Ana SayfaHaberlerKULİS | İyi Parti yönetimi hazır: İstifalar, görevden almalar sürecek

KULİS | İyi Parti yönetimi hazır: İstifalar, görevden almalar sürecek

31 Mart yerel seçimlerine tek başına girme kararıyla birlikte İyi Parti’de başlayan istifa ve görevden almalar hız kesmeyecek. Meclisteki sandalye sayısı 39’a düşen İyi Parti yönetimi, partiden yeni istifalar ile görevden almaların “bir süre daha süreceğini” öngörürken, “Kalan sağlar bizimdir” anlayışıyla siyasette varlığını koruyup, güçlendireceğine inanıyor. Salim Ensarioğlu için “Tutarsız. Partiyi, gereksiz tartışmaların içine sürükledi. O kadar devlet adamlığı yaptı, hafıza barışı adına ne yaptı?” diyen yönetim, partiden istifasına gerekçe olarak Ekrem İmamoğlu’na desteği gösterenlerin de İmamoğlu’na zarar vereceğini düşünüyor.

İyi Parti’deki görevden alma ve istifa zincirine son olarak İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu katıldı.

Şeyh Said’e yönelik “hain, düşman” ithamlarını reddeden Ensarioğlu, İyi Parti lideri Meral Akşener’in talimatıyla disipline sevkedilince, partiden ihracını beklemeden istifasını duyurdu.

“İstifalar görevden almalar sürer”

“Biz de tam onun hakkında işlem başlatıyorduk ki, o istifa etti” diyen İyi Parti yönetimi, Salim Ensarioğlu’nun istifasında İyi Parti’ye yönelttiği “Merkez sağ oldukları için bu partiye geldim. İkinci bir MHP olmaya gerek var mı?” eleştirisini “tutarsız” buluyor, partide yeni istifalar olabileceğinin de işaretini veriyor.

Akşener’e yakın bir kurmay, partideki istifalarla ilgili şöyle diyor:

“İyi Parti yoluna kararlılıkla devam ediyor. Bunu anlamayanlar istifa eder, görevden alınır. Son istifalar partimize zarar vermemiş, partimizin hür ve müstakil çizgide ilerleyeceğinin açık göstergesi olmuştur. Bu istifalar, görevden almalar bir süre daha sürer. Sonra her şey yoluna girer. İyi Parti, merkez sağdır. Toplumun tüm hassasiyetlerine, gerçeklerine sırt çevirmeyen tek partidir.”

“Hafıza barışı için ne yaptı?”

İyi Parti’de Salim Ensarioğlu’nun en çok partinin demokratik olmadığını söylemesine, “hafıza barışı”ndan uzak kaldığını dile getirmesine tepki var. Bu tepkiler, “Kendisi o kadar devlet adamlığı yaptı. Hafıza barışı için ne yaptı? Hiçbir şey yapmadı. Şimdi bize üst perdeden konuşmasın. Partiyi de durduk yere Şeyh Said tartışmasına kendisi sürükledi” ifadelerinde birleşiyor.

Salim Ensarioğlu Şeyh Said’e yönelik özellikle “hain, düşman” ithamlarını reddettiğini söylerken “Bu tür ithamları ifade edenler toplumsal kutuplaştırmayı derinleştirmek dışında herhangi bir amaca hizmet etmeyenlerdir. Biz toplumun tüm değerlerine saygı ve hürmeti bir hafıza barışı olarak görüyoruz” demişti.

“Asıl İmamoğlu’na zarar veriyorlar”

İyi Parti’nin 81 ilde kendi adaylarını çıkaracağı kararına karşı koyan İyi Partililer özellikle İstanbul’da oyların bölünmemesi, CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu’nun desteklenmesi gerektiğinden yana tavır koyuyor.

