Ana SayfaANALİZLERANALİZ | “Kent uzlaşısı” somutlaştı. DEM Parti’den CHP’ye İstanbul’un 12...

ANALİZ | “Kent uzlaşısı” somutlaştı. DEM Parti’den CHP’ye İstanbul’un 12 kritik ilçesinde ‘sessiz’ destek: Üsküdar, Beyoğlu, Eyüpsultan, Fatih…

İstanbul’daki tutumu aylardır yerel seçim tartışmalarının merkezinde olan DEM Parti, İBB adaylarından sonra İstanbul’da aday göstereceği ilçeleri de açıkladı. Seçimin galibinin kim olacağına kesin gözüyle bakılan 17 ilçede aday gösteren DEM Parti, Cumhur İttifakı’nın kaybetme riski olan 12 ilçede aday göstermedi. DEM Parti’nin CHP’yle varılan bir uzlaşı sonucu bu adımı attığı değerlendiriliyor.

Başta İstanbul olmak üzere yerel seçimlerde CHP’ye destek verip vermeyeceği aylardır tartışma konusu olan DEM Parti, kendi içinde de polemiklerin yaşanması sonucu İBB adaylarının ardından İstanbul’da aday göstereceği ilçeleri de açıkladı.

İstanbul’un 17 ilçesinde aday göstereceğini açıklayan DEM Parti, kalan 22 ilçede ise aday göstermeyecek.

DEM Parti’nin aday gösterdiği ilçeler şöyle:

Beykoz, Kadıköy, Sultanbeyli, Ümraniye, Adalar, Arnavutköy, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sultangazi, Beşiktaş, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Güngören, Küçükçekmece, Büyükçekmece.

Cumhur İttifakı’nın kaybetme ihtimali olan ilçelerde aday yok

DEM Parti’nin aday gösterdiği ilçelerden kimilerinde AK Parti’nin, kimilerinde ise CHP’nin kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Ancak DEM Parti’nin asıl dikkat çekici hamlesi, Cumhur İttifakı’ndan CHP’ye geçme ihtimali olduğu değerlendirilen 12 ilçede oldu.

DEM Parti, daha önceki seçimlerde Cumhur İttifakı ile muhalefet oy toplamları arasındaki farkın az olduğu Üsküdar, Beyoğlu, Eyüpsultan, Bahçelievler, Fatih, Zeytinburnu, Çekmeköy, Sancaktepe, Şile, Tuzla, Silivri, Çatalca ilçelerinde belediye başkan adayı göstermedi.

2019’daki yerel seçimlerde, bu ilçe belediyelerinden Silivri’yi MHP, diğerlerinin tamamını ise AK Parti kazanmıştı.

DEM Parti’nin bu adımının, CHP’yle kamuoyuna açıkça duyurulmamış bir iş birliği olduğu değerlendiriliyor. DEM Parti, CHP ile kent uzlaşısına vardığı açıklanan Esenyurt’ta da aday göstermedi.

- Advertisment -