Ana SayfaANALİZLERİyi Parti’de yeni yönetim: Kritik isimler yok, iki numara Vural’a, teşkilat Kavuncu’ya,...

İyi Parti’de yeni yönetim: Kritik isimler yok, iki numara Vural’a, teşkilat Kavuncu’ya, Türk dünyası Türkeş’e

Parti içi muhalefete kurultayda “Herkes haddini bilecek. Şımarıklığı bitireceğim” mesajı veren İyi Parti lideri Meral Akşener’in yeni A takımı da belli oldu. İyi Parti Başkanlık Divanı’nda, teşkilat başkanlığına Akşener’in “İstanbul’u kazanan adam” dediği Buğra Kavuncu getirildi. “Akşener’in MHP’den en büyük transferi” olarak görülen Oktay Vural, yeni başkanlık divanında siyasi işler başkanlığı koltuğuna oturdu. İyi Parti’nin yeni başkanlık divanında Akşener’e yakın isimlerden Uğur Poyraz, Metin Ergun ve Ümit Dikbayır’ın yer almaması dikkat çekti.

Parlamento ve cumhurbaşkanlığı için yapılan seçimlerin ardından toplanan İyi Parti kurultayında hem parti dışındaki hem de parti içindeki muhalefete sert mesajlar vererek İyi Parti genel başkanlığına yeniden seçilen Meral Akşener’in yeni dönemde parti içinde en yakın kimlerle çalışacağı da merak konusuydu.

Kurultayda seçilen 5 kişilik Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleriyle ilk toplantıyı yapan Akşener, bu üyeler içinden İyi Parti’nin yeni Başkanlık Divanı’nı da belirledi. Akşener’in A takımı olarak bilinen başkanlık divanı için en merak edilen konu teşkilat başkanlığına kimin getirileceğiydi.

Başkanlık Divanı’nda geçen yıl yaptığı değişiklikle teşkilatları Koray Aydın’dan alıp kendine bağlayan Akşener; yeni teşkilat başkanlığına Buğra Kavuncu’yu getirdi. Partinin İstanbul il başkanlığı görevini yürüten Kavuncu’nun tüm teşkilatları “gençleştirip, daha aktif” yapacağına inanan Akşener’in, Kavuncu’ya yakınlığını dile getirirken “İstanbul’u gerçekten kazanan adam” nitelemesini yapması, Kavuncu-Akşener işbirliğinin büyüyeceğinin işareti olarak görülüyordu.

Akşener’in geçen yıl teşkilat başkanlığından siyasi işler başkanlığına getirdiği Koray Aydın yeni Başkanlık Divanı’nda yer almadı. Aydın, İyi Parti meclis grup başkanı olarak partideki görevini sürdürecek. Kurultay öncesi Akşener’in “Meclis grup yönetiminde olan isimler başkanlık divanında olmayacak” mesajı verdiği biliniyor.

“Parti yönetimi gençleşsin; daha çok genci partimize çekelim” diyen Akşener’in, seçim boyunca çok yakın çalıştığı Antalya milletvekili Uğur Poyraz’ı yeni başkanlık divanına almaması dikkat çekti. Başkanlık Divanı’na girmesi beklenen genel başkan yardımcılarından Metin Ergun ile önceki dönem Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır da Akşener’den çizik yedi. Parti çevrelerinde özellikle Dikbayır’ın; Akşener’in Altılı Masa’dan kalkması sürecinde kamuoyuna partideki gelişmeleri doğru aktarmadığı eleştirileri yapılmıştı.

Oktay Vural aktif siyasete hızlı başladı

Akşener, MHP’de birlikte siyaset yaptığı eski MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ı İyi Parti Genel İdare Kurulu’na (GİK) alarak sürpriz yapmıştı. Oktay’ın Akşener’in yeni A takımında da yer alacağı konuşuluyordu ki; beklenen oldu. Oktay, İyi Parti Siyasi İşler Başkanı olarak Akşener’in en yakınındaki isim olarak İyi Parti’de yeniden aktif siyaset yapacak.

MHP’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş de yeni dönemde Akşener’in A takımında –Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkanı- olarak görev yapacak. Amerika’da yaşarken Akşener’in “Partiye katıl” çağrısıyla Türkiye’ye dönen Ayyüce Türkeş, İyi Parti Adana milletvekili olarak meclise girmişti.

Bahadır Erdem yok, Ece Güner var

Akşener’in hukukçu kurmaylarından Bahadır Erdem, yeni Başkanlık Divanı’na giremedi. Bahadır Erdem’in yürüttüğü Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanlığı görevine Akşener’in danışmanlığını da yapan eski askeri hakim Ahmet Zeki Üçok getirildi. İyi Parti’ye yeni giren isimlerden avukat Ece Güner de yeni Başkanlık Divanı’nda toplumsal politikalar başkanlığını üstlendi.

Akşener’in ekonomiyi emanet ettiği isimler Bilge Yılmaz ile Ümit Özlale de yeni Başkanlık Divanı’nda yer aldı. Bilge Yılmaz; ekonomi politikaları, Ümit Özlale de kalkınma politikaları başkanlığı görevlerini sürdürecek. Eğitim Politikaları Başkanı Sevinç Atabay, Göç ve Sığınmacı Politikaları Başkanı Tolga Akalın da, yeni Başkanlık Divanı’nda koltuğunu koruyanlardan.

İyi Parti’nin yeni dönemde de sözcülüğünü Kürşad Zorlu yapacak. Partinin genel sekreteri, Akşener’in bir dönem bozuşsa da, işbirliğini hiç koparmadığı isim olarak bilinen Ayfer Yılmaz. Uluslararası İlişkiler Başkanlığı görevi de Naci Cinisli de olacak.

- Advertisment -