İstanbul Şehir Üniversitesi’nin faaliyet izninin kaldırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kurucu vakfına kayyım atanan ve garantör üniversitesi tarafından yapılan denetimler sonucunda mevcut mal varlığıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceği tespit edilen ve bu durumu Yükseköğretim Kurulunca onaylanan İstanbul Şehir Üniversitesinin faaliyet izni kaldırıldı.
DAVUTOĞLU: KAPATMASINA VE SÜRECE SESSİZ KALANLAR İLİMDEN BAHSETMESİN
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Şehir Üniversitesi’nin kapatılmasına sebep olanlar ve bu süreçte sessiz kalanlar bir daha ilimden, akademik özgürlüklerden, değerlerimizden, vakıf geleneğimizden ve medeniyet kavramından bahsedecek meşruiyete sahip olmayacaklardır. Bir neslin ortak emeğini yok edenler ve buna sessiz kalanlar nice nesiller boyu bir kara liste olarak hatırlanacaklardır. Bu şartlarda dahi evlerine ekmek götürecekleri maaşlarını dahi almadan aylarca ders veren ilim adamları ve onların yetiştirdiği feryatlarını ve dirençlerini onurla ortaya koyan vakar ve onur sembolü Şehir Öğrencileri ve bir bütün olarak Şehir Çalışanları ise bu ülkenin yüz akları olarak anılacaklardır” dedi.
‘SİYASİ BİR CEZALANDIRMA’
Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci Şehir Üniversitesi’nin kapatılmaya çalışılmasına sosyal medyadan tepki göstermişti.Temurci “Şehir Üniversite’sini tam anlamıyla ortadan kaldıracak yasal düzenleme Meclis’e sunuldu. En değerli vakıf üniversitelerimizden biri adeta siyasi bir cezalandırmaya kurban ediliyor. Türkiye virüsü, birileri Şehir’i bitirme gayretinde” demişti.
MUHALEFETE CEZA İÇİN KAPATILDI
CHP’li Utku Çakırözer, “Hem Genel Kurul’da hem de Plan Bütçe Komisyonu’nda birçok sektöre maddi imkanlar, aflar ve ödeme kolaylıkları çıkardık, bunu da hep o sektör yaşasın, o sektörde istihdam edilen insanlar yaşasın diye çıkardık ama ilginç bir şekilde iktidar, geçtiğimiz aylarda, büyük olasalıkla tabii yorumu size aittir, içinden çıkan muhalif hareketlere tepki olarak bir üniversiteyi ve onu kuran vakfı resmen kapattı, adı kapanma olmadı da devredildi.” demişti.
NOKTA ATIŞI DÜZENLEME
Mevcut yasada bir vakıf üniversitesinin denetlenmesi ve hangi koşullarda garantör üniversiteye devredileceği gibi konularda yeterli düzenleme olmasına rağmen ‘kapatma’nın önünü açmak için kanun maddesine nokta atışı eklemeler yapılması dikkat çekmişti.
Şehir Üniversitesi’ni tamamen kapatmaya yasal dayanak hazırlayan düzenleme şu şekilde: “Vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izinin kaldırılması, kurucu vakfın tüzel kişiliğini etkilemez. Faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurum adına mülkiyeti Hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan taşınmazlara ilişkin tesis edilen irtifak hakları ile verilen kullanma izinleri iptal edilir ve bu taşınmazlar ile fiilen kullanılan taşınmazlar aynı amaçla kullanılmak üzere garantör üniversiteye tahsis edilir.”
“Vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin kaldırılması halinde, kurucu vakfa atanan kayyımın görevi sona erer.” “Faaliyet izni geçici olarak durdurulan vakıf yükseköğretim kurumunun, eğitim öğretim faaliyetleri için mülkiyetinde yeterli taşınmazı bulunmadığının veya mevcut malvarlığıyla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceğinin garantör üniversite tarafından tespiti ve yükseköğretim kurulunca onaylanması halinde, üçüncü fıkra uyarınca faaliyet izni kaldırılır.”
KAPANMAYACAĞI AÇIKLANMIŞTI
Şehir Üniversitesi’ne önce Halkbank, kredi borcu nedeniyle hesaplarına tedbir kararı koymuş daha sonra ise üniversite garantörü olan Marmara Üniversitesi’ne devredilerek kurucusu Bilim ve Sanat Vakfı’na da kayyım atanmıştı. Bu süreçte akademik kadrosu ve bilimsel çalışmaları ile öne çıkan Şehir Üniversitesi’nin akademik faaliyetlerine devam edeceği ve kapatılmayacağı açıklanmıştı.
YÖK: ÜNİVERSİTE MAAŞ ÖDEYEMEYECEK DURUMDAYDI
İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kapatılmasıyla ilgili Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yazılı açıklama geldi.
Garantör üniversite konumunda olan Marmara Üniversitesi’nin, Şehir Üniversitesi’ne ilişkin “gelir açığını karşılama kabiliyetinin bulunmadığı, personel maaşlarının ödenemediği, faaliyetin geçici olarak durdurulması sürecinin uzamasının öğrenci, akademik, idari personel ile kamu ve özel hizmet sağlayıcılarının mağduriyetini arttıracağına ve eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceğine” dair tespitte bulunduğu aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Tespitler Cumhurbaşkanlığı Makamına arz edilmiş ve söz konusu üniversitenin faaliyet izni Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kaldırılmıştır. Bilinmelidir ki öğrencilerimizin eğitim ve öğretimi önceliğimizdir. Bu hususta öğrencilerimizin, eğitim ve öğretimlerine dün olduğu gibi bundan sonra da en uygun şartlarda devam etmeleri için gerekli her türlü tedbirin vakit gecikmeksizin alınacağını bilmelerini isteriz. Öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için azami hassasiyetin gösterileceği hususu başta öğrencilerimiz ve aileleri olmak üzere kamuoyuna duyurulur.”
Üniversite öğrencilerinin durumunun mağdur olmamaları için YÖK Genel Kurulu’nda ele alınacağı da eklendi.
“KAPATMAK TÜRKİYE’NİN İTİBARINA DARBE OLUR”
Dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde görev yapan 65 saygın akademisyen, ‘borç’ bahanesi ile el konulup Marmara Üniversitesi’ne devredilen Şehir Üniversitesi’nin öğrencilerinin çağrısına ortak olmuş ve akademisyenler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderilen açık mektuba imza atarak “Üniversitenin kapatılması, akademik kurumların özgürlüğü ve özerkliği açısından Türkiye’nin itibarına önemli bir darbe olacaktır” uyarısı yapmıştı. Kaynak: Karar Gazetesi