Ana SayfaHaberlerİYİ Parti Genel İdare Kurulu toplantısından yerel seçimlerde ittifak ve işbirliğine 'hayır'...

İYİ Parti Genel İdare Kurulu toplantısından yerel seçimlerde ittifak ve işbirliğine ‘hayır’ kararı çıktı

CHP’yle seçim işbirliğine gidilip gidilmeyeceğini oylayan İyi Parti GİK’ten “Seçim işbirliğine hayır” kararı çıktı. İyi Parti lideri Akşener’in yönettiği ancak oy kullanmadığı GİK’te “işbirliğine hayır” diyenler 35 oyu bulurken, “evet” diyenlerin oyu 14’te kaldı. GİK’te şaşkınlık yaratan en sert çıkışı İyi Parti İzmir Büyükşehir belediye başkan adayı Ümit Özlale yaptı: Asla işbirliği yapmamalıyız.

CHP’yle yerel seçim işbirliğini oylayan 50 kişilik İyi Parti GİK’ten “İşbirliğine hayır” kararı çıktı.

GİK’te oylama gizli yapıldı. 35 GİK üyesi “işbirliğine hayır”, 14 GİK üyesi “işbirliğine evet” dedi. İşbirliğine hayır kararı oy çokluğu ile alındı. Akşener oy kullanmadı.

İYİ Parti Genel Merkezi’nden ayrılan Akşener: “Evet, hayır kararı çıktı”

Genel İdare Kurulu’ndan (GİK) önce partisinin başkanlık divanı üyeleri ve milletvekilleriyle biraraya gelen İyi Parti lideri Meral Akşener, bu toplantılarda kendisinin bir görüş öne sürmek ya da bir görüşü ısrarla savunmak gibi bir niyeti olmadığını vurguladı.

Başkanlık divanındaki isimlerden Tolga Akalın, Şükrü Kuleyin, Oktay Vural, Burak Akburak ve Türker Yörükçüoğlu CHP’yle işbirliğine “hayır” demekte ısrarlı olduklarını Akşener’e ilettiler. İyi Parti kulislerinde CHP’yle işbirliğine olumlu baktığı söylense de, teşkilat başkanı Buğra Kavuncu’nun da “hayır” cephesine geçmesi dikkat çekti.

Akşener, milletvekillerini de dinledikten sonra GİK’i topladı. 50 kişilik GİK’te hemen herkes söz aldı. “Hayır” cephesindekiler, bugüne kadar kamuoyuyla paylaştıkları tüm argümanları bir kez daha dile getirdiler. Bu cephenin “Söyleyecek yeni bir şey yok” yaklaşımını, “Evet” cephesini de benimsedi ve “Biz de işbirliği için söyleyecek sözümüzü söyledik. İşbirliği olmazsa kaybederiz, Türkiye kaybeder” dedi.

“Başka bir partinin adayı kazansın diye siyaset yapamayız”

“Hayır” cephesi yerel seçimlerde neden CHP’yle işbirliğini istemediğini şöyle özetledi:

“İttifak sisteminin kaybettirdiğini 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçiminde gördük. Partimiz büyük fedakarlıklarda bulunmasına karşın ittifak ortaklarınca yeterli çalışmamakla suçlandı. Bu suçlamalar yetmiyormuş gibi bir de partimizin içine operasyonlar, kumpaslar düzenlenmeye kalkışıldı. Eylül’deki GİK toplantımızda söylediğimizin aynısını söylüyoruz. Özümüzle, kendimiz olarak girmeliyiz. Biz, Cumhur İttifakı’nın ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin dayattığı ittifak sistemini reddediyoruz. Başka bir partinin adayı kazansın diye siyaset yapamayız. İyi Parti, kutuplaşmış Türk siyasetinde bir üçüncü yol olacaktır. Kendimiz olmamız, İyi Parti olmamız vatan-millet meselesidir. Milletimize nefes aldırmaya kararlıyız.”

“Evet” cephesi ise İyi Parti’nin yerel seçimde işbirliğine gitmemesi halinde İyi Parti’nin maddi-manevi ayakta duramayacağını, ülkedeki muhalefetin motivasyonunu, umudunu kaybedeceğini ve ülkenin yaşayacağı kayıplardan birinci derecede sorumlu olacağını savundu, “Bu yüzden vatan için, millet için işbirliğine gitmek durumundayız” görüşünü dile getirdi.

Partide “Evet” cephesinin başını TBMM Grup Başkanı Koray Aydın çekiyordu.

“Asla işbirliği yapmamalıyız”

Serbestiyet’in konuştuğu GİK üyelerinden birkaçının “En sert konuşmayı, en sert çıkışı Ümit Özlale yaptı” tespitinde bulunması dikkat çekti.

Akşener’in İyi Parti’nin Eylül’deki GİK toplantısından sonra İyi Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak ilan ettiği Ümit Özlale’nin CHP’yle seçim işbirliğine karşı çıkarken “Asla işbirliği yapmamalıyız” ifadesini kullandığı öğrenildi.

Mansur Yavaş’a büyük sempati

GİK üyelerinin Ankara ve İstanbul’daki durumu değerlendirirken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a büyük sempatiyle yaklaştıkları, ona karşı bir aday çıkarmakta zorlanılabileceği görüşünü dile getirmeleri de, “Tabanda bir birlik olabilir” tahminlerinin yayılmasına neden oldu.

Kürşad Zorlu: Karar tartışmaya kapalı

İyi Parti GİK’in kararını kamuoyuna parti sözcüsü Kürşad Zorlu açıkladı. Zorlu, kararın oy çokluğuyla alındığını belirterek, kararın tartışmaya kapalı olduğunu söyledi:

“Genel idare kurulumuz toplanarak söz konusu teklifi (CHP’nin işbirliği) ilişkin nihai karara bağlamıştır. İYİ Parti, kendisine bir çıkış yolu aradığı zamanda umut çığlığı olarak kurulmuş ve bugünlere gelmiştir. İYİ Parti’yi aziz Türk milleti kurmuştur. Toplantımızda hemen hemen tüm genel idare kurulu üyelerimiz görüşlerini büyük açıklıkla ortaya koymuş ve oylamaya geçilmiştir. Genel İdare Kurulumuz, 2024 yerel seçimlerine İYİ Parti’mizin hür ve müstakil olarak girmesi kararını almıştır. Karar oy çokluğuyla alındı. Tartışmaya kapalı. Seçmenimizin karşısına en doğru adaylarla çıkarak, iyi belediyecilik parolası ile milletimize hizmet etme sorumluluğumuzu onlarla paylaşacağız. Bu kararımızın öncelikle ülkemize, milletimize, İYİ Parti ailesine hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.  

Bu sonuca göre İyi Parti seçimlere Ankara ve İstanbul dahil her yerde kendi adaylarıyla girecek.

- Advertisment -