Ana SayfaHaberlerDünyaKıbrıslılar, Adıyaman’daki otelde hayatını kaybeden voleybolcu öğrenciler için ayakta: “Sorumluların kollanmasını kimse...

Kıbrıslılar, Adıyaman’daki otelde hayatını kaybeden voleybolcu öğrenciler için ayakta: “Sorumluların kollanmasını kimse kaldıramaz”

Depreme voleybol turnuvası için geldikleri Adıyaman’daki İsias Otel’de yakalanıp can veren Gazimağusa Koleji’nden 26 ortaokul öğrencisi, 9 veli ve öğretmenin hesabını sormak için KKTC’de aileler ve sivil toplum hukuk mücadelesine başladı. Kıbrıs Türk Barolar Birliği, TBB ile koordine olarak çalışacak 14 kişilik bir komisyon kurdu. Soruşturma kapsamında otelin 3 sahibi ve yöneticisi tutuklandı. Serbestiyet’e konuşan Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı: “Zanlıların bağlantıları nedeniyle kollanabileceğini düşünmüyorum. Olay çok ağır. Sorumluların kollanmasını kimse kaldıramaz.”

Adıyaman’a voleybol turnuvası için gelen ve kentteki İsias Otel’de konaklayan Kuzey Kıbrıs’taki Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımlarının kafilesinden 26’sı ortaokul öğrencisi, 9’u veli ve öğretmen olmak üzere 35 kişi Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybetmişti.

Gazimağusa Türk Maarif Koleji ortaokul öğrencileri depremden önce oynanan ilk maçlarını kazanmıştı.

Öğrencilerin cenazeleri Kuzey Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ve diğer yetkililerin yer aldığı törenle karşılandı.

Hayatını kaybeden öğrencilerin aileleri ve onlara destek veren birçok insan “#isiaskatilleritutuklansın” ve “#isiasınhesabısorulacak” gibi hashtag’lerle sosyal medyada kampanya yürütüyor.

Kuzey Kıbrıs kamuoyunda İsias Otel’le ilgili yargılama en önemli gündem maddelerinden biri, KKTC medyası da konuya geniş yer ayırıyor.

Oğlunu kaybeden Feriha Yiğittürk: “Tutuklu yargılama kararları olumlu”

İsias Otel’de oğlu İzcan’ı kaybeden Feriha Yiğittürk Serbestiyet’e “Yargı sürecinin hızlı şekilde sonuçlanmasını istiyoruz. Adalete güveniyoruz. Tutuklu yargılama kararları da olumlu, sürecin takip ediliyor olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

“Şampiyon Melekler Anıtı” yapılacak

Hayatını kaybeden öğrenciler için Kuzey Kıbrıs’taki Surlariçi Şehir Müzesi ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin girişimleriyle üç metrelik bronz “Şampiyon Melekler Anıtı” yapılacak. Anıtta hayatını kaybeden öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin adları yer alacak.

Anıtın yanı sıra, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi sanatçılarının hayatını kaybeden öğrencilerin anısına yapacağı tablo da Surlariçi Şehir Müzesi’nde sergilenecek.

Soruşturma sürüyor

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) depremden iki gün sonra 8 Şubat Çarşamba günü, depremle ilgili tüm suçlar için yaptığı suç duyurusu kapsamında, İsias Otel hakkında da soruşturma başladı. Aynı otelde 43 kişilik bir turizm rehberi kafilesinden 31 kişi daha hayatını kaybetmişti.

Soruşturma kapsamında otelin sahipleri ve yöneticileri arasında bulunan Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Efe Bozkurt tutuklanarak Siverek Cezaevi’ne gönderildi. Soruşturmada ayrıca üç kişi de adli kontrol uygulanarak serbest kaldı.

İsias Otel soruşturması zanlıları.

İsias Otel’le ilgili adli süreci takip etmek için Kıbrıs Türk Barolar Birliği, TBB’yle koordineli olarak hareket edecek 14 kişilik bir komisyon kurdu.

Komisyonda yer alan Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Serbestiyet’in sorularını yanıtladı.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı.

Adli süreç nasıl işleyecek? Çocuklarını kaybeden Kuzey Kıbrıslı aileler sürece dahil olabilecek mi?

Bu kafileden 35 olmak üzere Kuzey Kıbrıs’ın toplam 49 kaybı var. Sembol dava İsias Otel davası olacak.

Kaybettiğimiz evlatlarımızın ailelerinin sürece dahil olabilmesi için TBB ile kurumsal bir iş birliği yaptık. TBB, bize tam destek verdi.

