Ana SayfaHaberlerGündemKHK'da güvenlik düzenlemeleri

KHK’da güvenlik düzenlemeleri

 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında, yeni güvenlik düzenlemeleri yapıldı.

 

Güvenlik korucularına yaş düzenlemesi

 

Bugünden itibaren 49 yaşını dolduran güvenlik korucularının görevleriyle ilişiği 6 ay içinde kesilecek. İlişiği kesilen güvenlik korucularının yerine, aynı yerleşim biriminde görev yapmak üzere öncelikle ve sırasıyla, varsa 30 yaşını doldurmamış olmak kaydıyla çocuklarından biri, yoksa kardeşlerinden biri güvenlik korucusu olarak görevlendirilebilecek.

 

Koruculardan 44 yaşını doldurmuş ancak 50 yaşından gün almamış ve hizmet süresi 15 yıl ve üzeri olanlardan, bugünden itibaren 6 ay içinde başvuruda bulunanların görevleriyle ilişiği başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde kesilecek.

 

Günübirlik evlerde kimlik bildirimi zorunlu

 

KHK ile günübirlik ev kiralayanlara da kimlik bildirimi zorunlu hale getirildi. Özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri, tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek zorunda.

 

Genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara mülki idare amirlerince 10 bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin lira idari para cezası verilecek. Bu fiillerin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilecek. Ayrıca bu maddeye göre verilen idari para cezaları, tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecek.

 

Bu tesisler, genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmak için gerekli işlemleri bugünden itibaren iki ay içinde tamamlayacak.

 

‘Aksayan belediye hizmetinin başka bir belediye tarafından yerine getirilmesi’

 

678 sayılı KHK ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 75'inci maddesine, "Afet, kitlesel göç ve teröre maruz kalan yerleşim birimlerinin belediyeleri ile bu kanunun 45'inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince belediye başkanı veya başkan vekili görevlendirilen belediyelerde, vali veya belediye başkanı, aksayan belediye hizmetinin başka bir belediye tarafından yerine getirilmesini talep edebilir. Yardım istenilen belediye, meclis kararına gerek olmaksızın İçişleri Bakanının izniyle bu talebi yerine getirebilir" fıkrası eklendi.

 

15 Temmuz’da hayatını kaybedenlerin yakınlarına askerlik düzenlemesi

 

Kanun hükmünde kararname kapsamında Milli Savunma Bakanlığına yönelik düzenlemede, Askerlik Kanunu'na geçici madde eklendi. 15 Temmuz darbe girişimine karşı direnirken hayatını kaybedenlerin çocukları ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak. Bu kişilerden askerde olanlar ise istemeleri durumunda terhis edilecek. 

          

Kaynak: AA

- Advertisment -