Ana SayfaHaberlerİstanbul’daki savcılık soruşturması, Peker’in hangi iddiasıyla ilgili? ‘Kutlu Adalı’ mı, ‘Erkam Yıldırım-yeni...

İstanbul’daki savcılık soruşturması, Peker’in hangi iddiasıyla ilgili? ‘Kutlu Adalı’ mı, ‘Erkam Yıldırım-yeni kokain rotası’ mı?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkın Kurtuluş Partisi’nin suç duyurusunu “aynı konuda İstanbul’da da bir soruşturma var” diyerek yetkisizlik kararı verip birleştirilmek üzere İstanbul’a yolladı. Suç duyurusunda Sedat Peker’in iki iddiası vardı: Kutlu Adalı cinayeti ve eski başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın yeni bir kokain rotası oluşturduğu iddiası… Savcılık, suç duyurusu sahiplerine dosyalarının hangi dosyayla birleştirildiğini söylemediği için ortada belirsiz bir durum var. Ankara’da başlatılan soruşturmanın suç duyurusunu yapan Halkın Kurtuluş Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Av. Tacettin Çolak, Serbestiyet’e konuştu.

Gazeteci Erk Acarer, sosyal medya hesabından Sedat Peker’in “eski başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu yeni bir kokain rotası oluşturdu” iddiasıyla ilgili olarak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığının ortaya çıktığını öne sürmüştü.

Acarer, Halkın Kurtuluş Partisi’nin (HKP) Peker’in geçen sene Youtube hesabından yayımladığı video serisinden 7. videodaki iddialar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu; savcılığın, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nda aynı konu hakkında yürüyen bir soruşturma olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verdiğini ve dosyayı İstanbul’a gönderdiğini duyurmuştu.

HKP’nin hakkında suç duyurusunda bulunduğu 11 kişi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılmış bir soruşturma olduğu bilgisini veren yetkisizlik kararı.

HKP: “Kutlu Adalı soruşturmasıyla birleştirildiğini düşünüyoruz”

HKP adına suç duyurusunu veren HKP Genel Sekreter Yardımcısı Av. Tacettin Çolak, Serbestiyet’in sorularını yanıtladı.

Çolak, savcılığa ilettikleri suç duyurusunda Sedat Peker’e ait olan iki iddia ile ilgili olarak soruşturma talebinde bulunduklarını açıkladı. Bu iddialardan birincisi (eski başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu) “Erkam Yıldırım tarafından yeni bir kokain rotası oluşturulması”, ikincisi de “eski MİT yetkilisi Korkut Eken’in, Sedat Peker ve ağabeyi Atilla Peker’e Kutlu Adalı suikastinin emrini vermesi”ydi.

Çolak, Acarer’in dediği gibi suç duyurularının İstanbul’daki bir başka dosya ile birleştirildiğini, fakat hangi dosyayla birleştirildiği kendilerine söylenmediği için Erk Acarer kadar net ve iyimser konuşamayacağını söyledi.

Çolak, suç duyuruları sonucunda açılan dosyanın, Sedat Peker’in ağabeyi Atilla Peker’in ifade verdiği, geçen sene başlatılan Kutlu Adalı suikasti soruşturmasıyla birleştirilmiş olabileceğini düşünüyor, fakat öbür ihtimalin de mümkün olduğunu söylüyor:

“Kutlu Adalı dosyasında Atilla Peker gözaltına alındı, hatta kendisi o dosya için Fethiye’den ifade gönderdi. Bu zaten kamuoyunda bilinen bir soruşturma. Ya bu dosyayla birleştirilmiştir ya da ‘kokain kaçakçılığı’ suçlamalarıyla ilgili ikinci bir soruşturma da açılmış olabilir.”

Sedat Peker’in ağabeyi Atilla Peker, Kutlu Adalı soruşturmasında ifade vermişti.

“Erk Acarer kadar iyimser olamıyoruz”

Verilen birleştirme kararı neticesinde HKP’nin soruşturmada müşteki konumuna geldiğinin altını çizen Çolak, “Ankara’daki savcıyla da görüşeceğiz. Kutlu Adalı dosyasının savcısıyla da görüşeceğiz. Biz o dosyanın izini süreceğiz” dedi.

Çolak, soruşturmada nereye varılabileceği sorumuza şöyle yanıt verdi:

“Biz, Erk Acarer kadar iyimser olamıyoruz. Fakat gelinen aşamada, soruşturmaya yer olmadığına dair bir karar alınmaması ve ortada başlatılmış bir soruşturma olması kazanımdır.

“Ancak yargı artık siyasal iktidarın hukuk bürolarına dönüşmüş durumda. Geçmişteki FETÖ yargısı gibi AKP yargısı oluştu ve onlar bu tip dosyaları kapatmanın derdinde.

“Yargıda gerçekten vicdanının sesini dinleyen insanlar olduğunu biliyoruz ama görevlerinden alınıp başka yerlere gönderiliyorlar, korkutuluyorlar, çekiniyorlar.

“Yargı dilekçelerimizde sunduklarımızın üzerine gitmelidir. Bir suç örgütü lideri açıkladı diye somut suç isnatlarını yok sayamayız. Kaldı ki Kutlu Adalı soruşturması hakkında yaptığı itiraflar nedeniyle Peker de suç duyurusunda bulunduklarımızdan biri.”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı: “Parlamenter olmayan diğer kişiler bakımından gerekli araştırmanın yapılması…”

Acarer, paylaşımlarında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nda devam etmekte olan soruşturmanın yanı sıra Ankara Cumhuriyeti Başsavcılığı’nın Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gönderdiği iki yazıyı da paylaşmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gönderdiği yazılarda, suç duyurusunda bulunulanlardan “parlamenter sıfatını haiz kişiler” dışındaki isimler hakkında araştırma yapılması ve tutanak hazırlanması isteniyordu.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün dosyayı beklettiğini öne süren Acarer şunları yazmıştı:

“Organize Şube, 11 Nisan tarihinden beri top çeviriyor. Dosya masada, kimse dokunamıyor. Çünkü dokunurlarsa iki şey olacak. HTS kayıtları, tanıklar ve belgeler iddiaları doğrulayacak.”

- Advertisment -