TBB bünyesinde, evlatlarımızın ailelerini temsil etmek, avukatlıklarını yapmak üzere altı kişilik bir ekip oluşturdular. Bu altı avukattan biri de bizzat TBB Başkanı Erinç Sağkan.

KKTC baroları olarak biz de bilgi-belge sağlamak, süreçlere destek olmak, istişare ve irtibatı sağlamak amacıyla 14 kişilik bir ekip oluşturduk.

Ayrıca hem Kıbrıs’tan hem Türkiye’den birçok avukat ve hukuk akademisyeni de sürece katkı sağlamak için gönüllü olarak görev almak istediğini belirtiyor. Bu hem bu çabayı güçlendiriyor hem de bu kadar çok meslektaşımızın gönüllü olmak istemesi memnuniyet verici.

Biz ailelerimizden vekaletnameleri hemen hemen tamamladık. Bugün muhtemelen hepsini tamamlayıp Türkiye’deki meslektaşlarımıza göndereceğiz ve onlar ailelerimizin avukatları olarak bu cezai süreçle ilgili resmi olarak işlem yapmaya başlayacaklar.

Kuzey Kıbrıs’ta başlayan ayrı bir adli süreç var mı?

Kuzey Kıbrıs’ta böyle bir adli süreç başlaması pek mümkün değil. Çünkü sanıklar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Türkiye’deler. Dolayısıyla bu davanın doğal yargılama yeri Türkiye’dir.

Otel binasının yıkılmasına neden olan ihmallerle ilgili farklı farklı iddialar var. Kesinleşmiş bilgilere ulaşabildiniz mi?

Şu anda bu konuyla ilgili kesinleşmiş bilgiler yok. Ancak gerek savcılığın gerek Mühendis Odaları Birliği’nin aldığı karot örnekleri var. Bunlara testler yapılacak.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin hazırladığı bir ön rapor var. Türkiye’de yine orada arkadaşlarını kaybeden turizm rehberleri topluluğunun da bu yönde hazırlıkları var.

Birden fazla teknik rapor hazırlanıyor. Bunlar tamamlanınca binanın nasıl bir süreç geçirdiği, teknik olarak ne durumda olduğu net olarak ortaya çıkacak.

Soruşturma hakkında gizlilik kararı getirildiği haberleri çıkmıştı. Ancak sonra bunu yalanlayan bir açıklama geldiği söylendi. Son durum nedir?

İlk başta gizlilik kararı verildiği bilgisi çıktı. O bilgi resmî açıklama değildi ama, savcılık kaynaklıydı. İki gün Türkiye medyasında da bizde de bu bilgi işlendi.

Ancak Anadolu Ajansı aracılığıyla savcılıktan yapıldığı belirtilen açıklamaya göre gizlilik kararı yok deniyor. Dolayısıyla ben bu aşamada gizlilik kararı olmadığı açıklamasını doğru bilgi olarak kabul ediyorum.

İsias Otel’le ilgili süreç KKTC kamuoyunda ve medyasında yakından takip ediliyor. KKTC devleti ve siyasetinin tutumu nasıl?

KKTC devletinin tutumunda da bir farklılık yok. Onlar da sorumluların tespitini, yargılanmasını istiyor.

KKTC devleti yargılamanın yapılmasıyla ilgili devletlerarası girişimi yaptı. KKTC Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda geçen hafta Dışişleri Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği üzerinden Türkiye’ye sorumluların yargılanması talebini iletti. O sırada daha gözaltılar olmamıştı.

Bu da bizim için olumlu tabii. Ancak asıl önemli nokta ailelerin yargı sürecine dahil edilmesini sağlayan TBB ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin eşgüdüm halindeki girişimi olacak.

İsias otelinin sahibi Bozkurt ailesinin AK Parti’ye yakın olduğuyla ilgili iddialar da var. Bununla ilgili bir yorum yapmak ister misiniz?

Kişilerin bu bağlantılarının, ilişkilerinin yargılama açısından bir kayırma yaratıp yaratmayacağı konusu kafaları meşgul ediyor.

Ben bu koşullarda, bu ortamda Türkiye’de kimsenin kollanabileceğini düşünmüyorum. Çünkü olay çok ağır. Sorumluların kollanmasını kimse kaldıramaz diye düşünüyorum. Bu benim şahsi görüşüm. O yüzden ben bu yargılamadan birilerinin haksız bir şekilde kurtulmasını beklemiyorum.

Sadece Kuzey Kıbrıs halkında değil Türkiye halkında da bu yargılamayla ilgili büyük bir beklenti var.

- Advertisment -