Ana SayfaÖZEL HABERKULİS | DEM İstanbul’da aday çıkaracak mı?

KULİS | DEM İstanbul’da aday çıkaracak mı?

Batı illerinde yer alan 27 ilçede 31 Mart seçiminde aday çıkaracağını açıklayan DEM Parti’nin, büyükşehir belediye başkanlıkları için adaylarını açıklamayı ötelemesi, diğer partilerle müzakere sürecine zaman tanımasına işaret ediyor. DEM Parti, İstanbul’da İmamoğlu’nun karşısına aday çıkarıp çıkarmamayı da bu müzakerelerin sonucuna göre belirleyecek.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, DEM’in aralarında İstanbul’dan 4 ilçenin de olduğu batı illerindeki 27 ilçede 31 Mart 2024 yerel seçimi için aday çıkaracaklarını açıkladı.

İlk etapta açıklanan yerler şunlar oldu:

Adana: Ceyhan, Seyhan, Yüreyir

Antalya: Kepez

Mersin: Akdeniz, Torslar ve Tarsus

İstanbul: Esenyurt, Sancaktepe, Adalar, Sultanbeyli

Aydın: Didim, Efeler, Germencik ve Söke

Konya: Cihanbeyli, Kulu

Kocaeli: Diloavası

İzmir: Torbalı, Bayraklı, Menemen

Manisa: Gölmarmara, Turgutlu, Yunus Emre

Çanakkale: Gökçeada

Tekirdağ: Çorlu ve Çerkezköy

Doğan, “Adaylarımızı etap, etap açıklamayı sürdüreceğiz” dese de, büyükşehirler ve iller özelinde aday açıklamaması siyaset kulislerinde DEM’de batıdaki büyükşehirler, özellikle İstanbul konusunda tartışmaların sürdüğü algısını yarattı.

DEM Parti Meclisi’nde (PM) İstanbul dahil Türkiye’nin her yerinde DEM’in kendi adaylarını çıkarmasını isteyenlerin çoğunlukta olduğu gözlense de, PM sonuç bildirgesine Türkiye’deki tüm halkların daha çok demokrasi, özgürlük ve eşitlik kazanması için DEM’in yerel seçime giden süreçte “herkesle müzakere etmeye hazır” olduğu duyurulmuştu.

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), partinin “müzakere”den söz etmesine karşın, bu müzakerenin kamuoyuna “pazarlık” gibi yansıtılmasından rahatsızlık duyduğu için parti sözcüsü Ayşegül Doğan, kendisine yöneltilen soruları da fırsat bilerek “Kent uzlaşısıyla halklar kazanacak derken biz aslında herhangi bir partiye işaret ederek siyasi çağrı yapmıyoruz. Siyasi partileri aşan toplumsal dinamiğe çağrı yapıyoruz” mesajı verdi.

Müzakerede öncelik CHP’de

Peki DEM, müzakereyi nasıl yürütecek? Parti çevrelerinde aslında bu sorunun yanıtının; DEM Sözcüsü Ayşegül Doğan’ın açıkladığı aday çıkarılacak batıdaki ilçelere bakılarak bulunabileceğini söylüyor.

“İzmir Menemen, Torbalı’da çok çok güçlü ve iddialıyız. Gökçeada’da da öyleyiz. Aydın’ın ilçelerinde de çok güçlüyüz, iddiamız büyük” diyen DEM yetkilileri, aynı iddianın İstanbul Esenler, Sancaktepe, Adalar ve Sultanbeyli başta olmak üzere açıklanan tüm 27 ilçe için de geçerli olduğunun bilinmesini istiyor.

DEM Parti’nin İstanbul’un belli ilçelerini açıklayarak öncelikle CHP’ye mesaj verdiğini söyleyenlerin sayısının hem DEM hem de diğer muhalefet çevrelerinde yüksek olduğunu söylemek gerek.

DEM Parti’nin müzakerelerde CHP’ye öncelik vermesi parti meclisinde ağırlık kazanmıştı. DEM Sözcüsü Ayşegül Doğan’ın açıklamalarının CHP’de çok yakından izlendiği dikkate alındığında DEM ile CHP arasındaki müzakere trafiğinin yoğunlaşacağını öngörmek mümkün. Bu trafik de; CHP lideri Özgür Özel’in DEM eş başkanlarını ziyaretinden sonra DEM’in CHP’ye bir iade-i ziyaret yapmasıyla başlayacak.

DEM Parti “AK Parti’yle bir görüşme, temas olacak mı” sorusuna “Mecliste temsil edilen partilerle görüşmemizden doğal başka bir şey olamaz” yanıtı vermeyi sürdürüyor.

CHP İstanbul ilçelerini açıklıyor

Öte yandan CHP’de 31 Mart için adayları açıklama süreci hızlanıyor. 21 Aralık ve 26 Aralık’ta parti meclisini toplayacak CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, bu toplantılardan sonra İstanbul ilçe adaylarının yanısıra Adana ve Mersin adaylarının da netleşmesi bekleniyor. Adana ve Mersin adayları için 21 Aralık’a işaret ediliyor.

CHP İstanbul İl örgütü, CHP ilçe belediyesi başkan adayları için 27 Aralık’ta bir lansman planlıyor.

- Advertisment -