Ana SayfaHaberlerGündemKULİS | AK Parti İstanbul adayı için geri sayımda: 5 Ocak

KULİS | AK Parti İstanbul adayı için geri sayımda: 5 Ocak

AK Parti’nin İstanbul ve Ankara adaylarının kim olacağı hem iktidar ve hem de muhalefet kulislerinin birinci gündem maddesi. Adayları 5 Ocak’ta Ankara’da açıklamaya hazırlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son güne kesin kararını kimseyle paylaşmak istemediğinden yakınan AK Partililer, aday toto oynamayı sürdürüyor. Ankara’da Turgut Altınok’un adaylığına kesin gözüyle bakılırken, İstanbul’da Ergün Turhan, Ali Yerlikaya ve Selçuk Bayraktar’la başlayan liste uzadıkça uzuyor. CHP’de İzmir adayının belirlenmesinde yaşanan sıkıntı büyüyor.

AK Parti’de İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyesi adaylarının belirlenmesi için temayül yoklamaları, MHP başta olmak üzere Cumhur İttifakı ortaklarıyla görüşmeler tamamlansa da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son kararına ilişkin heyecanlı bekleyiş sürüyor.

Erdoğan’ın İstanbul ve Ankara dahil tüm Türkiye genelinde AK Parti’nin aday çıkaracağı iller için belirlenen adayları 5 Ocak’ta Ankara’da açıklaması bekleniyor.

İstanbul ve Ankara için “aday toto” niteliğindeki değerlendirmelerin hem AK Parti hem de muhalefet kulislerinde sürmesi dikkat çekiyor.

AK Parti cephesinde İstanbul için öne çıkan iki isim; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar. İki isim için de “çok güçlü ve Ekrem İmamoğlu’nu yener” değerlendirmeleri yapılsa da, Erdoğan’ın iki ismi de belediye başkan adaylığıyla yıpratmak istemeyeceği tahmininde bulunuluyor.

En makul adayların ise Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu olduğu dillendiriliyor. “Kazanacak aday” olarak Ergün Turan ismi üzerinde daha çok duruluyor.

CHP kulislerinde ise “İmamoğlu’nun karşısına kimi çıkartacaklarını bulamıyorlar” değerlendirmeleri sürse de, Ali Yerlikaya olabilecek en fenomen isim olarak tanımlanıyor.

Ankara’da “milliyetçi” yarış

AK Parti’de Ankara için Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un adaylığına “kesin” gözüyle bakanların sayısı arttıkça artıyor. Parti kulislerinde, eski Ankara büyükşehir belediyesi başkanlarından Mustafa Tuna’nın da ismi son günlerde dillendirilse de onun için “kazanamaz” hükmü verenlerin çoğunluğu ele geçirdiği söyleniyor.

İyi Parti, Mansur Yavaş’ın sekiz yıl başdanışmanlığını yapan Servet Avcı’ya Ankara adaylığı teklifi sunulacağı iddialarını yalanlamıyor. CHP’nin adayı Mansur Yavaş cephesinde ise yüzde 60’la yeniden başkanlık zaferi iddiası büyüyor.

“Özgür Özel’in derdi İstanbul”

CHP lideri Özgür Özel’in “AK Parti’nin arkasında hizalanmayacağız” deyip, AK Parti, MHP, İyi Parti ve Saadet Grubu’nun imzaladığı teröre karşı ortak mücadele bildirisine imza atmamasının en temel nedenini “İstanbul’da Kürt oylarını, DEM oylarını kazanmak. Derdi İstanbul” olarak yorumlayan AK Parti’nin seçim kampanyası boyunca da İstanbul seçmenine CHP’nin samimiyetini sorgulatmayı hedefliyor.

CHP’de “dost ateşi” söndü mü?

CHP kulislerinde ise CHP lideri Özgür Özel’in CHP’nin mecliste AK Parti, MHP, İyi Parti ve Saadet Grubu’nun ortak imzaladığı bildiriye imza atmak yerine ayrı bildiri çıkarmasına eleştirilerin sürmesi dikkat çekiyor.

Bildiri gündeme geldiğinde “Ben o bildiriye imza atıyorum” diyerek partisinden ayrı davranan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Özgür Özel’in “Bu partinin, karşısındakinden değil, arkasında durduğunu düşündüğünden dost ateşi almak dışında bir endişesi yoktur. Kimseden korkmuyoruz” çıkışının hiçbir şeyi değiştirmeyeceği mesajı verdi.

Erol, meclis kulisinde gazetecilerin “Partinize dost ateşi mi ediyorsunuz” sorusu üzerine Tunceli vekiliyken de aynı görüşleri savunduğunu hatırlattı, “Devletçi bir milletvekiliyim. Görüşlerimin arkasındayım. Genel başkanın sözleri üzerine başka yorum yapamam” diye konuştu.

CHP’de sadece Gürsel Erol’un değil birçok vekilin CHP’nin ayrı bildiri yayınlamasına karşı olduğu bilgisi olsa da, “Ezbere siyaseti bozmaya kararlıyız” diyenlerin çoğunlukta olduğu gözleniyor.

CHP’de gözler 3 Ocak’ta

CHP’de 12 Türk askerinin hayatını kaybetmesinden dolayı tüm etkinliklerin iptal edilmesi kararı yeni yıl öncesinde toplanması planlanan son parti meclisini de etkiledi. Parti meclisi 3 Ocak’ta yeni belediye başkan adaylarını oylayıp, kamuoyuna duyurmak için toplanacak.

Adana’da Zeydan Karalar, Mersin’de Vahap Seçer, Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen, Aydın’da Özlem Çerçioğlu’yla yola devam etmeyi planlayan CHP yönetiminin İzmir adayı konusunda sıkıntı yaşadığı söyleniyor.

Mevcut belediye başkanı Tunç Soyer’in değişmesini isteyen yönetimin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı’ndan istifa edip, İzmir için aday adaylığını açıklayan Buğra Gökçe’ye sıcak bakmadığı gelen haberler arasında. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ithal adayın İzmir’de kazanamayacağını düşünen CHP yönetimi, aday adaylarıyla görüşme yapmaları için özel bir ekip kurdu.

Bu görüşmeler sonrasında yeni bir aday belirleneceği söylense de, CHP içinde Tunç Soyer’in adaylığının yeniden ihtimal dahilinde olacağına inanan büyük bir kesim de var.

- Advertisment -