Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (2 Mart) Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yaptığı konuşma ile hükümet tarafından hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladı.
9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyetten oluşan İnsan Hakları Eylem Planının detaylarını kamuoyu ile paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir çiçeğe az su vermek onu kuruturken, fazla su vermek de soldurur’ gerçeği, adaletin kuyumcu titizliğiyle uygulanmasını gerektiriyor. Ayrıca öyle her gördüğümüz çiçeğe su vermeyeceğiz. Susuzluktan boynu bükülmüş bir çiçeğe su vermek adaleti yerine getirmek olurken, dikene su vermek zulüm anlamına gelebiliyor” ifadelerini kullanması ise toplantıya damga vurdu.
Yeni eylem planıyla otelde geceyarısı gözaltına alma dönemi bitirilirken, katalog suçlarda ‘somut delile dayanma’ şartı aranacak, kamu ve özel sektörde çalışanlar ve öğrencilerin kendi dini bayramlarında izinli olmaları sağlanacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan “İnsan Hakları Eylem Planı” hakkında, siyasetçilerden akademisyenlere, gazetecilerden hukukçulara kadar birçok isim, sosyal medya hesaplarından değerlendirmelerde bulundu.
Osman Can: İki hususu aradım, bulamadım
“Belgeye baktım, iki hususu aradım niyet halis mi diye, bulamadım” diyen Anayasa Hukuku Profesörü Osman Can, bir çok teknik iyileştirme yer alsa da, belgenin insan haklarının korunması için atılması gereken temel adımları içermediği görüşünde.
Yeneroğlu: 2021 yılında milletimize reva görülen Magna Carta’mız hayırlı olsun!
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’na göre ise açıklanan reform paketi bir taraftan son yıllarda yaşanan hukuksuzlukların ve zorbalıkların açık bir itirafı niteliğinde.
Tanrıkulu: Belgeye değil uygulamalara bakarız
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, lafa değil uygulamaya bakacaklarını ifade ederek, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Cumartesi Annelerine uygulanan hukuk dışı muameleleri örnek gösterdi.
Gergerlioğlu: Göz boyamaktan başka ne işe yarayacak bu eylemler?
Geçtiğimiz haftalarda paylaştığı bir haber linki sebebiyle aldığı hapis cezası Yargıtay tarafından onanan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da kendi yaşadığı hukuksuzluğu örnek göstererek, “İyi de sadece bir haber retweetinden ceza aldım, göz boyamaktan başka ne işe yarayacak bu eylemler..!?” dedi.
Altıparmak: Tüm sorunlara nihai bir çözüm getirecek, bize de iş imkanı kalmayacak
İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, reform belgesini kinaye yaparak eleştirdi:
“İnsan hakları eylem planı tüm sorunlara nihai bir çözüm getirecek nitelikte. Bize de artık iş kalmayacağına göre, bir köşeye çekilip anılarımızı yazmaya başlayabiliriz. Şöyle başlayacağım: 2 Mart 2021’de İnsan Hakları Eylem Planının açıklanması ile tüm hayatım değişmişti…”
Yazıcı’dan “ninni” paylaşımı
Anayasa Hukuku Profesörü ve Gelecek Partisi İnsan Hakları Başkanı Serap Yazıcı ise Melike Demirağ’ın sesinden Ninni parçasını paylaştı.
Cengiz: AİHM kararları uygulanmadan hiçbir reform vaadi ciddiye alınamaz
Avukat Orhan Kemal Cengiz yaptığı paylaşımda, AİHM kararları uygulanmadan hiçbir reform vaadinin ciddiye alınamayacağını ifade etti.
Günday: Sanki bir muhalefet partisi lideri gibi…
İdare hukukçusu Av. Metin Günday ise Erdoğan’ın anlattıklarının kendisinde bir muhalefet liderinin vaatleri hissini uyandırdığını yazdı.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, “Sokaktaki insana, hane halkına dokunan İnsan Hakları Eylem Planı’nın, yıldızları tarif eden değil, yıldızlara erişmeyi sağlayacak bir plan ve yol haritası” olduğunu söyledi.