Ana SayfaHaberlerKıbrıslı Türk avukatın “Rum mallarının satışı”yla suçlandığı Güney Kıbrıs’taki dava düştü: “Kilit...

Kıbrıslı Türk avukatın “Rum mallarının satışı”yla suçlandığı Güney Kıbrıs’taki dava düştü: “Kilit İngiliz tanık öldü”

Güney Kıbrıs mahkemesi, Kıbrıslı Türk avukat Akan Kürşat’ın “Kuzey’deki 1974 öncesi Rum mallarının yasa dışı şekilde el değiştirilmesine aracılık” suçundan yargılandığı davayı, dosyanın kilit tanığı olan İngiliz vatandaşının öldüğünün tespit edilmesi nedeniyle düşürdü. 2004’te açılan soruşturma kapsamında 30 Aralık’ta İtalya’da tutuklanarak Güney Kıbrıs’a iade edilen Kürşat, aynı dava kapsamında yakalama emri olan İngiliz Garry Robb’un Girne’de Rum mülkü olan bir arazide kurmayı planladığı projede aracılık yapmakla suçlanıyordu. Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Serbestiyet’e konuştu: “Rum Başsavcılığı, Kürşat aleyhindeki suçlamaları ispat edecek bir tanık veya delile sahip olmadığını beyan ederek davayı geri çekti. Akan Kürşat beraat etti.”

KKTC’li avukat Akan Kürşat’ın “KKTC’de bulunan 1974 öncesi Rum mallarının yasa dışı şekilde el değiştirilmesine aracılık ettiği” iddiasıyla Güney Kıbrıs’ta yargılandığı dava görüldü.

Dosyadaki kilit tanık olan İngiliz vatandaşının öldüğünün tespit edilmesi nedeniyle dava düşürüldü. Mahkeme, Robb’un öldüğünün 19 Şubat’ta öğrenildiğini ve Robb tarafından Girne Klepini’de (Arapköy) yapılan mülk satışına aracılık etmekle suçlanan Kürşat’ın aleyhine bir tanıklık olmadığını belirtti.

Kürşat, 1974 öncesi Rum mülkü olan Klepini’deki bahse konu arazi üzerinde “Amaranta Valley Estate” adlı tamamlanmayan bir inşaat projesi nedeniyle dolandırıcılıktan hüküm giyen İngiliz Garry Robb’a aracılık yapmakla suçlanıyordu. Hayatını kaybeden İngiliz tanığın ise Robb’un mülk sattığı kişilerden biri olduğu belirtildi.

Duruşmaya avukatı Rikkos Mappourides ile birlikte katılan Kürşat, kendisine yöneltilen 20 suçlamayı da reddettiğini söyledi. Güney Kıbrıs’ta 2004’te başlatılan adli soruşturma neticesinde Kürşat’a; “suç işlemek için teşekkül oluşturma”, “başka şahsın adına kayıtlı malı yasa dışı bulundurma ve kullanma”, “yalan beyanla mal elde etme”, “yasa dışı eylemlerden edinilen geliri meşrulaştırma” gibi suçlamalar yöneltilmişti.

30 Aralık 2023’te İtalya’da tutuklanarak Güney Kıbrıs’a iade edilen Kürşat, 9 Şubat’ta kefaretle tahliye edilmesi sonucu KKTC’ye dönmüştü. Akan Kürşat, KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe Kürşat’ın eşi.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı: “Aleyhinde suç delili yok”

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, davayla ilgili Serbestiyet’e şunları söyledi:

“Bu sürecin başından itibaren Akan Kürşat’ın kendisine yöneltilen suçlamalarla ilgili herhangi bir suç teşkil eden fiili olmadığını, Güney Kıbrıs yasalarınca da böyle bir suç unsurunun olmadığını ifade etmiştik. Bugün, Rum Başsavcılığı tarafından bunun teyit edildiğini gördük. Mahkemeye yaptıkları beyanda Akan Kürşat aleyhindeki suçlamaları ispat edecek bir tanığa veya bir delile sahip olmadıklarını beyan ettiler, davayı geri çektiler. Dava, tekrar açılmamak üzere kapandı, Akan Kürşat beraat etti.

Akan Kürşat’ın bu mağduriyetine son verildiği için mutluyuz. Tabii ki meslektaşımızın 40 gün boyunca tutuklu kalması nedeniyle kendisinin ve ailesinin yaşadığı mağduriyetin telafisi olmayacaktır.

Kıbrıs sorununa tabi, Kıbrıs sorunun en karmaşık konularından olan mülkiyete ilişkin Rum tezleri açısından, Kıbrıslı Türklerin cezai enstrümanlarla mağdur edilmesi şeklindeki uygulamanın ilk ve son kez olmasını, bunun tekrar etmeyeceğini umut ediyoruz.”

Hasan Esendağlı.

Dava kapsamında üç kişi hakkında daha tutuklama emri var

Aynı dava kapsamında Garry Robb ile projenin müteahhiti Tuncel Tahir Soykan ve inşaat mühendisi Kutsal Tokatlıoğlu’nun da Avrupa’da yakalama emri bulunuyor. Dava sürecinde, Garry Robb’un da hayatını kaybettiğiyle ilgili iddialar ortaya atıldı.

Güney Kıbrıs medyasında; Kürşat, Soykan ve Tokatlıoğlu’nun Robb’un şirketi Aga Developments ile bağlantılı oldukları ve şirketin Kuzey Kıbrıs’ta 57 kişiyi tamamlanmamış evleri satarak dolandırdığı iddia ediliyor. Robb, 1997 yılında kendi ülkesinde sahibi olduğu gece kulübüne yapılan uyuşturucu baskını sonrası KKTC’ye yerleşerek Aga Developments şirketini kurmuştu.

- Advertisment -