Ana SayfaHaberlerKULİS | CHP’nin Hatay’a alternatif aday arayışı sürüyor

KULİS | CHP’nin Hatay’a alternatif aday arayışı sürüyor

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş’ı yeniden başkan adayı gösterdiği için protestoların odağı haline gelen CHP yönetimi, Savaş’ın adaylığından geri adım atmaya dönük arayışını sürdürüyor. CHP MYK ve PM toplantılarında Lütfü Savaş’ın değişmesi gerektiği yönünde prensip kararı alındığı, CHP lideri Özgür Özel’in kurmaylarından alternatif aday önerileri istediği öğrenildi. CHP yönetiminde “Aslında Savaş’ın adaylıktan çekilmesi en iyisi olur” diyen de var.

CHP’de 31 Mart seçimi için aday belirleme gündemli en sancılı, en uzun ve en son Merkez Yönetim Kurulu (MYK)  ve Parti Meclisi (PM) toplantıları yapıldı.

İki turlu toplantılar öncesinde özellikle merak edilen; CHP’nin seçmende en çok tepkiyle karşılanan İzmir ve Hatay büyükşehir belediye başkan adaylarını değiştirip, değiştirmeyeceğiydi.

CHP Karşıyaka Belediye Başkanı adayı olan Cemil Tugay’ın büyükşehir adaylığı CHP MYK ve PM toplantılarında hiç gündeme gelmedi ancak CHP Genel Merkezi’nin Tugay’ın seçim kampanyasını desteklemeye dönük hazırlıkları var.

CHP Genel Merkezi, CHP tabanında “CHP İzmir için düşük profil aday” olarak değerlendirilen Tugay’ın bu değerlendirmelerin aksine İzmir’de CHP’nin oy oranını artıracağına ve İzmir’in büyük farkla kazanılacağına inanıyor.

“CHP vatandaşın sesine kulak verecek”

Hatay söz konusu olduğunda ise durum böyle değil.

Hatay’da mevcut büyükşehir belediye başkanı Lütfü Savaş’ı yeniden aday gösteren CHP lideri Özgür Özel, 6 Şubat depremlerinde yerle bir olan Hatay’da değişim sözü verdiği ancak bu sözü tutmadığı için eleştirilmişti ilk olarak.

Özel, sonrasında Savaş’ı neden tercih ettiklerini “Alternatif bulamadık. Anketlerde hep birinci çıkıyor” sözleriyle açıklayınca da “Seçimde amaç; sadece kazanmak olmamalı” eleştirileriyle karşılaşmıştı. CHP lideri Özel’e eleştiriler, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde Hatay’da halkın Lütfü Savaş’ı ve CHP’lileri protesto etmesiyle doruk noktasına çıkmıştı.

CHP yönetimi Hatay’da aday değişikliğine gidilebileceğinin sinyalini verirken, Lütfü Savaş’ın “Genel Başkan’la konuştum. Aday benim” açıklamasını yapması ise CHP’de Hatay adaylığı konusunda büyük sıkıntı yaşandığının işareti sayılmıştı.

Aday belirlemek amacıyla toplanan son MYK ve PM toplantıları öncesi CHP’nin, sanatçı Haluk Levent’e Hatay adaylığı teklifi götürdüğü de ortaya çıktı. Levent’in bu teklife önce sıcak baktığı ancak sonra bu teklifi reddettiği CHP kulislerinde konuşuluyor.

CHP kulislerinden gelen bilgilere göre Hatay meselesi CHP MYK’da ve PM’de de değerlendirildi. Bu değerlendirmelerin ne boyutta olduğunu anlatmak için “Bir tane MYK üyesi bile Lütfü Savaş’ın kalması gerektiğini söylemedi” cümlesini kullanan CHP’li bir MYK üyesi, CHP’nin Lütfü Savaş’la devam kararının yanlış olduğunu gördüğünü söylüyor:

“En iyisi Lütfü Savaş’ın çekilmesi”

“Lütfü Savaş’ın değişmesi gerekiyor. Bunu Lütfü Savaş açıklandıktan sonra da konuştuk, değerlendirdik. Protestolar sürüyor. Sürmesi de doğal. Vatandaşın sesine kulak verilmesi gerekiyor. CHP yönetimi bu sese kulak verecek.”

Peki nasıl? Bir başka MYK üyesi, Haluk Levent’e götürülen adaylık teklifinin sonuçlanmadığını ancak başka isimlere adaylık teklifi götürülecek bir sürecin başladığı bilgisini veriyor:

“Genel başkanımız Özgür Özel; Hatay adaylığı için yeni isim önerileri istedi. Aday değiştirmek için yetkisi de var. Önümüzdeki süreçte Hatay’la ilgili yeni gelişmeler olabilir. Aslında en doğrusu Lütfü Savaş’ın adaylıktan çekilmesi ama bakalım ne yapacak, ne olacak? Onu da görüp, değerlendireceğiz.”

Özgür Özel’in bundan sonraki süreçte belediye başkan adaylıkları ile ilgili teknik konular söz konusu olduğunda adayı değiştirme yetkisi var. O yetki çerçevesinde neler yaşanacağı merak ediliyor. CHP’de geniş kapsamlı aday tanıtım toplantısı 18 Aralık Pazar günü yapılacak. Dikkatler yine Lütfü Savaş’ta olacak.

- Advertisment -