Ana SayfaHaberlerGündemKULİS | CHP’de İzmir düğümü çözülemiyor

KULİS | CHP’de İzmir düğümü çözülemiyor

CHP Parti Meclisi (PM) 31 Mart seçimine giden süreçte adaylarını belirlemek için bir kez daha toplanıyor. Ankara, İzmir ve İstanbul’un kimi ilçelerinin yanında Antalya, Muğla, Edirne belediye başkanlarının da netleştirilmesinin beklendiği toplantı gündemine İzmir büyükşehir belediyesi adayının gelmesi ise “düşük ihtimal” görülüyor. CHP Genel Merkezi; Tunç Soyer, Selin Sayek Böke, Cemil Tugay, Filiz Ceritoğlu Sengel, Buğra Gökçe isimleri üzerinden yapılan tartışmaları sonuçlandıramazken bu isimlere bir de Alaattin Yüksel’in eklenmesi “CHP’de kale krizi yaşanıyor” değerlendirmelerini güçlendiriyor.

“Her yer açıklanıyor ama İzmir kaldı.”

“İzmir adayı belirlenemiyor çünkü genel merkezle İmamoğlu anlaşamıyor.”

“Anlaşmazlık İmamoğlu ile genel merkez arasında değil. Anlaşmazlık; MYK üyelerinin sadece kendi adayını destelemekte ısrar etmesi.”

“Selin Sayek’e teklif ettik, kabul etmedi. Cemil Tugay; Karşıyaka’yı yönetemedi, İzmir’i nasıl yönetsin. Yine en garantisi Tunç Soyer.”

“Kadın aday diyoruz, kadın aday ilan edemiyoruz. Özgür Başkan kadın aday istiyor. Biz de ondan yanayız. Aday Filiz Ceritoğlu Sengel olmalı.”

CHP kulislerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi için başkan adayının kim olacağına dair merak her geçen gün daha da büyüse de, partide yapılan değerlendirmeler aday belirleme sürecinde büyük kriz yaşandığına işaret ediyor. Bu krizin adını “Kale krizi” koyanların sayısı da giderek artıyor.

CHP Parti Meclisi (PM) 26 Ocak Cuma günü yapacağı ve 500’den fazla yeni aday açıklayacağı toplantının gündemine İzmir büyükşehir belediyesi adayının kim olacağı sorusunu da taşımayı planlıyordu ki; bu planın yine ertelenmesi ihtimali ağır bastı.

Parti kulislerinde “PM’de İzmir adayının gündeme gelmesi düşük ihtimal” olarak görülüyor.

Dillerden düşmeyen isimler

Anketler, AK Parti ve İyi Parti İzmir adaylarına göre değerlendirmeler yapıldıysa da adayın kim olacağı konusunda CHP’de bir türlü uzlaşma sağlanamadı.

Peki bu süreçte ismi en çok konuşulanlar için neler söylendi:

Buğra Gökçe: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcılığı görevinden istifa edip İzmir’e aday adayı olan Buğra Gökçe aday ilan edilmemesine karşın kampanyasını sürdürürken ortaya atılan “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun adayı” tanımlamaları bugün tamamen rafa kaldırılmış durumda. CHP’de kendini İmamoğlu’na yakın hisseden de, hissetmeyen de “Buğra Gökçe İmamoğlu’nun adayı değil. İthal aday ve İzmir ithal adayla yönetilmez” diyor. Ancak Buğra Gökçe de, İzmir’de memnuniyet anketlerinde yer aldı ve ismi halen masada “Belki aday” diye geçiyor.

Selin Sayek Böke: “Hem İzmirli hem kadın. İzmir için en iyi aday. Teklif ettik kabul etmedi” dendi ama CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’nin ismi de halen masada sayılıyor. Şimdilerde “Kafalardaki, akıllardaki isim” olan Böke’nin, İzmir’de “birleştirici aday” olamayacağının söylenmesinin de Böke’yi kırdığı konuşuluyor.

Tunç Soyer: Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla bilinen Tunç Soyer’in memnuniyet anketlerinde düşük puan aldığının konuşulduğu CHP kulislerinde bugünlerde DEM Parti’yle işbirliğinin de göz önünde tutularak bir köşeye atılmadığı konuşuluyor. “Birleştirici aday” görülse de, onun için “Asla tekrar aday olamaz” diyenlerin sayısı artıyor.

Cemil Tugay ve Filiz Ceritoğlu Sengel: Cemil Tugay İzmir Karşıyaka, Filiz Sengel İzmir Selçuk belediye başkanı. Tugay’ın, CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba’ya yakın olduğu bu yüzden CHP genel merkezince büyükşehre tercih edilme şansının yüksek olduğu konuşulsa da, Tugay için partide “Karşıyaka’yı yönetemiyor, İzmir’i nasıl yönetsin” çıkışında bulunanlar var. İzmir’e kadın aday isteyen CHP lideri Özgür Özel’in “Filiz Sengel neden olmasın” sorusu üzerinde çok düşündüğünü dikkate alanlar, yarışın Cemil Tugay’la Filiz Sengel arasında geçtiğine inanıyor.

Bu listeye bir de eski İzmir milletvekillerinden ve il başkanlarından olan Alaattin Yüksel’in de dahil edilmesiyle İzmir adayının belirlenmesi daha da karıştı.

