Ana SayfaHaberlerKULİS | CHP’de İzmir, Antalya, Eskişehir, Hatay düğümleri hala çözülemedi

KULİS | CHP’de İzmir, Antalya, Eskişehir, Hatay düğümleri hala çözülemedi

CHP’de 200’den fazla belediye başkan adayının açıklanması planlanan parti meclisi 10 Ocak günü (yarın) toplanıyor. Aydın, Adana ve Mersin’de mevcut başkanlarla yola devam kararının kamuoyuyla paylaşılması beklenen parti meclisinden İzmir, Antalya, Eskişehir ve Hatay adaylarıyla ilgili karar çıkması beklenmiyor. İzmir için CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’nin adının yeniden parti kulislerinde konuşulması partide İzmir düğümünün çözümünün zaman alacağına işaret ediyor. CHP yönetimi İzmir gibi Antalya, Eskişehir ve Hatay’da da mevcut başkanların değişmesi konusunda kararlı.

DEM Parti ve Memleket Partisi ile işbirliğinde henüz yol alamayan CHP’de 31 Mart yerel seçimine dönük aday belirleme sürecinde 10 Ocak günü (yarın) toplanacak parti meclisiyle (PM), yeni belediye başkan adaylarının kamuoyuyla paylaşılmasına devam edilecek. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel yeni aday listelerini her zaman olduğu gibi önce Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) onayına sunacak. MYK’da onaylanacak isimler PM’de oylanacak. 

PM toplantısının iki kez ertelendiğine dikkat çeken CHP yönetimi, 200’den fazla belediye başkan adayının PM’de oylanabileceğine, bu sayının 300’ü bulabileceğine vurgu yapıyor. 

CHP’de “yönetimde değişim ve gençleşme” sözüyle genel başkanlık koltuğuna oturan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bu sözünü ne kadar tutabileceğine ilişkin tartışmaların sürdüğü parti çevrelerinde PM’den Aydın, Adana ve Mersin’de mevcut başkanlarla yola devam kararının çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

CHP yönetimi; İzmir, Antalya, Eskişehir ve Hatay’da mevcut belediye başkan adaylarının değişmesinden yana tavır koysa da, bu değişimin nasıl yapılacağı konusunda henüz örgütün de kabul edebileceği formülleri üretememenin sıkıntısını yaşıyor. 

“İzmir için Selin Sayek Böke” sesleri

CHP çevrelerinde İzmir’de mevcut büyükşehir belediye başkanı Tunç Soyer’in yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceğine dair merak her geçen gün artsa da, PM’den İzmir adayıyla bir karar çıkması beklenmiyor. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İzmir büyükşehirde ‘kadın aday’ istediği bilgisi akıllara önce Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’i getirdiyse de, kulislerde konuşulan yeni ismin CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke olması dikkat çekiyor. 

Selin Sayek Böke ismi için “Hem kadın, hem de çok güçlü isim” diyen Özgür Özel’e yakın CHP’li kurmaylar, genel başkan Özel’in İzmir için “en iyi ve en değişimci formülü üreteceğine eminiz” diyor. 

“Muhittin Böcek DEM desteğini azaltır”

CHP’de İzmir’in yanısıra Antalya, Eskişehir ve Hatay büyükşehir belediye başkan adaylarının nasıl değiştirileceğine dair düğüm de henüz çözülebilmiş değil. 

Antalya’da mevcut başkan Muhittin Böcek’le ilgili yapılan “memnuniyet araştırması”ndan “çok yüksek oranda” memnuniyetsizlik sonucu alan CHP yönetimi, CHP’nin Antalya’yı 2019 seçiminde İyi Parti ve o zamanki ismiyle HDP’nin desteğiyle aldığını hatırlatıyor. 

DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan’ın Muhittin Böcek’e yönelik “Bize bir salon bile vermediler” eleştirisini yerinde bulan CHP yönetimi, Muhittin Böcek’in aday olması durumunda CHP’nin Antalya’yı kaybedebileceğini hesaplıyor ve “Böcek, DEM desteğini azaltır” yorumu yapıyor. 

Antalya büyükşehir için kulislerde en çok konuşulan aday Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal. 

Lütfü Savaş ve Büyükerşen rakipsiz mi? 

Hatay ve Eskişehir büyükşehir belediye başkanlıklarında da değişim isteyen CHP yönetimini, genel merkeze yapılan “Mevcut belediye başkanları dışında bir adayla kazanamıyoruz” baskıları kıskaca almış durumda. 

Hatay’da mevcut başkan Lütfü Savaş’ın yerine başka aday bulmakta zorlandıklarını anlatan CHP kurmayları, Savaş’ın yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceğine dair çalışmalarını sürdürme kararı aldı. 

“Büyükerşen beş yıl sonra 91 yaşında”

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’le ilgili “memnuniyet araştırması”nda yüzde 95’i bulan bir mennuniyet oranına erişildi. Ancak Büyükerşen için “Bir beş yıl daha görevde kalırsa 91 yaşında olacak” değerlendirmelerinin yapıldığı CHP kulislerinde, CHP genel başkanı Özgür Özel’in Büyükerşen’le bir anlaşma formülü bulacağı, en çok da Büyükerşen’in istediği ve destekleyeceği bir ismin aday yapılabileceği konuşuluyor. 

CHP PM’de İstanbul’da ilçe belediye başkan adaylarının açıklanmasına devam edileceği, bu ilçelerin çoğunun CHP’nin elinde olmayan ilçeler olabileceği belirtiliyor. Bunun dışında Beylikdüzü, Kartal, Beşiktaş ve Küçükçekmece’de mevcut belediye başkanlarının yeniden aday gösterilmesi bekleniyor. 

- Advertisment -