Ana SayfaHaberlerİlk Tahir Elçi İnsan Hakları ve Özgürlük Ödülü Mahsa Amini’nin ailesine verildi

İlk Tahir Elçi İnsan Hakları ve Özgürlük Ödülü Mahsa Amini’nin ailesine verildi

Tahir Elçi İnsan Hakları ve Özgürlük Ödülü’nün ilki, Tahran’da İran polisi tarafından darpedilerek öldürülen Mahsa Emini’ye atfedilmek üzere ailesine verildi.

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı tarafından dün akşam (27 Kasım) Diyarbakır’da “Tahir Elçi İnsan Hakları ve Özgürlük Ödülü” için tören düzenlendi.

Törende bir konuşma yapan Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, komitenin kararı ile bu yıl ilk olarak verilen ödülü, Tahran’da “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındıktan sonra katledilen Jina (Mahsa) Amini’ye vereceklerini söyledi.

Elçi, “Ödülü Mahsa Amini’ye vermek bizim için önemli bir karardı. Bildiğiniz gibi vakfımızın işkence ve şiddete karşı duruşu ve her türlü şiddete karşı olduğumuzdan dolayı, Mahsa Amini’nin de şiddet sonucunda katledilmesi nedeniyle bu ödüle layık görülmesi bizim açımızdan önemli” dedi.

Ödülü verirken buruk olduklarının altını çizen Elçi, “Çünkü böyle vahim bir olay neticesinde kaybedilen bir kadına vermek elbetteki bizi üzüyor. Gönül isterdi ki bu ödülü katledilen bir kadın dışında özgürlük alanında bizi daha çok yönlendirip sevindirecek kişiye vermiş olsaydık. Ama maalesef bu akşam bizim bir tarafımız buruk” diye konuştu.

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu üyesi avukat Mürsel Ekici’nin konuşmasının ardından Tahir Elçi’nin insan hakları konusunda verdiği mücadeleye, sözlerine ve yine Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı’nın çalışmalarına yer verilen bir sinevizyon yayımlandı.

Törende Dr. Fatime Şeherzad da bir konuşma yaptı. Mahsa Amini’nin 23 Eylül tarihinde Tahran’da İran polisi tarafından bir suç için değil, sadece saçının bir kısmı göründüğü için saldırıya uğrayarak öldürüldüğünü anlatan Dr. Fatime Şeherzad, bunun İran’da yıllardır insan hakları talebinde bulunan insanların sokağa inmesi için bir kıvılcım olduğunu belirtti.

Dr. Fatime Şeherzad, şu ana kadar İran’daki gösterilerde 378’den fazla insanın İran güvenlik güçleri tarafından katledildiğini ancak milyonlarca insanın yaşam hakkı için mücadeleyi sürdürdüğünü söyledi.

Şeherzad, Amini’ye atfen verilecek ödül için, “Bu ödül, İran ve Türkiye’deki insan hakları savunucuları arasındaki dayanışmanın önemli bir sembolik jestidir ve aynı zamanda vatandaşların birbirleriyle dayanışma içerisinde durmalarını tanımlar” dedi. (Rûdaw)

- Advertisment -