Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Suriye'de 'ateşkes'in başladığı cumartesi gününden bu yana Türkiye'nin sadece Suriye'deki IŞİD hedeflerini vurduğunu açıkladı. Sözcü Bilgiç, Suriye rejimi ve Rusya'nın 'ateşkes'ten bu yana bombardımana devam ettiğini de ekledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye sınırından Suriye'ye giden insani yardım konvoylarının içinde "terörist gruplara silah gönderildiğini" iddia etmiş, sınırın kapatılması gerektiğini savunmuştu.
Bilgiç günlük basın toplantısında gazetecilerin bununla ilgili sorularına, iddianın "ciddiye alınamayacağını" söyleyerek yanıt verdi. Ayrıca bu iddianın, Rusya'nın savaş suçlarını örtbas etmek için tasarlandığını belirtti.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), pazar günü Halep'in kuzeyindeki IŞİD'e ait karargâh ve mevzileri 40 top atışıyla vurmuştu.
Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya, hafta başında, çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat 00.00'dan itibaren başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. Anlaşmaya uyacak muhalif gruplar ve rejim güçleri cuma günü saat 12.00'ye kadar Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun eşbaşkanları ABD ve Rusya'ya kararlarını bildirmişlerdi.
Suriye muhalefetinin geniş tabanlı oluşumu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dâhil 97 silahlı muhalif grubun, kısmi ateşkes anlaşmasına iki hafta süreyle uyacağını belirtmişti.
Bu çerçevede son olarak, BMGK da cuma günü geç saatlerde aldığı kararla, Suriye'de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti.
Kararda, Suriye rejimi ve müttefikleri ile Suriyeli muhaliflerin çatışmaları durdurmayı kabul ettiği vurgulanarak, tüm taraflara 2254 sayılı BMGK kararına uyma çağrısı yapılmıştı. Suriye'de insani yardım konvoylarının en kısa yoldan biran önce ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesi talep edilen kararda, 2254 sayılı kararda kabul edildiği üzere ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması ve Suriye'nin geleceğine halkın karar vermesi istenmişti.
ABD, Türkiye, Avrupa ülkeleri ile Körfez yönetimleri ateşkes sağlanmasının, "terör hedefleri"ni bahane ederek muhaliflere ve sivillere saldıran Rusya'nın ağır bombardımanlarını durdurmasına bağlı olduğunu vurguluyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise cuma akşamı yaptığı açıklamada, "IŞİD, Nusra Cephesi ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından terör örgütü olarak tanınan diğer tüm organizasyonlara karşı operasyonlarımız devam edecek" ifadelerini kullanmıştı.
BMGK kararına göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kararın uygulamasına ilişkin 15 gün içinde Konsey'e rapor sunacak.
Kaynak: Reuters, Al Jazeera