İyi Parti Başkanlık Divanı üyelerinden Ece Güner’in partiden bu gerekçeyle istifa etmesinin ardından siyaset kulislerinde başlayan “İmamoğlu, İyi Parti’yi de yönetiyor, karıştırıyor” iddiaları da İyi Parti yönetimince yakından izleniyor. Bu iddialarla ilgili önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklamalar yapmayı planladıklarını söyleyen bir İyi Partili yetkili “İmamoğlu gerekçesiyle istifa edenler asıl İmamoğlu’na zarar veriyor. Ne yaptıklarının farkında değiller. Biz, İstanbul’da kendi adayımızı çıkaracağız” diyor.

Ayrılıklar partisi

*Meral Akşener, Koray Aydın, Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, Ümit Özdağ, İsmail Ok, Aytun Çıray 25 Ekim 2017’de 200 üyeyle birlikte İyi Parti’yi kurdu.

*Yusuf Halaçoğlu, 2018 seçimlerinden sonra İyi Parti’den ayrıldı. İsmail Ok, 2022’de AK Parti’ye katıldı.

*2018’de İyi Parti’den İstanbul milletvekili olan Ümit Özdağ, dönemin İyi Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’ya “Fetöcü” suçlaması yönelttiği için 2020’de partiden ihraç edildi. Özdağ, mahkeme kararıyla partiye dönse de, 2021’de istifa etti. İyi Parti’yi “CHP’nin uydusu” olmakla eleştiren Özdağ, 2021’de Zafer Partisi’ni kurdu.

*2018’de İyi Parti’ye katılan Yavuz Ağıralioğlu İstanbul milletvekili seçildi. 2023 seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklemeyeceğini söyledi, 28 Mart 2023’te partiden istifa etti.

*CHP’yle işbirliğine sıcak bakan Aytun Çıray ise partiden seçimden sonra, 6 Haziran 2023’te istifa etti. Ahat Andican “İyi Parti yönetimi ile siyasal ve yapısal açıdan uyumlu bir çalışma yürütme imkanı kalmadığını”, İyi Parti kurucularından İBB Belediye Meclisi üyesi Taylan Yıldız, Türkiye’de demokratik bir siyasi yapı olmadığını söylerek İyi Parti’den istifa etti. İyi Parti kurucularından Aydın Sezgin Eylül 2023’te İyi Parti’nin kuruluş hedeflerinden uzaklaştığını söyleyerek, İyi Parti’nin Mart 2024’te yapılacak yerel seçime 81 ilde tek başına girme kararını eleştirerek partisinden istifa etti. 2018’de İyi Parti Ankara milletvekili olan Durmuş Yılmaz, Kasım 2023’te partiden istifa etti. İstifasını Serbestiyet’e “İyi Parti kurulurken varmak istediğimiz amaçlarla ilgili tüm beklentilerim sıfırlandı. Türkiye’e yeni bir sayfa açacaktık. Hukukun dışına çıkmayacaktık. Olmadı” sözleriyle açıkladı.

*İyi Parti-CHP işbirliğini savunan, GİK üyesi Bahadır Erdem İyi Parti’nin 31 Mart 2024 yerel seçimine tek başına girme kararının ardından istifa etti.

*İyi Parti’de taciz, kumpas skandalı patladığında partiden ihraç edilen isim Sakarya milletvekili Ümit Dikbayır oldu. İyi Parti’nin AK Parti’yle işbirliğini isteyen Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu partisinden ihraç edildi, AK Parti’ye katıldı. İyi Parti Ankara Milletvekili Adnan Beker, partide liyakatsizliğin olduğunu söyleyip istifa etti. İyi Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu da partinin kuruluş amacından saptığını söyleyerek partiden istifa edenler arasına katıldı. İyi Parti Başkanlık Divanı üyelerinden Ahmet Zeki Üçok, yerel seçimde muhalefetle işbirliği istediği için görevden alındı. Zeki Üçok’un görevden alınmasını, İstanbul milletvekili Salim Ensarioğlu’nun istifası izledi.

- Advertisment -