Ana SayfaHaberlerDünyaİsrail, Gazze şeridine havadan ve karadan saldırı başlattı

İsrail, Gazze şeridine havadan ve karadan saldırı başlattı

İsrail, cuma gününün ilk saatlerinde Gazze şeridine havadan ve karadan saldırdı. İsrail saldırıları devam ederken, Hamas da Aşkelon’a düzinelerce roket attı. Aşkelon’da isabet alan 7 katlı bir binada 60 yaşında bir erkek ağır yaralandı.

İsrail, dün kuşatma altındaki Filistin yerleşim bölgesi sınırına asker ve tank yığdı; Gazze Şeridi’ni hava saldırıları yanı sıra top mermileriyle gece boyu bombalamaya devam etti.

Filistin kaynaklarına göre, pazartesi günü çatışmaların alevlenmesinden bu yana 31’i çocuk en az 119 Filistinli hayatını kaybetti. Ölenler arasında çok sayıda Hamas militanı ve üst düzey yetkilisi de bulunuyor. 830’dan fazla kişi yaralandı. Yüzlerce Filistinli aile gece karanlığında İsrail’in topçu ateşinden kaçmak için Kuzey Gazze’de BM tarafından işletilen okullara sığındı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de dahil olmak üzere tüm çatışmaların derhal durdurulması yönündeki uluslararası çağrılara rağmen, saldırının “İsrail devletinde sükuneti yeniden tesis etmek için gerektiği kadar” devam edeceğini söyledi.

İsrail, topçu birlikleri Gazze Şeridi sınırında konuşlanarak hava saldırılarına destek verdi.

İsrail’de ise ölü sayısı ise 9’a yükseldi. İsrail Savunma Bakanlığı, Hamas’ın pazartesi akşamından bu yana İsrail’e yaklaşık 2 bin roket attığını; 160 İsrail uçağının Gazze’deki Hamas tünellerini bombaladığını açıkladı. Bu İsrail hava kuvvetlerinin Gazze’ye şimdiye kadar düzenlediği en büyük saldırı olduğu anlamını geliyor.

Ordunun açıklaması yabancı basını yanılttı

İsrail Savunma Bakanlığı Twitter hesabından dün gece yerel saatle 23:22’de yapılan tek satırlık İngilizce açıklamada, “Hava ve kara birlikleri şu anda Gazze Şeridi’ne saldırıyor.” dendi.

İsrail askeri sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus da bu açıklamayı, “Gazze’de hava kuvvetleriyle birlikte kara birlikleri de saldırıyor” diyerek teyit etti. Bu açıklamalar, kara birliklerinin Gazze’ye girip girmediği konusunda spekülasyona yol açtı. New York Times gazetesi, “İsrail saldırısının Hamas’ın roket saldırılarını durdurmak, Gazze’deki roket üslerini yok etmek ve Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın liderlerini etkisiz hale getirmek için sınırlı bir girişim ya da 2014 yılında 2 binden fazla kişinin ölümüne neden olan tam teşekküllü bir işgal olup olmadığı henüz bilinmiyor.” yazdı.

Washinton Post gazetesi, İsrail ordusunun “iç iletişim” hatası olarak nitelendirdiği açıklamaları nedeniyle İsrail birliklerinin Gazze Şeridi’ne girdiğini yazdı.

Ordunun tek satırlık İngilizce açıklamasını açıklığa kavuşturması istenen Askeri sözcü Yarbay Jonathan Conricus, kara istilası olup olmadığı sorulduğunda, Ingilizce olarak “Evet.  Açıklamada yazıldığı gibi.  Nitekim kara kuvvetleri Gazze’ye saldırıyor.  Yani Gazze Şeridi’ndeler ” dedi.

Askeri sözcü Conricus, bazı birliklerin teknik olarak Gazze topraklarında bulunan bir alanda konuşlandırılmasının kara istilası anlamına gelmediğini belirtmeyince,  Le Monde, Washington Post, Guardian ve La Repubblica gibi gazeteler haberi kara istilası olduğu yönünde verdiler.

Bu açıklamaların ardından, Twitter’da gece karanlığında Gazze semalarında patlayan bombalar ve Gazzelilerin saldırı devam ederken ev içlerinde çekilmiş dehşet anlarının görüntüleri paylaşılmaya başladı. Paylaşılan görüntülerde, Allah’u  Ekber nidaları, çocuk ve kadınların çığlık ve ağlama seslerine karıştı.  Aynı zamanda, kara birliklerinin Gazze’ye girip girmediği tartışması yaşandı. AP muhabiri,  “Gazze’de İsrail askerlerinin kara istilası söz konusu değil. ‘Kara birliklerine’ yapılan atıflar, kara birliklerinin Gazze’ye saldıran hava kuvvetlerinin yanında (tank ve top atışlarıyla) yer aldıklarını anlatmak amacını taşıyor” dedi. Filistinli kaynaklar,  İsrail ordusunun psikolojik savaş taktiği uyguladığını ileri sürdüler. İsrail ordusu ilk açıklamasından yaklaşık 2 saat sonra, duruma açıklık getirerek, kara birliklerinin saldırıya katıldığını ancak askerlerin Gazze’ye girmediğini  bildirdi. Askeri sözcü Conricus, Fransız Haber Ajansı AFP’ye yanlış anlamanın ordu içindeki bir “iç iletişim” sorunundan kaynaklandığı açıklamasını yaparak, hatayı üstlendi. Bir başka askeri sözcü, yanlış açıklamanın kasden yapılmadığını söyledi. Bunun üzerine, dünya basını sabaha karşı düzeltilmiş haberler geçti.

Doğu Kudüs’te bulunan ve Mekke ve Medine’den sonra İslam’ın üçüncü önemli kutsal yeri sayılan Harem-i Şerif’te Mescid-i Aksa yakınlarında bulunan Kubbet-üs Sahra önünde bayram namazı kılınırken, Hamas liderlerinin fotoğraflarının bulunduğu dev bir pano asıldı.

Hamas’ın geçen pazartesi  günü, Mescid-i Aksa’ya İsrail polisi tarafından yapılan ve 300’den fazla kişinin yaralanmasına neden müdahaleye tepki olarak Kudüs’e roket saldırısında bulunmasıyla başlayan; İsrail’in aynı gece cevap olarak Gazze’ye yaptığı şiddetli hava saldırısıyla tırmanan; Hamas’ın Salı günü roket saldırılarını daha önce görülmemiş yoğunlukta ve ülkenin orta kesimlerini de hedef alarak İsrail ordusunu aşağılayan bir performansla hafta devam ettirmesiyle savaş eşiğine gelindiğini izlenimini veren karşılıklı saldırılar, Gazze’de 119 kişinin ölümüne neden oldu. 9 kişinin hayatını kaybettiği İsrail’de ise Arap ve Yahudi nüfusun birlikte yaşadığı kentlerde toplumlar arası şiddet, sivil savaş provası endişesi duyulmasına neden olan  boyutlara ulaştı. Sokaklara kaos hakim oldu. Bu şehirlerden, geçen haftaya kadar birlikte yaşayan insanların birbirlerini linç girişimleri, komşunun komşuya saldırıları, işyerlerinin tahrip edilmesi görüntüleri gelmeye başladı. Polis, olayların yaygınlığı ve şiddeti karşısında tamamen etkisiz kaldı. İsrail şehirlerindeki sokak olaylarında 400 kişi gözaltına alındı.

Perşembe günü İsrail, 7 bin yedek askeri göreve çağırdı ve muharebe birimlerindeki tüm asker izinlerini iptal etti.

- Advertisment -