Ana SayfaHaberlerDünya“H&M’in topladığı ikinci el giysiler Gana’da, Benin’de nehirlere karışıyor”

“H&M’in topladığı ikinci el giysiler Gana’da, Benin’de nehirlere karışıyor”

Büyük giyim devleri, her yıl ürettikleri milyarlarca giysinin küçük bir bölümünü geri dönüştürüyor. Şirketler, giysileri yeniden değerlendirmenin maliyetli ve zaman alıcı olduğunu, bunun yerine giysileri başka yerlere göndermenin daha kolay olduğunu düşünüyorlar. İsveç gazetesi Aftonbladet, H&M’in geri dönüştürme vaadiyle topladığı giysiler arasına Airtag taktığı on giysi yerleştirdi ve sonucu açıkladı: “Giysilerin üçü, tekstil atığıyla ilgili büyük sorunları olan üçüncü dünya ülkelerine sevk edildi. İkisi elyafa çevrildi.”

İsveç gazetesi Aftonbladet, İsveç menşeli dünyaca ünlü giyim şirketi H&M’in müşterilerinden topladığı ikinci el giysilerin yolcuğunu inceleyen bir haber yaptı.

Aftonbladet, H&M’in topladığı giysilerin arasına eklediği on giysiye Airtag takarak, giysilerin yolculuğunu izledi.

Gazetenin yayımladığı inceleme sonuçları şöyle:

“1. Airtag’lerle donatılan on giysinin her biri lekesiz ve hasarsız. Ancak hiçbiri İsveç’te kalmadı. Tüm giysiler, sadece ilk sıralama için Almanya’daki üç tesiste, bin kilometreden fazla mesafe kat ederek kamyonlarla taşındı.

2. H&M, toplanan tüm giysilerin çevre dostu ve sorumlu bir şekilde işlendiğini taahhüt ediyor. Bununla birlikte, giysilerin üçü, tekstil atığı ve israfıyla ilgili büyük sorunları olan üçüncü dünya ülkelerine sevk edildi.

3. Giysilerden biri, doğrudan atılan ve yakılan ikinci el kıyafetlere büyük miktarda alımlar yapılan Benin adlı Afrika ülkesine gitti.

4. Diğer bir giysi ise Hindistan’ın Panipat şehrine gitti. Burada da tekstil atığıyla ilgili büyük sorunlar var. Ayrıca, tekstil endüstrisinde çocuk işçiliği yaygın.

5. Giysilerin ikisi Romanya’ya gönderildi. Toplamda 3 bin 730 kilometrelik karayolu ve denizyolu taşımasıyla…

6. Giysilerin ikisi H&M’in tekrar giyilebilecek kıyafetler olacağı sözüne rağmen elyafa dönüştürüldü. Bu giysilerden biri, neredeyse hiç kullanılmamış gri bir kazaktı.

7. On giysi, kamyon ve gemi gibi fosil yakıtla çalışan taşıma araçları kullanılarak toplamda dünya çevresinde neredeyse bir buçuk tur yaptı.

8.Gana’da, kullanılmış giysiler benzeri görülmemiş bir çevre felaketine neden olmuştu. H&M, burada probleme yol açan giysiler arasında en yaygın bulunan beş markadan biri.

9. Gümrük verileri incelendiğinde, H&M’in 2023 yılı Ocak ayından bu yana en az bir milyon giysiyi Gana’ya gönderdiği ortaya çıkıyor.”

Benin. Fotoğraf: Magnus Wennman.

- Advertisment -