İzmir adayının açıklanmasının geciktirilmesi ise “CHP’de kale krizi büyüyor. Kimse pazarlıkta anlaşamıyor. Herkes kendi adayında ısrar ediyor, uzlaşmaya yanaşmıyor” iddialarını büyütüyor.

Antalya’da yine Muhittin Böcek

CHP MYK’sından onay alan ancak PM’de ismi daha önce oylanmayan Antalya’da mevcut büyükşehir belediye başkanı Muhittin Böcek isminin CHP PM’de bu kez oylanıp, onaylanması bekleniyor. DEM Parti’nin Muhittin Böcek’ten rahatsızlığını dile getirmesine karşın CHP yönetiminin Muhittin Böcek isminden geri adım atmaması ise “DEM’le işbirliği gerileyebilir ama zaten sınırlı işbirliği beklentisi başından beri yüksekti” değerlendirmelerini beraberinde getiriyor.

Muğla’da Cumhur Uzun mu?

Muğla büyükşehir belediyesi için bugüne kadar adı geçen eski vekiller Süleyman Girgin, Burak Erbay, Milas Belediyesi Başkanı Muhammed Tokat ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın yanına bir de mevcut Muğla vekili Cumhur Uzun da eklendi. Hepsinin şansı yüksek görülse de, CHP kulislerinde “Keşke bir kadın aday çıkartabilseydik” yorumlarının yapılması dikkat çekiyor.

İlçe adayları krizine “özel yetki” çözümü

CHP lideri Özgür Özel’in, CHP’nin kazanmasına kesin gözüyle bakılan ilçelerde aday belirleme sürecini tamamlamak için parti meclisinden özel yetki istemesi bekleniyor. Özel, bu yetkiyi alarak hem parti meclisinde tartışmaları önlemeyi hem de aday adaylarını küstürmemeyi planlıyor. Ancak bu planın parti meclisinin doğasına aykırı olduğunu, aday adayları üzerinde tartışmalar yapılmasını isteyen kimi parti meclisi ve MYK üyeleri “Liyakat sözü veren yeni yönetim, parti meclisinde tartışmaları önleyemez. Hangi ilçeye kim atanacaksa onu konuşup, tartışmamız gerekiyor” çıkışında bulunuyor.

Özel’in özel yetkiyle 25 adaylı yarışın olduğu Ankara Çankaya ilçesi başta olmak üzere İstanbul Kadıköy ve Şişli gibi ilçelerdeki aday yarışını da, adayı belirleyerek bitirmesi bekleniyor.

Ataşehir ve Onursal Adıgüzel

CHP PM’den sonra İzmir’de çok sayıda ilçe belediye başkan adayının açıklanması bekleniyor. İstanbul’da CHP yönetimindeki Beşiktaş, Küçükçekmece, Kartal ve Beylikdüzü belediyelerinde mevcut adayların korunacağı, bu belediyeler dışındaki yerlerde adayların değişebileceği söyleniyor.

İstanbul’da sürprizi Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin değil İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in yapması bekleniyor. Adıgüzel’in Ataşehir için adaylığının “yüksek ihtimal” görüldüğü CHP kulislerinde “Battal İlgezdi değişimden yana tavır almakta çok ama çok gecikti” yorumlarının yapılması dikkat çekiyor.

Mansur Yavaş’la uzlaşma sağlandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ın, eski İyi Partili Mesut Özarslan’ı istemesine karşın Etimesgut’a oyuncu Erdal Beşikçioğlu’nu aday olarak açıklayan CHP Genel Merkezi, Yavaş’la gerilimi giderme yolunda da adım attı.

Mansur Yavaş’la daha yakın istişarelerin kurulduğu belirtilirken, bu istişareler sonrasında Mesut Özarslan’ın Mamak ya da Keçiören’e aday gösterileceği söyleniyor. Ankara’nın Gölbaşı ve Polatlı ilçelerinde de Mansur Yavaş’ın önerdiği adaylarla seçim hazırlığı yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Kadın aday sayısı artıyor

“CHP Genel Merkezi kadın adayları geri planda tutuyor. Kadın aday sayısı eksik” eleştirilerinin hedefi olan CHP yönetimi “Kadın aday sayısı artacak” garantisi veriyor. 14 Mayıs 2023 seçiminde CHP’nin oyunu artırdığı tüm illerde kadın adayların öne çıkacağını söyleyen parti yetkilileri, “Partimizi ve Türkiye’yi kadınlarla birlikte yöneteceğimiz sözümüzü tutuyoruz. Kimse merak etmesin” diyor.

Edirne’de gerilim bitti mi?

Edirne’de 2014’ten beri belediye başkanlığını yürüten Recep Gürkan’ın yeniden aday gösterilmeyeceği, onun yerine adayın Harika Taybıllı olacağı konuşulduğunda CHP kulislerinde gerilim tırmanmıştı. Taybıllı’nın aday olması durumunda Edirne’nin AK Parti’ye geçebileceği hesabını tekrar yapan CHP yönetiminin Recep Gürkan’la yola devam kararı aldığı, tercihini yine Gürkan’dan yana kullanacağı belirtiliyor.

- Advertisment -