Yaşar Kemal…

 

'Yaşar Abi’ydi o bizim için. Babalarımızın-annelerimizin hapishane kapısındaki arkadaşı, tehlikeli zamanlarda öncülüğüne başvurduğumuz koruyucumuzdu.

 

Romanlarını heyecanla okuyor, ondan Anadolu’yu, Çukurova’yı öğreniyor, memleketin insanlarını tanıyorduk. Hakları çiğnenenleri hep birlikte savunuyorduk. O, bizim için destanların, dağların, ovaların, türkülerin yazıcısıydı, okuyucusuydu.

 

Adana-Tarsus

 

O Adanalıydı, ben Tarsuslu. Takılırdık birbirimize. Eşi Ayşe Semiha’nın çağrısını görünce hafızamı ve fotoğraf arşivimi karıştırmaya başladım.1993’te Adana’ya Seyhan Belediyesi’nin kültür etkinliklerine gitmiş, Yaşar Abi’nin doğup büyüdüğü Hemite köyünde onun için yapılan büstün açılışına tanıklık etmiştik.

 

Dostu Halet Çambel’den bölgedeki kazıları ve bölge tarihine ilişkin yeni buluntuları birlikte dinlemiştik. Aynı günlerde Tarsus’ta St. Paul Kilisesi’nde, klasik müzik konseri vardı. Tarsuslular onu bu konserde görmek istiyorlardı. Koşturmaktan yorulmuştu. Gitmek istemiyordu.

 

Tarsus-Adana arası 40 kilometre. Otomobilin şoförünü ayarladık. Tarsus’a doğru yol almaya başladık. Fark etti. Güldü, bana döndü, “Ne olacak siz Tarsuslular Kleopatra’nın çocuğusunuz…” Onu şehirlerinde gören Tarsuslular çok mutlu oldu.

 

Vakıf

 

Yaşar Kemal aramızdan ayrılırken geride eserleri kaldı. Ancak, arkasında mektup, not, anı defteri, ajanda, belge bırakmadı. Yaşar Kemal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı olan eşi Ayşe Semiha Baban Gökçeli’nin hepimize çağrısı şöyle:

“Yaşar Kemal’le ilgili anı ve belgelerin derlenmesinde destek ve katkılarınıza ihtiyacımız var. Oluşturmaya çalıştığımız arşiv büyük ölçüde Yaşar Kemal’in yaşamıyla kesişen noktalarda sesini duyuramayanların da arşivi oluyor.”

 

Yaşar Kemal’i yeni kuşaklara tanıtmak ve bıraktığı mirası daha derinlemesine anlamak için her yıl bir dizi etkinlik yapılıyor. Yaşar Kemal Vakfı’nın kuruluş amacı, onun şu sözlerini içeriyor: “Ben ‘angaje’, bağımlı bir yazarım, kendime ve söze ve insanın onuruna bağımlıyım!” Onun bağımlı olduğu değerler neler? Özgürlük, eşitlik, insan ve doğa sevgisi, kültürel farklılıklara saygı…

 

Yaşar Kemal, 20. yüzyıl yazınında iz bırakmış, dünyanın değişim ve ilerlemesine katkıda bulunmuş bir öncüydü. Esen rüzgara karşı durur, baskılara boyun eğmezdi. Onun birleştirici gücüne şimdi daha çok ihtiyaç hissediyoruz.

——

Anma etkinlikleri:

27 Şubat:Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi,14.00’te 28 Şubat: Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi 18.00’de 29 Şubat:Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda 14.00’te…

- Advertisment -