Ana SayfaHaberlerGündemHablemitoğlu davasının kilit sanığı Bozkır: “Mumcuoğlu, Altaylı ve Özcan’ın adlarını Zihni Çakır...

Hablemitoğlu davasının kilit sanığı Bozkır: “Mumcuoğlu, Altaylı ve Özcan’ın adlarını Zihni Çakır verdi, gerisini senaryo yazdım”

İfadeleri Hablemitoğlu iddianamesinin en önemli bölümlerini oluşturan sanık Nuri Gökhan Bozkır, dünkü mahkeme savunmasında geçen sene Ukrayna’dan Türkiye’ye bir tabutun içinde getirildiğini ve MİT’in elinde işkence gördüğünü söyledi. Duruşmayı mahkeme salonunda izleyen gazeteci Müyesser Yıldız, Serbestiyet’e duruşmadan bilgiler verdi: “Mumcuoğlu, Altaylı ve Özcan’ın isimlerini söylemesi için Zihni Çakır’ın kendisini yönlendirdiğini söyledi. Geri kalanlar için ‘tahminler üzerinden senaryo yazdım’ dedi.”

Necip Hablemitoğlu suikastı davasının ilk duruşması dün (14 Şubat) Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Duruşmanın ilk gününde sanıklardan sadece, ifadeleri dava iddianamesinin en önemli bölümlerini oluşturan eski ÖKK’cı (Özel Kuvvetler Komutanlığı) subaylardan Nuri Gökhan Bozkır’ın savunması alındı. Duruşmalara bugün ve önümüzdeki günlerde diğer sanıkların savunmalarıyla devam edilecek.

2015’te Suriye’ye yasadışı silah sevkiyatı yapma suçlamasıyla hakkında Şanlıurfa’da açılan dava nedeniyle Ukrayna’ya kaçan Bozkır, geçen sene Ocak ayında MİT’in girişimleri sonucu Ukrayna istihbaratı tarafından Türkiye’ye teslim edilmişti.

Bozkır, mahkemede Hablemitoğlu suikastıyla ilgili hiçbir bilgisinin olmadığını, gazeteci Zihni Çakır’ın yönlendirmesi sonucu “senaryo yazdığını” söyledi.

Dedikleri yapılırsa Şanlıurfa’daki davadan kurtarılacağı sözünün verildiğini söyleyen Bozkır, Hablemitoğlu davasında da sanık olmayı beklemediğini anlattı.

Bozkır, Ankara Esenboğa Havalimanı’na Ukrayna istihbaratına ait bir uçakla tabut içinde getirildiğini söyledi. MİT tarafından teslim alındıktan sonra Esenboğa Havalimanı yakınlarında bir yere götürüldüğünü söyleyen Bozkır, 25 gün MİT’in elinde işkence gördüğünü anlattı.

“Mumcuoğlu, Altaylı, Özcan isimlerini Zihni Çakır verdi”

Duruşmayı mahkeme salonunda takip eden gazeteci Müyesser Yıldız, Bozkır’ın mahkemede anlattıklarıyla ilgili Serbestiyet’e şu bilgileri verdi:

“Tarkan Mumcuoğlu, Enver Altaylı, Mustafa Özcan isimlerini söylemesi için Zihni Çakır’ın kendisini yönlendirdiğini anlattı. Geri kalanlar için ‘tahminler üzerinden senaryo yazdım’ dedi. Mahkeme Başkanı’nın sanıklarla ilgili sorduğu sorular üzerine de ‘bilmiyorum’ gibi karşılıklar verdi. Hablemitoğlu cinayetiyle ilgili hiçbir şey bilmediğini ama bu şekilde dosyanın zamanaşımından düşmesini engellediğini birkaç kere vurguladı.

“MİT’in elinde tutulduğu dönemi çok geniş anlattı. Baskı gördüğünü anlatırken çok ağladı. MİT’ten sonra gönderildiği Emniyet’te baskı görmediğini söyledi.

“MİT’te kendisine Levent Göktaş, Sedat Peker, Can Dündar gibi isimlerle ilgili sorular sorulduğunu anlattı. MİT’teki yedinci gününde Enver Altaylı’yı tanıdığını hatırlaması üzerine kendisine sigara verdiklerini söyledi, yine Tarkan Mumcuoğlu’yla ilgili bir şey söylememesi yolunda telkinde bulunulduğunu iddia etti.”

- Advertisment -