımız ‘Savaş çıkar mı çıkmaz mı’ tartışmalarına son verdi. Hava aydınlanır aydınlanmaz birlikte işyerine gittik, paraları almak ve çalışanlara ödemelerini yapmak için. Ama ofisten geriye pek bir şey kalmamıştı.”

“Rusya’nın hava saldırıları şehrimin merkezindeki tüm tarihi binaları yerle bir etti. Şehir merkezinde, askeri bırakın, haki renk bile görmezdik. İnsanlar işine gider, dolaşır, kahvesini şarabını içer, yemeğini yer, sohbet ederdi.”

“Aynı sokaklar bomboş, bir tek mekan sahipleri gözyaşlarıyla geriye kalan eşyalarını taşıyor. Siren sesleri ve hasarlı borulardan fışkıran su, havayı dolduruyor.”

“Bazen geceleri binaların çöküşünün sesiyle uyanıyoruz.”

“Şubat’ın 23’ü. Bu güne dek nispeten huzur içinde yaşadık. Bir günde bu hayat bitti. ‘Rus barışı’ sayesinde.”

Anastasya Fomenko’yu takip etmek için: https://www.instagram.com/fomenko_ph/

- Advertisment -