Ana SayfaHaberlerGri listeden çıkışın kilometre taşları… FATF yetkilileri, Yerlikaya’nın mafyaya operasyonlarını övdü: “Örnek...

Gri listeden çıkışın kilometre taşları… FATF yetkilileri, Yerlikaya’nın mafyaya operasyonlarını övdü: “Örnek vakalar”

Yerlikaya döneminde suç örgütlerine yapılan operasyonlar, FATF’in Türkiye’nin Gri Liste’den çıkartılmasıyla ilgili başlıkları arasında yer aldı. Emniyet yetkilileri, FATF’le yaptığı toplantılarda, Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Hollandalı uyuşturucu baronu Leijdekkers’ın örgütü ile Avustralya doğumlu Hakan Ayık liderliğindeki Comanchero çetesine operasyonlar hakkında sunum yaptı. Yerlikaya, iki hafta önce çete operasyonları için şunları söylemişti: “İşi sıkı tuttuk. Bunların her biri gri listeden çıkmaya giden kilometre taşları.”

OECD bünyesinde faaliyet gösteren FATF (Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü), Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle 2021’de dahil ettiği gri listeden dün (28 Haziran) genel kurulunda alınan kararla çıkartmıştı.

FATF’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin gri listeden çıkartılmasıyla ilgili olarak “Türkiye, taahhütlerini yerine getirmek için kara para aklamanın önlenmesi ve terörizmin finansmanıyla mücadele rejiminin etkinliğini güçlendirdi” ifadesine yer verilmişti.

Yerlikaya iki hafta konuştu: “Gri listeden çıkmaya giden kilometre taşları”

Kararın alınmasında, özellikle son bir yılda Emniyet’in suç örgütlerine yaptığı operasyonlar da önemli yer tutuyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın sabahları bizzat kendi X hesabından yaptığı videolu paylaşımlarla duyurduğu bazı operasyonlar, FATF heyetleriyle geçtiğimiz aylarda yapılan görüşmelerde de kara para aklama faaliyetleri aleyhinde örnek çalışmalar olarak sunuldu.

Yerlikaya, 13 Haziran’daki İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen ve son bir yıldaki faaliyetleriyle ilgili detaylı sunumlar yaptığı konuşmasında, kara para aklama faaliyeti yapan suç örgütlerine yapılan operasyonlardan bahsederken FATF’le ilgili şunları söyledi:

“Mali Eylem Görev Gücü, kara paranın aklanmasıyla ilgili kurulup daha sonra terör örgütlerinin finansmanını da görev bileşenine alan uluslararası bir teşkilat. Burada biliyorsunuz gri listeyle ilgili bir durum söz konusuydu. Biz göreve geldiğimiz zaman, dört başlıkla ilgili görev dağılımında üç başlık İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiriyordu, bir başlık da Adalet Bakanlığımızı ilgilendiriyordu. İşi sıkı tuttuk. Bunların her biri gri listeden çıkmaya giden kilometre taşları.”

Yerlikaya’nın 13 Haziran’da İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde basın bilgilendirme toplantısından. Foto: İçişleri Bakanlığı.

Tiran’da Leijdekkers operasyonu sunumu

1 Eylül 2023 tarihinde Arnavutluk’un başkenti Tiran’da FATF heyetiyle Gözden Geçirme Toplantısı yapıldığını söyleyen Yerlikaya, Emniyet yetkililerinin, bu toplantıda FATF heyetine Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers liderliğindeki organize suç örgütüne Haziran 2023’te yapılan operasyonları örnek olarak sunduğunu anlattı. Operasyonda kartelin iki önde gelen yöneticisi “Kara Mamba” lakaplı Isaac Bignan ve Jurean Anthony Finix tutuklanmıştı.

Yerlikaya, FATF heyetinin, Leijdekkers liderliğindeki çeteye yapılan operasyon için “Takdire şayan. Çoklu iradeyle, bu kadar kısa sürede neticelendirilmesi açısından örnek bir vaka. Proaktif, komplike bir kara aklama soruşturması’’ değerlendirmelerini yaptığını açıkladı.

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Jurean Anthony Finix (solda) ve Isaac Bignan (sağda), Haziran 2023’te Türkiye’de yakalandı.

FATF’in Ankara ziyaretinde Comanchero operasyonu

3 Mayıs 2024’te ise FAFT heyetinin Türkiye’ye gelerek Ankara’da İçişleri Bakanlığı’nın da aralarında olduğu üç bakanlığı ziyaret ettiğini belirten Yerlikaya, FATF heyetine bu görüşmede de Kasım 2023’te yapılan Comanchero çetesine yapılan Kafes Operasyonu hakkında sunum yaptıklarını söyledi.

Yerlikaya, FATF yetkililerinin, operasyon için “MASAK’ın seri çalışması, kollektif ruh ve iş birliği açılarından örnek bir vaka. Ender görülen büyüklükte bir soruşturma dosyası” değerlendirmesinde bulunduklarını anlattı.

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Hakan Ayık, Kasım 2023’te Türkiye’de yakalandı.

“Bello Jos”un çetesine operasyon

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlamalarıyla başlatılan soruşturma kapsamında Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı, “Bello Jos” lakaplı, Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers’ın çetesinin Türkiye’de bulunan mensuplarına 13 Haziran 2023, 23 Haziran 2023 ve 25 Haziran 2023 tarihlerinde üç dalga olarak yapılan operasyonlarda çetenin önde gelen isimleri Isaac Bignan ve Jurean Anthony Finix’in de aralarında olduğu 34 kişi yakalanmıştı.

Operasyonlarda, çete üyelerine ait 1,1 milyar liralık mal varlığına el konmuştu.

Avustralya doğumlu Hakan Ayık’ın çetesine operasyon

2 Kasım 2023’te ise Avustralya doğumlu Türkiye göçmeni Hakan Ayık’ın liderliğini yaptığı Comanchero çetesine yapılan İstanbul merkezli operasyonla 37 kişi yakalanmıştı.

MASAK raporu doğrultusunda, 55 şüpheli şahsa ait 4,5 milyar TL değerindeki malvarlıklarına el konmuştu.

- Advertisment -