Ana SayfaHaberlerKişi başına milli gelir artıkça, Türkiye İşçi Partisi’nin oyları da arttı

Kişi başına milli gelir artıkça, Türkiye İşçi Partisi’nin oyları da arttı

Türkiye genelinde yüzde 1,73 oy alan TİP, Hatay’da ve İstanbul’un üç bölgesinde birer milletvekili çıkartarak Meclis’e dört milletvekili gönderdi. TİP, Hatay’ın ilçeleri dışında en yüksek oy oranlarına Türkiye’de kişi başına milli gelirin en yüksek olduğu ilçelerde ulaştı: Kadıköy: 9,60, Adalar: 9,36, Konyaltı 8,67, Karşıyaka: 8,61, Beşiktaş: 8,44, Bodrum 8,42, Datça 8,07, Şişli: 7,66, Çiğli 7,71, Muratpaşa 7,46, Marmaris 7,28.

Emek ve Özgürlük İttifakı içinde yer almasına rağmen 49 ilde kendi listeleriyle yarışan TİP, Türkiye genelinde yüzde 1,73 oy alarak meclise dört milletvekili gönderdi.

İstanbul’da 1’inci bölgeden Sera Kadıgil, 2’inci bölgeden Ahmet Şık, 3’üncü bölgeden Bölge’den Erkan Baş olmak üzere mevcut seçimden önceki dört milletvekilinden üçünü meclise göndermeyi başaran TİP, dördüncü vekil olarak da Gezi Davası’nda tutuklu bulunan Av. Can Atalay’ı Hatay’dan seçtirtti.

TİP’in seçim öncesindeki diğer milletvekili olan Barış Atay ise TİP’in milletvekili çıkaramadığı Antalya 2’inci sıradan aday olmuştu.

En yüksek oy oranları Defne, Samandağ ve Arsuz’da

TİP’in milletvekili çıkarttığı Hatay’daki oyları Arap Alevi nüfusun yoğun olduğu ilçelerden geldi.

TİP, Hatay il genelinde 76 binin üzerinde oy alarak yüzde 8,56 oy oranına ulaştı. TİP’in Türkiye genelinde en yüksek oranına ulaştığı ilçeler de Hatay ilçeleri oldu. Daha önceki seçimlerde de sosyalist adayların destek gördüğü Defne’de yüzde 28,22; Samandağ’da 23,46; Arsuz’da 14,62 oy oranlarına ulaştı.

TİP’in Hatay’da yüzde 5’in üzerine çıktığı ilçeler şöyle:

İzmir: Karşıyaka, Çiğli, Foça, Dikili…

TİP’in yüzde 5’in üzerinde çıktığı bir diğer seçim bölgesi de İzmir’in refah durumu en yüksek ilçelerinin olduğu İzmir 2. Bölge oldu. 

86 binin üzerinde oy alarak yüzde 5,40 oranına ulaşan TİP’in oyu 

Karşıyaka’da 8,61’e, 7,71’le Çiğli’de 7,71’e çıktı.

Parti, İzmir 1. Bölge’de seçime katılmadı.

TİP’in İzmir’de yüzde 5’in üzerine oy aldığı ilçeler şöyle:

Antalya: TİP’e destek çiftçiden değil merkezden

TİP’in bir başka iddialı olduğu il olan Antalya’da 78 binin üzerinde oy alarak yüzde 4,55 oy oranına ulaştı.

TİP, Antalya’da da çiftçi nüfusun olduğu ilçelerde rağbet görmezken, yüzde 5’in üzerine yalnızca merkezdeki Muratpaşa ve Konyaaltı gibi büyük ilçelerde ulaştı. TİP, Konyaaltı’da yüzde 8,67 oranında; Muratpaşa’da ise yüzde 7,46 oy oranına ulaştı.

TİP, Mehmet Aslantuğ’un aday olduğu Muğla’da da refah düzeyi en yüksek ilçelerde yüksek oylar aldı.

TİP’in Muğla ilçelerinden en yüksek oy oranları sırasıyla şöyle: 

Bodrum 8,42, Datça 8,07, Marmaris 7,28, Fethiye 5,58.

Sosyo-ekonomik gelişmişliğin en yüksek olduğu ilçeler

TİP’in en yüksek oy oranlarına ulaştığı ilçeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın İlçelerin 2022 Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması’nda (SEGE) sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında en üst sıralardaki ilçeler arasında bulunuyor.

SEGE Raporu’nda sosyo-ekonomik gelişmişliğin en üst sırada ölçüldüğü ilçeler.

- Advertisment -