Ana SayfaHaberlerİmamoğlu’nun İstanbul tercihi CHP kulislerine nasıl yansıdı?

İmamoğlu’nun İstanbul tercihi CHP kulislerine nasıl yansıdı?

İBB Başkanı İmamoğlu’nin İstanbul İttifakı için yola çıktığını açıklamasına CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ilk tepkisi “Doğru olanı, bekleneni yaptı” oldu. CHP genel merkezinde hakim görüş: “İmamoğlu’nun İstanbul’u kazanması için önce CHP’de, parti tabanında ittifakı, uzlaşmayı sağlaması gerekiyor." CHP’de genel başkanlık için de yarışın olacağı kurultayın Kasım ayında yapılması planlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu aylardır merakla beklenen kararını açıklarken CHP yönetimi ve örgütlerinin neredeyse tamamı televizyon başındaydı. Bir kişi hariç: CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu.

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun “İstanbul’a mühürlüyüm. Adayım demiyorum. İstanbul İttifakı için yola çıkıyorum” açıklaması yaptığı sırada Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinliklerine katılmak için yapacağı Nevşehir ziyareti hazırlıklarını yapıyordu.

İmamoğlu’nun açıklamalarını yakın kurmaylarından öğrendi Kılıçdaroğlu. Daha cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılmadan önce söylediği “Belediye başkanlarımız çok başarılı. İmamoğlu da, Mansur Yavaş da çok başarılı” sözlerini, seçimlerden sonra da İmamoğlu’nun İstanbul belediye başkanlığına yeniden aday olması gerektiği yönündeki düşüncelerini anımsatırcasına “Doğru olanı, bekleneni yaptı” ifadelerini kullandı sadece. Tamamen Nevşehir ziyaretine odaklanmıştı. Ziyaret planının üzerinde çalışma yapmayı sürdürdü.

“İstanbul İttifakı’ndan önce parti ittifakı gelir”

Seçimlerden sonra İmamoğlu’nun “Değişmeyen tek şey değişimdir” video mesajıyla CHP’de başlattığı “değişim hareketi”, partide “değişimciler ve yenilikçiler” kavgasını beraberinde getirmişti.

Değişimciler, Kılıçdaroğlu dahil parti yönetiminin yerel seçim öncesi değişmesi gerektiğini savunurken, Kılıçdaroğlu’nun etrafında birleşen yenilikçiler parti tüzüğü, programı yenilenerek CHP’nin genel başkan değiştirmeden yerel seçime gitmesi gerektiğini savunuyordu.

Değişimciler ile yenilikçiler arasındaki tartışmaların seçim yenilgisinin üstüne partiye “büyük zarar” verdiğini, tartışmaların hakaret seviyesine taşınmasının parti tabanında büyük hayal kırıklığı yaşattığını, seçmeni yıldırdığını söyleyen üst düzey bir CHP’li parti kurmayı, İmamoğlu’nun “İstanbul için yola çıkıyorum” açıklamalarının parti tabanında karşılık bulması için mutlaka değişimciler ile yenilikçilerin uzlaşması gerektiğini savunuyor.

CHP Genel Merkezi, bu uzlaşıda İmamoğlu’nun öncü olması gerektiğini düşünüyor.

“Değişimi biz de savunduk ama bu tartışmayı liderle sınırlı tutmak istemedik. Mesele, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı bırakıp, bırakmayacağı sorusuna kilitlenmemeliydi” diyen bir başka CHP’li kurmay, tartışmanın parti tabanına verdiği hasar tablosunu şöyle özetliyor:

“İmamoğlu, İstanbul’u kazanmak için mutlaka ama mutlaka Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte hareket etmeli. Parti ittifakı sağlanmadan, İstanbul İttifakı kurmak ve İstanbul’u kazanmak çok zor.”

Kurultay için tarih öngörüsü: Kasım

İmamoğlu’nun İstanbul’a yeniden adaylığını Kılıçdaroğlu’nun seçim takvimine göre duyurması bekleniyor. Bu süreçte diğer muhalefet partileriyle de temas kuracak Kılıçdaroğlu’nun İstanbul İttifakı’nın kurulacağı ve muhalefetin 2019 yerel seçiminde olduğu gibi tek adayda birleşeceğini umduğu belirtiliyor.

CHP’de tüzük ve program değişikliğinin yapılacağı, genel başkanlık için de yarışın olacağı kurultayın da Kasım ayında düzenlenmesi öngörülüyor.

İmamoğlu’nun İBB’ye yeniden aday olduğunu duyuracak isim de Kılıçdaroğlu olacak.

- Advertisment -