spot_img
Ana SayfaHaberlerİYİ Parti’de bugün karar günü: CHP’yle işbirliği tartışması “vatan-millet tartışması”na döndü

İYİ Parti’de bugün karar günü: CHP’yle işbirliği tartışması “vatan-millet tartışması”na döndü

Yerel seçime iki ay önce tek başına girme kararının çıktığı İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) bugün bu kararı gözden geçirmek için yeniden toplanıyor. GİK öncesi parti başkanlık divanı ve milletvekilleriyle ayrı ayrı toplantılar yapacak olan İYİ Parti lideri Akşener’in, partide “vatan-millet tartışması”na dönen CHP’yle işbirliği tartışmasını nasıl sonlandıracağı merak konusu. İYİ Parti’de meclis grup başkanı Koray Aydın, teşkilat başkanı Buğra Kavuncu ve genel sekreter Ayfer Yılmaz’ın başını çektiği grup “CHP’yle seçim işbirliğini vatan için, millet için yapmalıyız” derken; Oktay Vural, Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın ve Metin Ergun’un başını çektiği grup aynı gerekçeyle işbirliğinin reddedilmesini savunuyor. Her iki ekip de GİK’te kendi savundukları yönde karar çıkacağını öne sürüyor.

CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel’in 31 Mart 2024 yerel seçiminde işbirliği teklifiyle kendisine yaptığı ziyaretin ardından 13 kişilik istişare kurulunu toplayan İyi Parti lideri Meral Akşener, CHP’ye vereceği yanıtı netleştirmek için bugün sırasıyla 20 kişilik başkanlık divanını, 40 kişilik milletvekili grubunu ve 50 kişilik genel idare kurulunu toplayacak.

Akşener, partinin geleceği için “en doğru kararı” vermek istediğinden partinin tüm organlarında CHP’nin işbirliği teklifini değerlendirmekten yana tavır koysa da, parti yönetiminden istediği desteği bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Öyle ki hem İyi Parti Başkanlık Divanı’nda hem de GİK’te, CHP’yle işbirliğini uzun uzadıya konuşmanın parti için “vakit kaybı” olduğunu düşünen parti yöneticisi sayısı ile CHP’yle işbirliğini en ince ayrıntısına kadar değerlendirip, işbirliğinden yana tavır alınmasını gerektiğini düşünen parti yöneticisi sayısı neredeyse eşit.

Partinin ikiye bölünmesinden duyduğu sıkıntıyı yakın kurmaylarıyla paylaşırken “Biz neler atlattık, bunu da atlatırız” ifadelerini kullandığı öğrenilen Akşener’in, GİK’teki oylamadan sonra kamuoyuna CHP’yle işbirliği tartışmasının partiyi hangi noktaya getirdiğine dair bir açıklama yapmayı da planladığı belirtiliyor.

Daha Özgür Özel’in İyi Parti lideri Akşener’e yaptığı ziyaretten önce İyi Parti’nin Ankara ve İstanbul da dahil her yerde tek başına ve kendi adayıyla girmesini savunan, görüşlerini kamuoyuna da açıklamaktan geri durmayan parti yöneticileri, bu tutumlarının temel çıkış noktasının iki ay önceki GİK’te alınan karar olduğunu söylüyor.

“Bir parti böyle ileri-geri savrulamaz”

Bu parti yöneticileri arasında parti başkanlık divanında yer alan Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Kurumsal İşler Başkanı Şükrü Kuleyin, Göç ve Sığınmacı Politikaları Başkanı Tolga Akalın, Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak, Şehircilik Politikaları ve Afet Yönetimi Başkanı Türker Yörükçüoğlu’nun öne çıkması dikkat çekiyor. İyi Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile Muğla Milletvekili Metin Ergun’un da bu isimlere güçlü destek verdiği biliniyor.

Bu isimler CHP’yle işbirliğinin parti tabanında büyük kopmaları beraberinde getirip, İyi Parti’nin büyümesini engelleyeceğini savunurken, Akşener’inde bu görüşü kendileriyle birlikte savunup Eylül’deki GİK kararını kamuoyuyla paylaştığını hatırlatıyor.

Eylül’deki GİK kararından geri dönüşün İyi Parti’nin de diğer muhalefet partileri gibi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirdiği ittifak sistemine ‘teslim olacağı’ anlamına geldiğini düşünen bu isimler, CHP’yle işbirliğinin son dönemde kamuoyunda İyi Parti’yle ilgili sıkça dile getirilen “İyi Parti’ye operasyon çekiliyor” iddiasını da güçlendireceğini öne sürüyor.

Akşener’in Özgür Özel’in işbirliği teklifini yeniden GİK’in gündemine getiriyor olmasını da eleştiren parti yöneticileri “İki aydır GİK toplanmadı. Şimdi yine, yeniden mi diyoruz? Kamuoyuna dönüp de bizi anlamalarını mı söyleyeceğiz? Olacak iş değil. Eylül’deki GİK’te yerel seçimde CHP’yle işbirliğini savunup da partiden istifa edenler oldu. (Bahadır Erdem gibi) Onlar ne olacak. Ya bu karar alınmayacaktı ya da alındıysa da uygulanması gerekir. Bir parti böyle ileri, geri savrulamaz” diyor.

“Vatan-millet için işbirliği şart”

Partiden yükselen bu eleştiriler karşısında işbirliğini ısrarla savunan bir isim dikkat çekiyor: İyi Parti kurucularından, TBMM Grup Başkanı Koray Aydın. Parti kulislerinde Koray Aydın’a, partinin teşkilat başkanı Buğra Kavuncu ile genel sekreter Ayfer Yılmaz’ın da güçlü destek verdiği söyleniyor.

Partide Koray Aydın’a destek verenler CHP’yle Ankara ve İstanbul’la sınırlı bir işbirliğinin olabileceğini bunun karşılığında Mersin, Bursa, Antalya gibi yerlerde ya da Ankara, İstanbul’da kimi ilçelerde İyi Parti adaylarıyla seçime girilebileceğini öngörse de; “Henüz hiçbir değerlendirme yapılmadı. Hepsi, GİK kararından sonra oluşturulacak heyetlerin çalışmasıyla ortaya çıkacak” diyor.

Partideki iki ekip, ilk tartışmasını Özgür Özel’in Akşener’i ziyaretinden sonra toplanan istişare kurulunda yaptı.

Kurulda yer alan Metin Ergun, Müsavat Dervişoğlu, Oktay Vural, Türker Yörükçüoğlu CHP’yle işbirliğini kesin bir dille reddederken Koray Aydın’ın “CHP’yle işbirliği vatan-millet için şart. Milletini, vatanını seven, onun çıkarını düşünen bu işbirliğine onay verir” çıkışı yaptığı öğrenildi. Aydın’ın bu çıkışına karşı ekipten de “Asıl vatanını, milletini seven, onun çıkarını düşünen CHP’yle işbirliğini değil, İyi Parti’nin itibarını, değerini düşünür” eleştirilerinin yükselmesi, GİK toplantısının da sert tartışmalara sahne olacağına işaret ediyor.

31 Mart 2019 yerel seçimine Millet İttifakı çatısı altında birlikte giren CHP ile İyi Parti, Ankara ve İstanbul dahil 11 büyükşehirde CHP’li belediye başkan adaylarına seçimi kazandırmayı başarmıştı.

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik