Çin Halk Cumhuriyeti’nde en üst düzeydeki kadın siyasetçi olan Başbakan Yardımcısı Liu Yandong, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın ev sahipliğinde düzenlenen ’Türkiye’de Konfüçyüs Enstitüleri ve Sinoloji Çalışmaları Konferansı’na katıldı. Çin – Türkiye eğitim işbirliği çalışmalarının artırılması konusunun görüşüldüğü toplantıda Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Çinli girişimcileri yenilenebilir enerji alanında çalışmak üzere üniversite bünyesinde kurulacak Teknopark’a davet etti.
Liu Yandong’un onur konuğu olduğu konferansta, Konfüçyüs Enstitüsü’nün Çinli ve Türk direktörleri, Türkiye’de Çin üzerine araştırmaları bulunan akademisyenler, Çince ders veren Türk öğretmenler ve öğrenciler yer aldı.
Liu Yandong, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Çin arasında 2000 yıl öncesine dayanan İpek Yolu ile kurulmuş, ticari ve kültürel ilişkiler bulunduğunu belirterek, ‘’Bir Kuşak, Bir Yol” adlı “modern İpekyolu” projesinin hayata geçirileceğini söyledi ve şöyle devam etti: “İki ülke arasında mesafeler çok üzerinde olmasına karşın çok yakın bir iletişim içinde. Ekonomik, sağlık, güvenlik, enerji gibi konularda işbirliği sürüyor. Son iki yılda Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üç kez görüştü. Mayıs ayında yine görüşecekler. Bu ne kadar yakın olduğumuzun göstergesi. İletişim ve iş birliğinde dil çok önemlidir. Bu anlamda Türkiye ile Çin arasında dil eğitimi ve geliştirilmesi yönündeki çalışmalarımız yoğun biçimde sürüyor."
Boğaziçi Üniversitesi ve Şangay Üniversitesi’nin ortaklığıyla 2010 yılında kurulan Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü, Çince eğitimlerin yanı sıra kültürel ilişkileri güçlendirmek amacıyla pek çok akademik çalışmaya da destek oluyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde yer alan Konfüçyüs Enstitüsü’nün Çince eğitimi ve araştırma çalışmaları, çevirileri iki ülke arasındaki işbirliği içinde çok önemli bir kazanım sağlıyor. Ülkelerin kalkınmasına büyük katkı yaratıyor. Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü Türkiye’deki en iyi enstitü. Bu enstitüye 2012 yılında ödül verdik. Çince eğitimi geliştirmek için bu yaz 100 öğrenciyi daha Çin’de yaz okuluna davet ediyoruz” dedi.
Prof. Dr. Mehmed Özkan ise Konfüçyüs Enstitüsü’ndeki akademik araştırmaların Türkiye ve Çin arasındaki kültürel ilişkilere çok önemli katkılarda bulunduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul’da Çince öğrenme ihtiyacını karşılamak üzere 2010 yılında kurduğu Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü ile Çince eğitimin yanı sıra yaptığı akademik çalışmalar ve kültür alışverişiyle yedi yılı geride bırakmıştır. Bu süre içinde Konfüçyüs Enstitüsü Merkez Bürosu / Hanban tarafından “2012 Yılı Konfüçyüs Enstitüsü” ödülünü kazanan Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü, kültür alışverişi alanında düzenleyici ve destekleyici olarak diğer kurumlarla da çeşitli faaliyetler yürütmüştür.
Boğaziçi Üniversitesi ve Şangay Üniversitesi ortaklığıyla yönetilen Enstitü’de akademik faaliyetler ve diğer üniversiteler ile eğitim çalışmaları tek merkezden yürütülerek, iki ülke arasında işbirliği çalışmalarımız artarak sürecektir.
Çin ile Türkiye arasındaki anlaşmalar çerçevesinde Ar-Ge çalışmaları yapmamız mümkün. Boğaziçi Üniversitesi’nde yenilenebilir enerji üzerine bir teknopark girişimi başlattık. 20 dönüm üzerinde olacak bu teknoparkta enerji konusunda ortak araştırmalar yapabiliriz. Çinli girişimcileri yenilenebilir enerji için Boğaziçi Üniversitesi’nde bu teknoparka davet ediyoruz” dedi.
Konfüçyus Enstitüsü Merkez Bürosu /Hanban tarafından “2012 Yılı Konfüçyus Enstitüsü” ödülüne layık görülen Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü’nün yönetimi; Boğaziçi Üniversitesi ve Shanghai Üniversitesi ortaklığıyla geçekleştiriliyor. Her iki taraf, bir başkan ve üç danışman seçip yönetim kurulunu oluşturuyor.
Prof. Selçuk Esenbel, 2008-2013 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü Türk Direktörlüğü görevinde bulundu. Dr. Lan Ni 2009-2011 yılları arasında veDr. Fuguang Miao ise 2011-2013 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü direktörlüğü görevini yaptı. Eylül 2013 tarihinden itibaren ise Prof. Arzu Öztürkmen Türk Direktör olarak, Dr. Yi Liu Çinli Direktör olarak görevlerini sürdürüyor.
Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü'nde Çince eğitim alanında Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için başlangıç, orta ve ileri farklı düzey seçmeli Çince dersleri açılıyor. Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi çalışanları için Çin Dili ve Kültürü kursu, başlangıç düzeyinden ileri düzeye kadar Taiji kursu, Kaligrafi(Çin yazı sanatı) kursu, Çin Yemeği kursu, Çin şarkıları kursları mevcut. Enstitüde iki ülke kültürü arasındaki alışveriş çalışmaları çerçevesinde Çin Spring Festivali kutlaması, Çin-Türkiye Yazarı Forumu, Ningxia Kaya Sergisi, Çin Kaligrafi Sergisi, Çin Film Haftası, Çin Müziği Konseri vb. çeşitli faaliyetler yapılıyor.
Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü diğer ilgili okullar ve kurumlar ile de iletişim ve iş birliği içerisinde bulunuyor. Bugüne kadar Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Heybeliada Anadolu Lisesi ile işbirliğine gidildi.
Boğaziçi Üniversitesi aynı çalışmalar paralelinde Enstitü’de partner olarak çalıştığı Şangay Üniversitesi ile de karşılıklı öğrenci değişim programı uyguluyor. Bu kapsamda her sene Şangay Üniversitesi’nden öğrenci ve misafir araştırmacı Boğaziçi’nde ağırlanıyor ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciler Şangay Üniversitesi’ne gidiyor. Enstitü’de şimdiye kadar 1.350 öğrenci Çince eğitimi aldı.