Ana SayfaÖZEL HABERKULİS | CHP 30 büyükşehrin 15’ini alacağına inanıyor

KULİS | CHP 30 büyükşehrin 15’ini alacağına inanıyor

“Değişim” söylemiyle 31 Mart yerel seçimi için iddiasını büyüten CHP’de 4 Ocak Perşembe (yarın) günü yapılacak parti meclisi toplantısından sonra yaklaşık 150 belediye başkan adayının daha açıklanması bekleniyor. Parti yönetimi “30 büyükşehrin en az 15’ini alacağız” diyor. Kulislere göre İzmir bekleyecek. Antalya kaybedilebilir. Yılmaz Büyükerşen’i istemeyenler var.

“Tunç başkanı yedirmeyiz ama Tunç başkan gider herhalde”

“Çankaya’da Alper Taşdelen’den büyük memnuniyetsizlik var”

“Değişim söyleminin içi mutlaka doldurulacak. Her yerde aynı adaylarla yola devam olmaz”

“Antalya’yı kaybedebiliriz. Balıkesir ve Bursa’da kazanma ihtimalimiz var. Manisa’yı kazansak devrim olur. Büyükerşen hoca bir başka adayı desteklese iyi olur”

Bunlar CHP Genel Merkezi’nde 31 Mart yerel seçimi için kesintisiz süren aday belirleme sürecinde gelinen aşamada en çok öne çıkan değerlendirmeler.

Belediye başkan adaylarını nerdeyse her hafta kamuoyuyla düzenli bir şekilde paylaşmayı sürdüren CHP, 4 Ocak Perşembe günü (yarın) yapılacak parti meclisi (PM) toplantısının ardından da yaklaşık 150 adayını daha duyuracak. Böylelikle CHP’nin bugüne kadar açıkladığı aday sayısı 500’ü geçecek.

Eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun büyükşehir belediye başkanlarının çok başarılı olduğunu söyleyip, göreve devam edeceklerini açıklamasına karşın CHP’nin Özgür Özel başkanlığındaki yeni yönetimi büyükşehir belediye başkanları da dahil tüm belediyelerde başkan değişikliği yapmaya kararlı. Ancak bu kararlılığı başkan adaylarının değişmesine bağlı olarak yaşanacak kayıp riski gölgeliyor.

İstanbul ve Ankara’da Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’la yola devam kararını daha aday belirleme süreci başlamadan açık eden CHP Genel Merkezi; İzmir, Antalya, Aydın, Hatay, Adana, Mersin, Eskişehir başta olmak üzere en çok merak edilen yerler için adaylarını netleştirmesi için zor ve sancılı bir mesai yapıyor.

İzmir bekleyecek

CHP’de yarınki PM öncesinde İzmir için “Tunç Soyer aday olmamalı” diyenlerin sayısı, “Tunç başkanı yedirmeyiz” diyenlerin önüne geçti. İzmir’e Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu kaydırmak isteyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bu planı “İzmir’e ithal aday olmaz. İzmir ithal adayla kazanılmaz” diyenlerin sesi yüksek çıkınca suya düştüyse de, Özel’in İzmir için kadın aday arayışını sürdürdüğü ve Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ismi üzerinde durduğu biliniyor. Buna karşın parti yönetiminde İzmir’de yapılan anketlere bakıp “Bize kazanmaya çok daha yakın aday gerekiyor” diyenler var. Peki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinden istifa edip, İzmir’e aday adayı olan Buğra Gökçe ne olacak? Buğra Gökçe’ye parti yönetiminin ciddi mesafe koyduğu, asıl Buğra Gökçe’yi “ithal aday” diye kenara çektiği CHP kulislerinde çok konuşuldu. Artık konuşulmaması da dikkat çekiyor.

CHP İzmir adayı için kulislerin önümüzdeki günlerde de hareketli olacağı kaçınılmaz. Yarınki PM’den İzmir için bir kararın çıkması beklenmiyor.

Yılmaz Büyükerşen’i kim istemiyor?

Eskişehir’in 86 yaşındaki efsane belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir için yeniden aday adayı Eskişehir’e yeniden aday gösterilmesi durumunda kentin 6.kez yeniden belediye başkanı olma ihtimaline kesin gözüyle bakılsa da, CHP yönetimi Büyükerşen’in Eskişehir’i bırakmasından yana tavır koyuyor. Ama bu tavır “Gitsin, istemiyoruz” şeklinde bir bıkkınlık, yorgunluk, yıpranmışlık tavrı değil. Bu tavır “CHP, değişim söyleminin içini doldurmalı. Bu söyleme de duayen belediye başkanları destek vermeli” tavrı. Özgür Özel’in, Büyükerşen’le görüşüp onun da onayıyla Eskişehir’e, Büyükerşen destekli bir aday koyacağı beklentisi CHP’yi sarmış durumda.

Eskişehir için de yarınki PM’den karar çıkması mümkün görünmüyor.

Antalya kaybedilebilir

CHP’nin elindeki Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde anketler başkan Muhittin Böcek’in başarılı görünmediği sonucunu ortaya koydu. Sadece Böcek’le değil bir başka adayla da Antalya’yı riskli gören CHP yönetimi için Antalya’nın 31 Mart’ta kazanılması büyük sürpriz olacak. Böcek ismi yerine partinin en çok üzerinde durduğu isim Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal. Ama parti, kararını netleştiremiyor.

Yarınki PM’de Aydın, Adana, Mersin ve Hatay büyükşehir belediye başkanlarının yeniden aday gösterileceği beklenirken, en çok Hatay konusunda kafalar karışık. Mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş’ı değiştirmek isteyen ama onsuz kaybetme riskinin daha da yükseldiğini gören parti yönetimi, “Değişim nerede kendini gösterecek” sancısı yaşıyor. Bu sancının parti kulislerine de “Yeni isimlerin yetişmemesinin nedenleri, sorumluları ayrıca belirlenir ancak kimsenin koltuğundan kalkmak istememesi de kabul edilemez” değerlendirmesiyle yansıması dikkat çekiyor.

“30 büyükşehrin en az 15’i CHP’nin”

CHP’de her seçim bölgesindeki her aday adayı için yapılmış memnuniyet anketleri doğrultusunda CHP’nin hangi adayla oyunu ne kadar artıracağına dönük ayrıntılı çalışma yürütülmesi de dikkat çekici. Bu çalışmanın 31 Mart seçim sonucu beklentileri ve öngörüleri için kendilerine de yol gösterici olduğunu söyleyen CHP kurmayları “Cumhur İttifakı henüz aday açıklamadı, CHP açıklamayı sürdürüyor. Şu an için dile getireceğimiz en büyük öngörümüz, iddiamız CHP’nin 30 büyükşehrin en az 15’ini alacağıdır” diyor.

Herkes İmamoğlu’nun tanıtım törenine gidiyor

4 Ocak tarihli CHP PM’yle İstanbul’da ilçe başkanları adaylarının açıklanması da devam edecek ama partide tüm dikkatlerin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için 5 Ocak Cuma günü Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak aday tanıtım toplantısına çevrildiğini söylemek mümkün. Milletvekilleri, PM ve MYK üyeleriyle birlikte ‘dev kadro’ halinde İstanbul’da olacak CHP’liler, İmamoğlu’nun vereceği mesajlarla muhalefetin 31 Mart’a giderken iktidar karşısında psikolojik üstünlüğü koruduğu duygusunun tüm ülkeyi kaplayacağını düşünüyor.

- Advertisment -