Ana SayfaHaberlerGündem'Almanya ile Türkiye'yi birbirine bağlayan birçok şey var'

‘Almanya ile Türkiye’yi birbirine bağlayan birçok şey var’

,

Almanya Başbakanı Angela Merkel, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Başbakanlık'ta yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Almanya Parlamentosu'nda alınan "soykırım" kararının ikili ilişkilere zarar verip vermeyeceği sorusuna, ''Almanya ile Türkiye'yi birbirine bağlayan birçok şey var. Herhangi bir konuda farklı görüşlerde de olsak ilişkilerimizin, dostane ve stratejik ilişkilerimizin yelpazesi çok geniş. Savunma konularından diğer birçok konuya kadar" yanıtını verdi.

 

Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk asıllı vatandaşın da önemli ortak konulardan biri olduğunu dile getiren Merkel, "Bu nedenle ben ve tüm Alman hükümeti de 101 yıl önce yaşanan olaylar sebebi ile Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğu teşvik etmek ve bu ülkelerin olayları birlikte değerlendirmesi için her türlü çabayı harcamak istiyoruz. Diğer yandan Alman-Türk ilişkilerini tüm yelpazesi ile korumak ve Almanya'da yaşayan Türk asıllı insanlara da ülkemizin bir parçası olduklarını ve böyle de kalacaklarını söylemek istiyoruz. Ayrıca, bazı tartışmalı konular hakkında konuşulmasının da demokratik kültürün bir parçası olduğunu da söylemek istiyoruz"  ifadelerini kullandı.

 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Suriye'deki ve diğer komşu ülkelerdeki çatışmalardan en fazla etkilenen NATO üyesinin Türkiye olduğunu belirterek, "Türkiye'de yaklaşık 3 milyon sığınmacı bulunuyor. Bunlar doğrudan krizden etkilenen insanlar. Bir dizi terör saldırısı da yaşadılar. Suriye'den sivillere yönelik topçu atışlarına maruz kaldılar. Türkiye'nin büyük bir baskı altında olduğunu söylemek mümkün. Türkiye, DAEŞ'e karşı ortak mücadelemizde de kilit rol oynuyor. Misyonumuz için oradaki hava üslerini ve bazı tesisleri de kullanıyoruz. NATO müttefikleri sadece Irak değil, Suriye'de de DAEŞ'e karşı mücadele ediyor" dedi.

 

Federal Meclis'te kabul edilen karar tasarısına da değinen Stoltenberg, "Türkiye bir NATO üyesi, Ermenistan da NATO'nun takdir ettiği bir ortak. Parlamentoda alınan karar, NATO'nun herhangi bir şekilde müdahil olduğu bir husus değildir. Umarım en kısa zamanda Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinde normalleşme sağlanır. Bizler de ülkeler arasındaki gerginliği azaltmak için her türlü çabayı harcamamız lâzım" diye konuştu.

 

Alman Parlamentosu'nun  1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren kararının ardından Türkiye, Berlin Büyükelçisini Ankara'ya çağırmıştı. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Almanya-Türkiye ilişkileri ciddi manâda etkilenir" demişti.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -