Ana SayfaHaberlerGündemKHK filmi Altın Portakal’dan da ihraç edildi: ‘Kanun Hükmü’nün yönetmeni Nejla Demirci:...

KHK filmi Altın Portakal’dan da ihraç edildi: ‘Kanun Hükmü’nün yönetmeni Nejla Demirci: “Biri iade edildi, diğerinin davası yok”

KHK’yla ihraç edilmiş iki kişinin mücadelesini konu edinen “Kanun Hükmü” filmi, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çıkartıldı. Festival komitesi başkanının gerekçesi “filmde yer alan bir kişiyle ilgili yargı sürecinin devam etmesi”. Jürideki 20 ünlü isim bir bildiriyle festivalden çekildi. İddiayı reddeden filmin yönetmeni Nejla Demirci, Serbestiyet’e konuştu: “KHK’yla ihraç edilen Yasemin Demirci doktorluk görevine iade edildi. Şu anda bir köyde yaşayan ve ciddi ekonomik zorluklarla mücadele eden öğretmen Engin Karataş’ın da herhangi bir davası yok.”

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yönetmen Nejla Demirci’nin belgesel kategorisinde yer alan ve OHAL KHK’larıyla ihraç edilen tıp doktoru Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini konu alan “Kanun Hükmü” filminin festivalden çıkarılması tartışma yarattı.

Yönetmen Reyan Tuvi’nin belgeseli “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek”in ön jürinin kararıyla Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışması bölümünden çıkartılması, Gezi Davası’nda aldığı hapis cezası nedeniyle cezaevinde bulunan yapımcı Çiğdem Mater’in Gezi Parkı protestolarıyla ilgili belgesel yapma fikrinden dolayı yargılanması gibi bazı olaylar da anımsatılıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, “Kanun Hükmü”nün yarışma seçkisinden çıkartılma gerekçesinin filmde yer alan bir kişiyle ilgili yargı sürecinin devam etmesi olduğunu açıkladı.

Boyacıoğlu’nun açıklaması Twitter’da tepki gördü.

Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Mehmet Günsur, Onur Saylak, Ezel Akay, Hazar Ergüçlü gibi isimlerin de aralarında olduğu festivaldeki 20 jüri üyesi, “Kanun Hükmü” filminin yarışma seçkisine yeniden dahil edilene kadar festivaldeki görevlerinden çekildiklerini duyuran bir açıklama paylaştı.

Oyuncular Sendikası’nın da aralarında bulunduğu kurumlar da, yapılanın sansür olduğunu belirterek tepki gösteren açıklamalar yayımladı.

Takvim ve Star gibi hükümete yakın gazetelerde ise belgeselin “FETÖ’cüleri ve PKK’lıları aklamak” için yapıldığını iddia eden haberler yer aldı.

“Sanat profesyonelleri karar vermeli”

Nejla Demirci, KHK’yla ihraç edilen Yasemin Demirci’nin doktorluk görevine iade olduğunu, şu anda bir köyde yaşayan ve ciddi ekonomik zorluklarla mücadele eden öğretmen Engin Karataş’ın da herhangi bir davası olmadığını açıkladı.

Nejla Demirci.

Serbestiyet’e konuşan Demirci şunları söyledi:

“Bir festival hakkında sadece o festivalin yönetimi, jüri ve sanat profesyonelleri karar vermeli. Bir festival veya bir kültür ortamı kimsenin koltuğunun altında ezilmemeli. Gördüğüm kadarıyla 60 yıllık Antalya Film Festivali birilerinin koltuğunun altında ezildi. Biz diyoruz ki Antalya Film Festivali, bizimle halkımız arasında bir köprüdür. Antalya Film Festivali, bizim üretimlerimizi halkımıza sunmak zorundadır. Kültür Bakanlığı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi festivali desteklemek zorundadır. Siyasi erkler, festivalimizin üzerinden ellerini çekmeli.”

Öte taraftan film yönetmeni Necla Demirci, avukatıyla görüştüklerini ve konuyla teknik olarak ilgilenileceğini söyledi.

Filmin görüntü yönetmeni hayatını kaybetti

Tartışmalar sırasında “Kanun Hükmü”nün görüntü yönetmeni İlker Berke hayatını kaybetti.

Demirci’nin paylaşımı şöyle:

- Advertisment -