Ana SayfaHaberlerGeri Gönderilme Merkezi’nde tutulanlar otobüslerle çıkartıldı: Deport edildiler

Geri Gönderilme Merkezi’nde tutulanlar otobüslerle çıkartıldı: Deport edildiler

İzmir Harmandalı Geri Gönderilme Merkezi’nde gözetim altında tutulanlardan sayısı belli olmayan bir grup, otobüslerle bilinmeyen bir yere gönderilmişti. Uygulamanın tersine avukatlara ve yakınlara bir açıklama yapılmadı. Merkezin önünde bekleyen Av. Gülden Sönmez Serbestiyet’e konuştu: “Bir meslektaşımdan duyduğuma göre, içeride otobüstekilerden dışarıya ‘Bizi deport edecekler yardım edin’ diye bağıranlar olmuş. Dışarıda bekleyen bazı ailelere de içerideki yakınlarının deport edileceği söylenmiş." İzmir Valiliği; İzmir'den 226, Ankara'dan 78 Afganistanlının ülkesine sınır dışı edildiğini açıkladı.

İzmir Harmandalı Geri Gönderilme Merkezi’nden gözetim altında tutulan şahıslardan sayısı belli olmayan bir grup otobüslerle merkezden çıkartılarak bilinmeyen bir yere sevk edilmişti.

İzmir Valiliği, İzmir’den 226 Afganistanlının ülkesine sınır dışı edildiğini açıkladı. Valilik açıklamasında Ankara’dan da 78 Afganistanlının sınır dışı edildiği bilgisi de yer aldı.

Otobüslerin önünde müvekkillerinin içinde olup olmadığını görmek isteyen avukatlara açıklama yapılmadı.

Bugün (24 Haziran) bir müvekkiliyle rutin görüşmesi için Harmandalı Geri Gönderilme Merkezi’ne giden tanınmış hukukçu ve insan hakları savunucusu Av. Gülden Sönmez, Serbestiyet’e şunları söyledi:

“8 kadar otobüs hiçbir açıklama yapılmadan Geri Gönderilme Merkezi’nin kapısından çıktı ve bilinmeyen bir yere doğru gitti. Saatler boyunca hiçbir sorumuza yanıt alamadık. Dilekçelerimizi kabul etmediler. Müvekkillerimizin çıkanlar arasında olup olmadığını da bilmiyoruz. Otobüslerle çıkartılan insanlar deport mu edilecek yoksa başka bir geri gönderilme merkezine mi nakledecekler bununla ilgili de bir açıklama yok.

“Dışarıda bekleyen ailelerine, “otobüse bindirilenlerden bazıları deport edilecek” denmiş.”

Gece saatlerinde sosyal medyada Geri Gönderilme Merkezi’nde yangın çıktığı iddiası ortaya atılmıştı.

İzmir Valiliği, sosyal medyadaki iddialar üzerine açıklama yaparak gece gözetim altında tutulanlarca bir kargaşa çıkartıldığını, ancak yangın çıkmadığını açıklamıştı.

Resim

Sönmez öğle saatlerinde Serbestiyet’e şu gözlemlerini aktarmıştı:

“Sabah 10 civarından beri buradayım. Yangın iddiasıyla ilgili görünür bir durum yok. Gece bir yangın olduğuna dair bir bilgimiz yok.

“Ben geldiğimde jandarma ekipleri vardı. Geldikten sonra da yeni jandarma ekipleri gelmeye devam ettiler.

“Benim önümden 8 tane büyük otobüs içeri girdi. Şu anda dışarıdan görebildiğimiz 4 otobüs geri gönderilme merkezinin bahçesinde, içinde insanlarla bekliyor. Ambulanslar, sağlık ekipleri de var.

“İnsanlar otobüslere bindirilmiş vaziyette bekletiliyor. Biz avukatlarına ve yakınlarına hiçbir açıklama yapılmış değil. Sorularımıza yanıt alamıyoruz. Dilekçelerimiz kabul edilmiyor.

“Anlaşılan bir grup buradan sevk edilecek. Bir başka geri gönderilme merkezine değil deport edilecekleri de söyleniyor. Ama bu da resmi bir açıklama değil.

“Başka bir meslektaşımdan duyduğuma göre, içeride otobüstekilerden dışarıya ‘Bizi deport edecekler yardım edin’ diye bağıranlar olmuş.

“Kendi müvekkillerimizle görüş yapamıyoruz. Onların sevk edilip edilmeyeceğini bilmiyoruz.

“Haber alıp gelen aileler var. İçeridekilerin yakınları da biz avukatlar da bu şekilde kapının önünde bekliyoruz.

“Ne amaçla bindirildikleri, nereye götürülecekleri hiçbir şey söylenmiyor. Camlardan sesleniyorlar dışarıdakilere, seslerini duyurup, bir şeyler anlatmaya çalışıyorlar.

İzmir Barosu’na, İzmir Göç İdaresi’ne bildirimler yaptım. Bir bilgi almadan buradan ayrılmak istemiyorum.”

- Advertisment -