Ana SayfaHaberlerGündemCerattepe'de reddi hâkim talebi

Cerattepe’de reddi hâkim talebi

 

Artvin'in Cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki bakır ve açık ocak altın işletme projesi için hazırlanan "ÇED olumlu" raporunun iptali için açılan davanın karar duruşması başladı. Rize İdare Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına davacı avukatı Bedrettin Kalın, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Baktaşoğlu, Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve müdâhiller katıldı.

 

156 kilometrede altı kere arama 

 

Dava nedeniyle mahkemenin çevresinde polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı, adliyeye 100 metre kala yol trafiğe kapatıldı. Rize Adliyesi'ne gitmek için Artvin'den yola çıkanlar, 156 kilometrelik yol boyunca 6 ayrı noktada durdurularak kimlik kontrolünden geçirilip araçları arandı. Artvin Halit Paşa Kavşağı’nda toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, otobüs ve özel araçlarla yola çıktı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, dernek avukatı Bedrettin Kalın ile CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın da eşlik ettiği konvoyun önü, ilk olarak Artvin köprü mevkiinde polis ekibi tarafından kesildi. Kimlik kontrolü ve araç araması ile bir süre bekletilen grup daha sonra yola devam etti.

 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, insanların duruşmaya ulaşmasının engellendiğini savunarak, "Mahkemeden bir beklentimiz yok. Buradan çıkacak kararın bir önemi de yok. Nihâi karar Artvin halkının kararıdır. Artvin halkı kararını vermiştir. Bizi kimse doğayı savunurken yasa dışı örgütlerle yan yana koyma cüretinde bulunmasın" diye konuştu.

 

"Bu şartlarda âdil yargılama olamaz"

 

Duruşmaya müdâhiller ve avukatlar dışında kimse adliyeye alınmadı. Davada söz alan Avukat Bedrettin Kalın, "Vatansever Rizeli Gençler" imzalı bildiriyi okuyarak, "Güvenliğimiz yok, saldırı altında mıyız bilmiyoruz, Fındıklı’da durdurulan ama tutulan müdâhillerin mahkemedeki konumu ne olacak?" diye sordu. Kalın davaya vatandaşların alınmamasını eleştirerek bu tutumun mahkemeyii baskı altına aldığını ve adil yargılama olmayacağını söyledi.  Mahkeme başkanı da, "Mahkemeyi kimse baskı altına alamaz, böyle birşey yok, duruşma aleni açık yapılıyor, ama 150 kişiye söz verme şansımız yok. Orada yaşanan ifadeler tehditler bizi bağlamaz" dedi.

 

Reddi hâkim talebi 

 

Avukat Kalın, Rize İdare Mahkemesi'nin daha önce iptal ettiği ÇED raporuyla, ardından şirket tarafından küçük değişikler yapılarak hazırlanan ÇED raporunun birbirinden farklı değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etti. Kalın, bölgenin özelliklerini anlatarak, özen gösterilmesi gereken bir bölge olduğunu söyledi. Daha sonra Yeşil Artvin Derneği, davanın müdâhilleri ve avukatlar, olağanüstü hâl şartları nedeniyle mahkeme heyetinin kararını tarafsız olarak veremeyeceği gerekçesiyle reddi hâkim talebinde bulunarak davadan çekildi.

 

Ne olmuştu?

 

Cerattepe’de 26 yıldır altın madeni karşıtı mücadele veriliyor. Son olarak Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenine karşı açılan davada, şirketin aldığı 'ÇED olumlu' kararı iptal edilmişti. Şirket eski rapor üzerinde küçük değişiklikler yapmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yeniden 'ÇED olumlu' raporu alınmıştı. Bunun üzerine Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ile 61 avukat, bu karara karşı Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. Dava süreci devam ederken, şirket Cerattepe’ye iş makineleriyle çıkmak istemişti. Ancak Artvinliler nöbet tutarak iş makinelerinin girişine engel olmuştu. O dönem Başbakan olan Ahmet Davutoğlu, içerisinde Yeşil Artvin Derneği yöneticilerinin bulunduğu bir heyetle görüşmüş, görüşmeden "Mahkeme süreci bitene kadar faaliyetlerin durdurulması" sonucu çıkmıştı. Ancak, bu sırada şirkete Orman Müdürlüğü tarafından yer tahsisi yapıldığı ortaya çıktı. Bu sürede de pek çok Artvinliye madene karşı çıktıkları için soruşturmalar ve davalar açılmıştı. 

 

Kaynak: AA, DHA, Al Jazeera

- Advertisment -