Ana SayfaHaberlerMunzur festivalinin düzenleyicisi Ali Büker: “Yasaklamaları kınamak için festivali durdurduk”

Munzur festivalinin düzenleyicisi Ali Büker: “Yasaklamaları kınamak için festivali durdurduk”

Munzur Kültür ve Doğa Festivali tertip komitesi, Dersim Valiliği’nin aldığı yasak kararları nedeniyle etkinliklerin yapılamaz hale geldiğini belirterek festivali iptal etti. Festivalin düzenleyicisi doğa aktivisti Ali Büken, Dersim’de yaşananları Serbestiyet’e anlattı. “Son zamanlarda sanatçıların, konserlerin yasaklanmasını da protesto etmek için ortak tepki oluşturduk”, “Müzik gruplarını Dersim sınırında tutuyorlar” “Festival için ayarlanan stadyum ve yurtlar yasaklandı.”

2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle yapılamayan 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, bu yıl da tertip komitesi tarafından Dersim Valiliği’nin yasaklamalarına tepki olarak merkezde iptal edildi. Dersim Dernekleri Federasyonu – DEDEF Genel Başkanı Özkan Tatar Ovacık, Pertek ve Hozat ilçelerinde yapılacak festivallerin de iptal edilmesi çağrısında bulundu. CHP’li belediyelerden henüz bir açıklama yapılmadı. Festival tertip komitesinden doğa aktivisti Ali Büker, Festival için gelen sanatçı ve grupların Dersim merkeze alınmadığını söyledi:

“Uzun yıllardır bu festival yapılıyor. İlk festivalde, ilan edildiğinde buraya gelmek isteyenler gelememişti. Festival bileşenleri olarak buradaki tüm sivil toplum kuruluşları üç aydır bu program için çalışma yapıyor. Bu yıl, açılışa bir-iki gün kala stadyumun verilmeyeceği, yurtların verilmeyeceği ve birçok alanda kamuya ait alanların kapalı olduğu söylendi. Stadyumda yirmiye yakın sanatçı çıkıyor. On binlerce insan stadyumda konseri dinlemeye geliyor. Stadyum olmadığı zaman tüm sanatçıların yasaklandığı sonucu çıkıyor. Oteller, pansiyonlar yetersiz. Festivale gelenleri karşılamayacak durumda. Yurtların halka açılmaması da festivali baltaladı. Bu duruma tepki gösteriyoruz. Bu yasaklamaları kınamak için durdurduk. Sanatçı grupları Dersim merkeze alınmıyor. Dersim sınırında tutuluyorlar. Grup Yorum, İsyan Ateşi şehre sokulmayacak yedi gün boyunca. Bu da Festival tertip komitesi cephesi olarak doğru bulunmuyor. Zaten son aylarda çokça konserler iptal ediliyor. Bu sanatçılar da Dersim’e çağrıldı. Bunlara tepki göstermek için bütün sanatçılar, yazarlar ortak bir biçimde bunu protesto ediyor.”

- Advertisment -