Ana SayfaHaberlerAnalizKULİS | AK Parti’de Turgut Altınok psikolojisi: Başka aday bulamadık, Yavaş’tan oy...

KULİS | AK Parti’de Turgut Altınok psikolojisi: Başka aday bulamadık, Yavaş’tan oy alabilecek tek isim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne tekrar aday gösterdiği Mansur Yavaş’ın karşısına Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’u çıkarmaya hazırlanıyor. Erdoğan; AK Parti’den çok MHP’nin isteğiyle Altınok ismine sıcak bakmak zorunda kalırken, AK Parti kulislerinde “Başka da aday bulamadık. Yavaş’tan oy alabilecek tek isim Altınok” yorumları yapılıyor. Altınok'a destek veren isimlerden biri de Melih Gökçek’in oğlu, AK Parti milletvekili Osman Gökçek.

İstanbul ve Ankara’da anket üstüne anket yaptırmayı sürdüren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İstanbul’da yaptığı aday tanıtım toplantısının ikincisini yarın (18 Ocak) Ankara’da yapacak.

Erdoğan; Ankara ve İzmir büyükşehir belediye başkan adaylarının da aralarında olduğu 17’si büyükşehir olmak üzere toplamda 48 belediye başkan adayını daha açıklamış olacak.

AK Parti’nin 31 Mart yerel seçiminde yarışacak İstanbul adayının eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum olarak açıklamasından sonra siyaset kulislerinde tüm dikkatler Ankara adayının kim olacağı sorusuna yoğunlaşmıştı.

AK Parti kulislerinde en güçlü aday Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok gösterilse de, son günlerde AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan ile 2017-2019 arasında Ankara büyükşehir belediye başkanlığı görevini yapmış olan Mustafa Tuna’nın da değerlendirmeye alındığı kulislere yansımıştı.

Anketler ve değerlendirmeler tamamlandıktan sonra son sözün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakıldığı AK Parti kulislerinde şimdi Turgut Altınok’tan “Kendisine büyükşehir belediye başkan adaylığı tebliğ edildi. Başka da aday olmadı, olamadı. Mansur Yavaş’tan oy alabilecek tek isim Turgut Altınok” yorumları yapılıyor.

Altınok’a büyükşehir belediye başkan adaylığının tebliğ edildiği bilgisini AK Partili milletvekilleri kadar Altınok’un yakın çevresi de doğruluyor.

MHP’nin baskısı, AK Parti’nin yalnızlığı

Turgut Altınok’un ismi siyaset kulislerine AK Parti’nin Ankara adayı olarak düştüğünde AK Parti kulisleri neredeyse ikiye bölünmüştü. Bir taraf Altınok’u Erdoğan’ın istemeyeceğini, Altınok’un isminin Erdoğan’ın “içine sinmeyeceğini” söylerken, bir taraf “CHP’nin adayı ülkücü kökenli Mansur Yavaş olduğuna göre biz de ülkücü bir isim koymak durumundayız” tezini savunuyordu.

O günden bugüne Altınok’la birlikte başka isimler de kulislere yansıdıysa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “MHP’nin baskısıyla” Altınok isminde karar kıldığı konuşuluyor. Kimileri bu durumu siyaset kulislerinde “AK Parti’nin yalnızlığı” olarak değerlendiriyor ancak yerel seçimden sonra AK Parti-MHP birlikteliğinin daha da güçleneceğine ilişkin yaygın beklenti, yalnızlık değerlendirmelerini boşa çıkarıyor.

Osman Gökçek: En büyük başkan Turgut başkan

Siyaset kulislerine çok yansımış, Ankara’yı 25 yıla yakın yöneten Melih Gökçek’in Turgut Altınok’u istemediği, AK Parti milletvekili oğlu Osman Gökçek için kampanya yürüttüğü konuşulmuştu.

AK Parti’de parti tabanının tamamının Altınok’a oy verip vermeyeceği halen sorgulansa da, Osman Gökçek’in parti kulisinde Altınok’un adaylığı için “En büyük başkan Turgut Başkan. Kılıçdaroğlu’na nasıl baybay dediysek, bu seçimde de tüm muhalefet adaylarına baybay diyeceğiz” değerlendirmesini yapması dikkat çekiyor.

MHP kökenli AK Partili olan Turgut Altınok, 1994 yerel seçimlerinde MHP’den, 199’da ise Fazilet Partisi’nden Keçiören Belediye Başkanı seçilmişti. AK Parti’ye kuruluş aşamasında destek veren Altınok, 2004’te de Keçiören Belediye Başkanı seçilmişti. Altınok, 2014’te BBP’ten Keçiören adayı oldu ancak kazanamadı. Sonrasında yeniden AK Parti’ye dönen Altınok, 2019’da AK Parti’nin adayı olarak Keçiören’i kazanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 Ocak’ta 11’i büyükşehir 26 ilin belediye başkanını İstanbul’da açıklamıştı.

- Advertisment -