Ana SayfaÖZEL HABERKılıçdaroğlu istifa edecek mi?

Kılıçdaroğlu istifa edecek mi?

Hem parlamento hem de cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Millet İttifakı’nda başarısızlığın nedenleri ve sorumlularına ilişkin değerlendirmeler yapılıyor. 28 Mayıs gecesi Erdoğan’ın “zaferi”ni ilan etmesinin ardından siyaset kulislerinde sıkça ve yüksek sesle sorulan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun istifa edip etmeyeceği meselesi, CHP’de yapılan toplantıların ana gündem maddesi oldu. CHP yönetimi, Kılıçdaroğlu’na “Biz de istifa edebiliriz” önerisi götürdü, Kılıçdaroğlu reddetti. Kılıçdaroğlu, istifasını Mart 2024’teki yerel seçimlerden sonraya bırakmayı değerlendiriyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 28 Mayıs akşamı “mücadeleye devam” diyerek partisinin başında kalmayı tercih etse de, hem parti içinde hem de siyaset kulislerinde konuşulan istifasını parti kurmaylarıyla gece boyunca ayrıntılarıyla masaya yatırdı.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri, Kılıçdaroğlu’na dün gece “Biz istifalarımızı sunmaya hazırız” önerisini götürürken, Kılıçdaroğlu’nun CHP genel başkanlığı görevinden hemen istifa etmemesi gerektiğine ilişkin düşüncelerini dile getirdiler.

Kılıçdaroğlu’nun seçimin hemen ardından istifasının parti adına “yenilgi kabulü ve mücadele motivasyonunu düşürücü” olarak gördüklerini anlatan CHP MYK üyeleri, 2024 yerel seçimlerine partinin güçlü girmesini partinin bugünkü yönetimiyle “güçlü durmasına”na bağladı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun istifayı düşünmesi durumunda kendilerinin de istifa etmeye hazır olduklarını söyleyen MYK üyelerine Kılıçdaroğlu’nun yanıtının “Sizin istifanıza gerek yok yok” yanıtı verdiği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu henüz istifadan yana bir tercih ortaya koymadı ancak hem parti yönetimiyle hem de yerel yönetim temsilcileriyle bu konuyu değerlendireceği, CHP genel başkanlığından istifayı Mart 2024’teki yerel seçimlerin sonrasına erteleyebileceği konuşuluyor.

Ancak partide “değişimin hemen olması” yönünde görüşlerin de olduğunu anlatan CHP kurmayları, parti yönetiminin Kılıçdaroğlu’nun vereceği karara her durumda bağlı kalacağını söylüyor.

2019 yerel seçimlerinden başarılı çıkan Kılıçdaroğlu’nun şimdi yaşadığı seçim yenilgisinden sonra CHP’de değişimin olup olmayacağının CHP kurultayında kesinleşmesi bekleniyor. Normalde 2022 Temmuz’unda yapılması gereken olağan kurultay, 2023 seçimleri nedeniyle bir yıl ertelenmişti. CHP yönetiminde kurultayın önümüzdeki Temmuz ayında yapılması gerektiğinde ısrar edenler kadar, kurultayın Mart 2024 sonrasına bırakılabileceğini söyleyenler de var. Kesin kurultay tarihinde de belirleyici ismin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söyleyen CHP MYK üyeleri; önümüzdeki süreçte kişiler üzerinden tartışmalar yürütülüp partinin yıpratılmaması konusunda ortak görüşleri olduğunu söylüyor.

- Advertisment -