Ana SayfaHaberlerDünyaİran'ın Dünya Kupası'ndan elenmesini kutlayan protestocu, güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldü

İran’ın Dünya Kupası’ndan elenmesini kutlayan protestocu, güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldü

İran’da milli takımın ABD’ye yenilerek Katar 2022 Dünya Kupası’ndan elenmesini kutlayan bir taraftar vurularak öldürüldü.

The Guardian’ın insan hakları aktivistlerinden aktardığına göre 27 yaşındaki Mehran Samak’a, Tahran’ın kuzeybatısındaki Bandar Anzali kentinde kutlama için arabasının kornasını çalınca ateş edildi.

Oslo merkezli Iran Human Rights’tan yapılan açıklamada, “Milli takımın ABD’ye yenilmesinin ardından Samak direkt olarak hedef alındı ve güvenlik güçleri tarafından kafasından vuruldu” denildi.

Diplomatik bağlarını 40 yıldan uzun süre önce koparan iki ülkenin milli takımları arasındaki maç, İran’da devam eden rejim karşıtı eylemler ve güvenlik güçlerinin onlara uyguladığı şiddetin gölgesinde gerçekleşti. İki ülke sıklıkla aralarındaki kriz başlıklarıyla gündeme gelse de ABD’li oyuncuların İranlı futbolcuları teselli ettikleri görüntüler viral oldu.

İranlı milli futbolcu Saeid Ezatolahi, öldürülen Samak’ın çocukluk takımından arkadaşı olduğunu belirtti. Instagram’dan yıllar önce birlikte çekildikleri fotoğrafı paylaşan Ezatolahi, “Dünkü acı yenilgiden sonra senin vefat haberini almak yüreğimi yaktı” yazdı.

Ezatolahi paylaşımının devamında, “Bir gün maskeler düşecek ve gerçekler ortaya çıkacak. Gençliğimizin hak ettiği bu değil. Ülkemizin hak ettiği bu değil” ifadelerini kullandı.

Birçok İranlı, Dünya Kupası sırasında milli takımlarını desteklemeyi reddetti. Salı günkü yenilginin ardından birçok İran şehrinde protestocuların kutlama yaptığı görüldü.

- Advertisment -